COD GALBEN: 29-11-2021 ora 10 Intre 29 noiembrie, ora 14 – 30 noiembrie, ora 03 se va semnala intensificări temporare ale vântului COD GALBEN: 29-11-2021 Intre 09:40 si 11:00 se va semnala ploaie slabă care va depune izolat polei in Județul Harghita; COD GALBEN: 29-11-2021 Intre 09:40 si 10:20 se va semnala vânt cu rafale de 55...70 km/h. descărcări electrice, averse de ploaie ce vor cumula 10...15 l/mp in Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

MĂSURI PENTRU PLATA ORELOR SUPLIMENTARE PENTRU POLIŢIŞTI ŞI MENŢINEREA UNUI ECHILIBRU ÎNTRE SALARIZAREA JANDARMILOR ŞI CEA A POLIŢIŞTILOR

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a susţinut luni, 5 martie a.c., o declaraţie de presă referitoare la salarizarea personalului MAI.

Redăm, în continuare, textul declaraţiei de presă:

"În perioada următoare se va discuta în Parlament proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În pregătirea acestui moment am avut mai multe discuţii atât cu colegii din Guvern, cu doamna Prim-ministru, cât şi cu Preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a argumenta şi găsi sprijin în susţinerea parlamentară pentru o serie de amendamente care privesc salarizarea angajaţilor ministerului afacerilor interne.

Au fost mai multe serii de întâlniri şi discuţii aplicate inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice pentru a ne asigura că orice măsură de natură financiară este susţinută de către ministerul de resort.

Considerăm oportun ca intervenţiile în zona salarizării MAI să vizeze introducerea posibilităţii plăţii orelor suplimentare, pe de o parte, dar şi menţinerea unui echilibru între salarizarea jandarmilor şi cea a poliţiştilor.

Faţă de celelalte ministere, particularitatea în cazul MAI este aceea a deficitului important de personal cu care ne confruntăm, deficit estimat în prezent la aproape 24.000 de angajaţi.

Acest deficit face ca personalul ministerului să fie supus unor eforturi prelungite pentru a răspunde misiunilor cu care acesta se confruntă. Şi de multe ori, aceste misiuni au crescut semnificativ în ultimul an.

Dovadă stau evaluările pe care le-am finalizat de curând cu ocazia bilanţurilor armelor ministerului.

Aşa cum cunoaşteţi, conform prevederilor OUG 90/2017 pentru modificarea şi completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, orele suplimentare prestate peste programul normal de lucru pot fi compensate numai cu timp liber corespunzător.

În cazul Ministerului Afacerilor Interne, de multe ori acest timp liber nu a putut fi acordat tocmai din cauza lipsei de personal.

De aceea, considerăm necesar introducerea posibilităţii plăţii acestor ore suplimentare, atunci când nu se acordă timp liber corespunzător din cauza dinamicii misiunilor şi a deficitului de personal.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne consideră necesară introducerea posibilităţii plăţii orelor suplimentare pentru angajaţii care desfăşoară activităţi deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut.

Conform discuţiilor purtate, inclusiv astăzi, s-a desprins concluzia că pentru munca suplimentară derulată în timpul săptămânii şi care nu va putea fi compensată cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile după prestarea acesteia, să se asigure plata orelor suplimentare.

Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi dispusă de şeful ierarhic, în scris, fără a depăşi 180 de ore anual.

În situaţii deosebite, acest plafon va putea fi depăşit, dar nu mai mult de 360 de ore anual (conform limitei maxime stabilite de lege), în acest caz aprobarea fiind dată de ordonatorul de credite.

Conform discuţiilor purtate cu Ministerul Finanţelor Publice plata orelor suplimentare ar urma să se efectueze astfel încât să se încadreze într-o limită din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă.

Pentru a respecta aceste prevederi, structurile MAI îşi vor adapta programul de lucru, încurajând formule ale acestuia care să asigure munca în ture/schimburi, astfel încât să fie respectat timpul liber corespunzător necesar angajaţilor pentru refacerea capacităţii de muncă.

După cum cunoaşteţi există deja demersuri în acest sens în special în ceea ce priveşte programul de lucru din Poliţia Română, în cazul pompierilor şi jandarmilor acest program în ture/schimburi fiind deja implementat în mai multe departamente.

De asemenea, în perioada imediat următoare structurile MAI vor stabili care sunt acele tipuri de activităţi care necesită o prezenţă operativă pentru rezolvarea unor situaţii deosebite, astfel încât acestea să fie prevăzute în Ordinul de Ministru care va reglementa funcţionarea acestui mecanism de plată a orelor suplimentare.

Îmi doresc ca la aceste decizii manageriale să îşi aducă aportul şi reprezentanţii angajaţilor - atât structurile profesionale, cât şi cele sindicale.

Dacă acest amendament va fi aprobat în Parlament ar trebui ca acest mecanism să funcţioneze începând cu luna aprilie, iar primele ore suplimentare să poată fi plătite din luna iunie 2018 - adică după parcurgerea acelui interval de 60 de zile cât ar fi legal pentru a se acorda timpul liber corespunzător.

Realităţile de zi cu zi ne-au demonstrat că în faţa provocărilor de tot felul aceşti oameni sunt mereu la datorie, iar efortul lor trebuie apreciat ca atare, inclusiv plătind munca depusă atunci când nu se poate acorda timp liber pentru refacerea după serviciu.

Ştiu că în spaţiul public s-a discutat inclusiv de situaţia personalului din sistemul penitenciare, fapt pentru care am discutat şi cu Ministrul Justiţiei şi intenţionăm să introducem prevederea privind plata orelor suplimentare şi pentru această categorie de personal.

Un alt subiect vizează nevoia asigurării unui echilibru între salarizarea jandarmilor şi cea a poliţiştilor, în condiţiile în care ambele structuri contribuie semnificativ prin activităţi specifice la asigurarea ordinii publice şi combaterea infracţionalităţii.

Am spus şi cu alte ocazii - ca ministru de interne mă preocupă să asigur un echilibru în ceea ce priveşte salarizarea din Ministerul Afacerilor Interne. Nu întotdeauna cei care strigă mai tare trebuie să primească mai mult.

Aşa că pentru a aduce şi salariile jandarmilor la un nivel cât mai apropiat de cel al poliţiştilor, vom susţine acordarea indemnizaţiei de 10% pentru jandarmii care asigură grupele de intervenţie.

Această indemnizaţie este prevăzută a intra în vigoare din luna aprilie 2018, dacă şi acest amendament va fi aprobat de Parlament.

Aş vrea să subliniez că sunt preocupată şi susţin orice demers de îmbunătăţire a salarizării personalului MAI însă nu trebuie să uităm că în acest minister nu sunt doar nevoi salariale ci şi necesităţi privind dotările logistice, echipamente de protecţie, mijloace de mobilitate, reabilitarea sediilor, dar şi alte aspecte care contribuie şi ele la ceea ce înseamnă îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi eficientizarea muncii.

Şi vă reamintesc ca exemplu că luna aceasta vom urca în SEAP achiziţia de autospeciale pentru structurile ministerului în valoare de 120 milioane de lei, fapt care va contribui şi la îmbunătăţirea aspectelor care privesc dotările din Ministerul Afacerilor Interne.

Aceste acţiuni pe care le-am întreprins au ca scop asigurarea în bune condiţii a climatului de normalitate civică şi a bunei funcţionări a activităţii din MAI. Este încurajatoare această susţinere guvernamentală şi politică în introducerea şi adoptarea acestor amendamente care răspund unor nevoi instituţionale şi nu unei agende sindicale.

Inclusiv ultimele săptămâni când România a fost confruntată cu o situaţie de urgenţă cauzată de fenomenele meteorologice periculoase ne-au arătat că angajaţii ministerului de interne au fost mereu în prima linie. Iar acest efort trebuie recunoscut şi compensat ca atare."

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.