COD GALBEN: 19-02-2018 ora 23 Intre 23:15 si 05:15 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60...70 km/h, iar la peste 1700 m peste 80 km/h. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO


În prima zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, desfăşurată miercuri, 14 februarie, la Bruxelles, discuţiile s-au concentrat pe postura de descurajare nucleară, partajarea echitabilă a responsabilităţilor între aliaţi, adaptarea structurii de comandă a NATO şi modernizarea Alianţei în general, precum şi pe cooperarea între NATO şi UE.

Unul dintre principalele subiecte de pe agenda sesiunilor de lucru a fost reprezentat de partajarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO (burden sharing), în termeni de cheltuieli pentru apărare, capabilităţi şi contribuţii la operaţii şi misiuni sub egida Alianţei. Discuţiile au avut fost fundamentate pe evaluarea Secretarului General NATO, respectiv pe rapoartele anuale de nivel strategic ale aliaţilor referitoare la implementarea angajamentelor asumate în cadrul Alianţei, în special cele referitoare la creşterea cheltuielilor pentru apărare (Defence Investment Pledge - DIP) din 2014. Rezultatele discuţiilor vor contribui la conturarea cadrului abordării acestui subiect la Summit-ul de la Bruxelles, din iulie 2018.

O sesiune distinctă a Consiliului Nord-Atlantic a fost dedicată eforturilor de modernizare a Alianţei, pe fondul mediului actual de securitate caracterizat de provocări imprevizibile şi în permanentă schimbare. Astfel, subiectul central l-a reprezentat reforma Structurii de Comandă a NATO, al cărei model a fost aprobat, după ce fusese agreat de către miniştrii aliaţi ai apărării în noiembrie 2017, în vederea adaptării Alianţei la noul mediu de securitate. Discuţiile miniştrilor apărării s-au concentrat, de asemenea, pe tema adaptării instituţionale, linie de acţiune prevăzută în cadrul Comunicatului final al Summit-ului NATO de la Varşovia, alături de adaptarea politică şi militară. În acest context, miniştrii aliaţi ai apărării au discutat pe marginea unei mai bune prioritizări a programelor şi resurselor aliate curente.

Pe parcursul cinei de lucru, eveniment la care au participat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, respectiv reprezentanţii Finlandei şi ai Suediei, au fost abordate aspecte legate de securitatea europeană, proiectarea stabilităţii în zonele învecinate, precum şi iniţiativele europene de apărare şi cooperare NATO - UE. Cu această ocazie, oficialul român a exprimat aprecieri pentru progresele înregistrate în dezvoltarea cooperării între cele două organizaţii, subliniind nevoia unei abordări realiste şi pragmatice pentru implementarea integrală a măsurilor agreate anterior, dar şi necesitatea dezvoltării parteneriatului strategic dintre NATO şi UE.


Biroul de Presă
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.