COD GALBEN: 19-02-2018 ora 23 Intre 23:15 si 05:15 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60...70 km/h, iar la peste 1700 m peste 80 km/h. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Primarul General, Gabriela Firea: "Vom sprijini modernizarea unei maternităţi şi a unui liceu din capitala Moldovei, donăm municipiului Chişinău două autobuze pentru înfiinţarea unui traseu cultural; oferim tabere copiilor olimpici şi invităm medicii moldoveni la cursuri de perfecţionare în spitalele Municipalităţii"

Primarul General, Gabriela Firea, şi primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, au semnat astăzi, la sediul Primăriei Capitalei, un Program de Cooperare în mai multe domenii de interes precum sănătate, educaţie şi cultură. Primarul interimar al municipiului Chişinău se află într-o vizită oficială la Bucureşti, unde are o serie de întâlniri cu autorităţi locale şi centrale.

Astfel, după semnarea documentului comun, Primarul General, Gabriela Firea, a anunţat că Municipalitatea Bucureşti va dona municipiului Chişinău două autobuze pentru dezvoltarea unei linii de transport cultural, va sprijini acţiunile de reabilitare şi modernizare atât a Bibliotecii Municipale din capitala Moldovei,  a unei maternităţi  şi a unui liceu, iar ASSMB va oferi asistenţă de specialitate pentru perfecţionarea medicilor din Chişinău:

"Primăria Municipiului Bucureşti va acorda sprijin Primăriei Chişinău pentru înfiinţarea unei linii de transport în comun care să deservească cu precădere obiectivele turistice şi culturale din Chişinău. În acest sens, vom asigura consultanţă în legătură cu acest proiect, şi vom dona în acest scop municipalităţii şi 2 autobuze. De asemenea, Direcţiile de cultură din cele două instituţii vor derula anual un proiect bilateral sub genericul 'Săptămâna teatrelor bucureştene la Chişinău şi Săptămâna teatrelor din Chişinău la Bucureşti', în cadrul căruia în ambele oraşe vor fi prezentate, timp de o săptămână, spectacole ale teatrelor din oraşul partener'.

Referitor la Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Gabriela Firea a precizat că aceasta va încheia un protocol de colaborare cu Biblioteca Municipală 'Bogdan Petriceicu Haşdeu' din Chişinău, în cadrul căruia se vor realiza schimburi de unităţi biblioteconomice, iar instituţia bucureşteană va oferi o importantă donaţie de carte către biblioteca din Chişinău. Totodată, Municipiul Bucureşti va acorda sprijin logistic şi material pentru lucrările de renovare şi consolidare a Liceului 'Mihai Eminescu' din Chişinău, care în 2019 aniversează 50 de ani de la înfiinţare.

Tabere pentru copiii olimpici din Chişinău
Mai mult decât atât, potrivit edilului şef, PROEDUS, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei, va oferi o serie de tabere pentru copiii olimpici din Chişinău: "Ne dorim să îi încurajăm şi să îi stimulăm pe toţi elevii din Chişinău, aşa cum se întâmplă cu elevii din Bucureşti, să îi răsplătim cu aceste tabere la mare şi la munte, dar şi cu participarea la cursuri de perfecţionare atât pentru elevi, cât şi pentru profesori".

Program de internship pentru medici rezidenţi şi specialişti din Chişinău în spitalele administrate de Primăria Capitalei
Un alt domeniu în care cele două autorităţi locale vor colabora este domeniul sănătăţii, Primarul General, Gabriela Firea oferind posibilitatea medicilor din Chişinău să participe la programe de instruire în Bucureşti, în cadrul celor 19 spitale administrate de ASSMB: "vom acorda sprijin logistic şi material pentru lucrările de renovare şi consolidare ale Maternităţii nr. 1 din Chişinău şi vom iniţia un program de internship pentru medici rezidenţi şi specialişti din Chişinău în spitalele administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, precum şi stagii de perfecţionare pentru managerii unităţilor medicale din Chişinău organizate de către ASSMB".

Totodată, Primarul General, Gabriela Firea, a mai explicat că se vor mai realiza şi alte proiecte comune, în domenii precum urbanism şi strategii de dezvoltare urbană, atragere de fonduri europene, transport, mediu înconjurător şi protecţia animalelor fără stăpân.

Ajutorul Bucureştiului va avea impact direct asupra dezvoltării oraşului Chişinău
La rândul său, Primarul interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a mulţumit Gabrielei Firea pentru sprijinul deosebit de important acordat de Capitala României oraşului pe care îl conduce şi a adresat o invitaţie directă investitorilor din România şi în mod special celor din Bucureşti,  să vină la Chişinău:

"Republica Moldova face astăzi paşi semnificativi în ceea ce ţine de implementarea reformelor acordate cu cerinţele Uniunii Europene, iar colaborarea între Bucureşti şi Chişinău se încadrează perfect în acest proces care, sper eu, nu va fi stopat de nimeni şi nimic şi va  continua în direcţia integrării europene. Guvernul României a sprijinit mult Republica Moldova şi toate aceste proiecte au dus la îmbunătăţirea calităţii vieţii moldovenilor. Dacă vorbim despre relaţiile anterioare dintre capitala Bucureşti şi Chişinău, din păcate, aceste relaţii nu au fost la nivelul relaţiilor dintre Guvernul României şi al Republicii Moldova, dar noi deschidem astăzi o filă nouă şi facem un pas înainte în consolidarea unei colaborări fructuoase, care cuprinde mai multe aspecte şi proiecte ce vor influenţa direct viaţa şi calitatea vieţii locuitorilor Municipiului Chişinău".

Silvia Radu a mai declarat că ajutorul de care va beneficia Chişinăul în urma semnării programului de cooperare de astăzi este foarte important, iar proiectele comune care vor fi implementate vor avea un impact direct asupra dezvoltării oraşului, dar şi a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor Municipiului Chişinău: "Mulţumesc încă o dată doamnei primar Gabriela Firea pentru susţinere şi pentru faptul că ne-a primit atât de călduros. Nu m-am aşteptat ca rezultatul acestei întâlniri să fie atât de benefic. Profit de această ocazie să mă adresez direct investitorilor din România şi în mod special celor din Bucureşti, să vină la Chişinău, pentru că avem nevoie de proiecte investiţionale şi avem planificate proiecte mari, atât în infrastructura, cât şi în dezvoltarea economică a urbei, iar dacă vorbim despre municipalitate şi administraţia Chişinăului, ea va fi întotdeauna deschisă şi va susţine toţi investitorii de bună credinţă care vor dori să investească în Municipiul Chişinău".

La finalul întâlnirii Gabriela Firea i-a oferit Silviei Radu o ie şi un album cu mănăstirile din România, iar primarul interimar al municipiului Chişinău i-a făcut cadou edilului Bucureştiului tot o ie şi o icoană.

La finalul întâlnirii, Primarul General, Gabriela Firea, a răspuns pozitiv invitaţiei edilului municipiului Chişinău, de a vizita capitala Moldovei la începutul lunii martie.

Serviciul pentru Relaţia cu Mass- Media
14 februarie 2018
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.