Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a declanşa Mecanismul European de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulina necesară pentru tratamentul populaţiei

Având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, Ministerul Sănătăţii a luat decizia pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Decizia a fost aprobată de premierul României.

Declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/ 2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români.

Ministerul Sănătăţii a informat Punctul Local Naţional al mecanismului European de protective civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă despre această decizie şi despre necesitatea ca aceasta instituţie să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităţilor de imunoglobulina disponibile în alte state europene.

Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională UNIFARM SA, care va acoperi şi costurile.

Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100/ 2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/ 2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulina pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare,boli auto-imune, boli neurologice etc.

"Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.