Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

Primarul General, Gabriela Firea, împreună cu primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, au avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, la sediul Ministerului, unde au discutat despre dezvoltarea de programe şi proiecte culturale comune Bucureşti-Chişinău.

Primarul General, Gabriela Firea: "Dorim să includem în calendarul de evenimente culturale al Capitalei României şi proiecte culturale ale municipiul Chişinău, mai ales că în acest an, după cum bine ştiţi, celebrăm Centenarul, o sărbătoare a tuturor romanilor, a Unirii Mari. Pe lângă schimburile culturale între teatrele din cele două capitale, dorim să includem în parcul Centenar pe care îl vom realiza anul acesta şi o zonă dedicată oraşului Chişinău. În acest sens, doamnă primar Silvia Radu ne-a asigurat că Primăria Capitalei Republicii Moldova ne va oferi o sculptură reprezentativă".

Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a mai declarat că va invita artiştii de la Chişinău să performeze în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă, B-Fit în the street, eveniment de marcă organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Arcub, la care au participat anul trecut peste 300 de artişti din 9 ţări şi peste 40.000 de spectatori.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, edilul şef a prezentat o serie de proiecte de regenerare urbană pe care Municipalitatea îşi propune să le realizeze anul acesta: "am prevăzut în bugetul pentru anul 2018 suma de 1 milion de euro pentru organizarea unui concurs de soluţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare a unor zone simbol din Bucureşti, cum ar fi Calea Victoriei şi bulevardul Magheru. Ne dorim să participe la concurs cele mai prestigioase case de arhitectură din lume, care să ne propună cele mai bune soluţii pentru a revitaliza aceste zone, după modelul Praga şi Varşovia. Lucrările de modernizare vor fi realizate atât din fonduri municipale cât şi în parteneriate public private, mai mulţi investitori arătându-se deja interesaţi să ne devină parteneri în acest demers".

Edilul şef a mai anunţat că Municipalitatea a semnat protocoale de colaborare cu Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu", pentru refacerea faţadelor celor două instituţii de învăţământ.

La rândul său, primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a reiterat faptul că printre priorităţile sale se numără şi revitalizarea mediului cultural din oraşul pe care îl conduce şi, în acest sens, şi-a exprimat dorinţa de a organiza cât mai multe evenimente publice, de înaltă ţinută culturală, având modelul de bune practici al Capitalei României: "avem artişti foarte buni în Chişinău, în special la teatrele de copii, iar o colaborare în acest domeniu între oraşele noastre ar reprezenta un avantaj clar pentru cetăţenii Chişinăului, un prim pas în revigorarea mediului cultural din Capitala Republicii Moldova. De altfel, doresc să organizăm şi noi la Chişinău un proiect pilot, similar Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă de la Bucureşti".

La rândul său, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, şi-a exprimat toată disponibilitatea în a sprijini proiectele culturale ale municipiului Chişinău: "Sunt ministru, dar în primul rând artist, şi deci cunosc importanţă specială pe care o are artă în viaţa cotidiană. Vom face toate demersurile necesare şi îi vom invita pe copiii din Chişinău în taberele de creaţie pe care le vom organiza în România şi de asemenea vom pregăti pentru teatrele din Chişinău turnee în ţara noastră, astfel încât, în anul Centenarului să putem sărbători cum se cuvine, toţi romanii, bucuria Marii Uniri".

Serviciul pentru Relaţia cu Mass- Media

14 februarie 2018
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.