Primarul General, Gabriela Firea: Atât ca Primar General, cât şi ca femeie şi mamă condamn cu fermitate orice formă de violenţă, fie verbală sau fizică

Primăria Capitalei, prin DGASMB, este printre primele instituţii publice din ţară care oferă un sistem complet de servicii sociale de prevenire, protecţie şi recuperare a victimelor în domeniul violenţei domestice, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale.

Primarul General, Gabriela Firea, împreună cu primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, şi Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, au participat la evenimentul "Pantofi Roşii", dedicat luptei împotriva violenţei domestice. În mod simbolic, cei doi edili, împreună cu ministrul Culturii, au depus pe treptele Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti trei perechi de pantofi roşii, în semn de solidaritate cu femeile din România care sunt victime ale violenţei domestice.

Primarul General, Gabriela Firea: 'În România, la fiecare câteva secunde, o femeie este victima violenţei domestice. Evenimentul de astăzi este menit tragă un semnal de alarmă, astfel încât să conştientizăm cu toţii existenta violenţei domestice. Trebuie să promovăm iubirea, dialogul şi  înţelegerea. Atât ca Primar General, cât şi ca femeie şi mamă condamn cu fermitate orice formă de violenţă, fie verbală sau fizică. Femeile care sunt victime ale violenţei domestice au nevoie de ajutor, de adăpost, de consiliere psihologică şi juridică, precum şi de asistenţă medicală. De altfel, Primăria Capitalei, prin DGASMB, este printre primele instituţii publice din ţară care oferă un sistem complet de servicii sociale de prevenire, protecţie şi recuperare a victimelor în domeniul violenţei domestice, în colaborare cu organizaţiile neguvernamentale".

Primarul General a explicat că sistemul Municipalităţii dedicat victimelor violenţei domestice cuprinde atât  servicii de prevenţie  şi servicii de asistenţă pentru agresorii familiali, cât şi servicii de protecţie. Este vorba despre Centrul de consiliere pentru victimele violenţei domestice, dezvoltat în colaborare cu Asociaţia ANAIS şi finanţat integral de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin care se acordă servicii de asistenţă juridică pentru obţinerea ordinelor de protecţie împotriva agresorilor şi un centru de asistenta destinat agresorilor familiali "O nouă şansă", singurul centru de consiliere pentru agresori din Bucureşti care oferă servicii de consiliere psihologică, consiliere juridică, servicii de informare şi orientare, consiliere în domeniul adicţiilor, facilitarea accesului la tratamente psihiatrice de dezalcoolizare/dezintoxicare.

Referitor la centrele pentru protecţia victimelor violenţei în familie, elidul şef a mai explicat că Municipalitatea pune la dispoziţie două locuinţe protejate, "Centrul de asistenţă pentru mama şi copil", cu o capacitate de 27 locuri, Centrul de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei în familie 'Casa Adra', al Asociaţiei de Dezvoltare şi Refacere Adventistă, finanţat integral de către Primăria Municipiului Bucureşti, cu 30 de locuri, precum şi Centrul de primire în regim de urgenţă "Casa Invicta", cu o capacitate de 16 locuri, dezvoltat în parteneriat cu Asociaţia ANAIS şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, finanţat de asemenea integral de către Primăria Municipiului Bucureşti. Centrele asigură primire şi găzduire pe o perioadă de până la 24 luni, hrana, servicii psiho-sociale de informare şi orientare, consiliere şi asistenta juridică.

La rândul său, primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a declarat că 'Violenţa domestică este un fenomen prezent şi în Republica Moldova şi este important să promovăm şi să apărăm drepturile femeilor. Astfel de evenimente precum cel organizat astăzi încurajează femeile să vorbească despre situaţiile prin care trec şi atrage atenţia opiniei publice asupra acestui fenomen'.

La rândul său, ministrul Culturii a avut o poziţie fermă referitor la acest declarându-se împotriva violenţei de orice fel.

Serviciul pentru Relaţia cu Mass- Media
14 februarie 2018