Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Întâlniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, în marja ministerialei NATO

Prezent la Bruxelles, la Reuniunea miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut miercuri, 14 februarie, o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Polonă, Canada şi Bulgaria.

Discuţiile cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, au fost axate pe aspecte vizând cooperarea bilaterală în domeniul apărării, situaţia de securitate din regiune în contextul implementării deciziilor Summit-ului de la Varşovia, precum şi pe importanţa consolidării dialogului politico-militar pe probleme de securitate, având în vedere specificul poziţiei geo-strategice a celor două state, de flanc al NATO şi UE.

Un accent deosebit a fost pus pe pregătirea primei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre statele membre B9, ce va fi co-organizată, de România şi Polonia, la Bucureşti, în luna martie a acestui an, eveniment ce va oferi cadrul necesar pentru aprofundarea dialogului şi coordonării între aliaţii din Europa centrală şi de est, în perspectiva următorului Summit NATO. Totodată, cei doi miniştri au agreat să menţină nivelul ridicat al cooperării bilaterale în domeniul apărării, sens în care au convenit asupra următoarelor momente ale dialogului bilateral la acest nivel.

Tot astăzi, miniştrii român şi canadian ai apărării, Mihai Fifor şi Harjit Singh Sajjan, au subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi perspectivele favorabile pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor militare. Un accent deosebit a fost pus pe aprofundarea cooperării în domeniul medicinii militare, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare şi tratament specifice afecţiunilor de stres post-traumatic.

În context, ministrul Mihai Fifor a exprimat angajamentul ferm pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două armate şi a mulţumit Canadei pentru contribuţia substanţială la toate componentele prezenţei înaintate a NATO în regiunea Mării Negre. S-a convenit, de asemenea, să fie continuat dialogul pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare pentru consolidarea prezenţei militare canadiene pe segmentul sudic al flancului estic.

În discuţiile cu omologul bulgar, Krasimir Karakachanov, a fost subliniat cursul ascendent al relaţiilor de cooperare militară bilaterală, prin intensificarea dialogului politico-militar şi participarea la exerciţii şi activităţi de instruire în comun. Cei doi miniştri ai apărării au avut un schimb de opinii privind situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, reiterând interesul comun pentru consolidarea stabilităţii regionale, inclusiv prin prezenţa înaintată aliată din zonă. În context, a fost accentuată şi importanţa viitoarei reuniuni B9 la nivelul miniştrilor apărării din statele membre, ce va fi organizată la Bucureşti.


Biroul de Presă
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.