COD GALBEN: 23-09-2021 ora 10 Intre 23 septembrie, ora 21:00 – 24 septembrie, ora 23:00 Zone afectate se va semnala intensificări susținute ale vântului la altitudini de peste 1700 m

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 5 - 9 februarie 2018, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 489.517 euro, adică 2.281.150 de lei. Au fost depistate 153 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 22 erau din judeţul Argeş, 17 din judeţul Bihor şi 16 din judeţul Alba.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 1454 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 2.067.150 de lei, din care 1.870.000 de lei pentru muncă fără forme legale, şi au fost sancţionaţi 287 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 967 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 214.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 120 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 49 au avut loc în Bucureşti şi 13 în judeţul Argeş.

Ziua de 20 februarie este marcată în calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite ca fiind Ziua Mondială a Justiţiei Sociale. Totodată, Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat, în iunie 2008, Declaraţia OIM privind justiţia socială pentru o mondializare echitabilă, ca rezultat al consultărilor tripartite desfăşurate între reprezentanţi ai guvernelor şi organizaţii patronale şi sindicale din 182 de state membre. Justiţia socială este fondată pe principiul egalităţii de drepturi pentru toate popoarele şi pe posibilitatea ca toţi oamenii, fără discriminare, să beneficieze de progresul economic şi social oriunde în lume. Inspecţia Muncii, în calitate de factor implicat în toate aspectele privind piaţa muncii, are un rol activ în promovarea justiţiei sociale, care nu înseamnă doar sporirea veniturilor şi crearea de locuri de muncă, ci şi dreptul la muncă decentă, demnitate şi libertate de exprimare.

Serviciul Comunicare