COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

29 ianuarie - Ziua Aniversară a Jandarmeriei Arad

În conformitate cu O.M.A.I. nr. 10 din 7 februarie 2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 135 din 13 februarie 2018, s-a aprobat ca Ziua Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad să fie 29 ianuarie.

Pentru stabilirea zilei aniversare a unităţii s-a luat drept criteriu data înfiinţării primei structuri de jandarmerie românească pe teritoriul actualului judeţ Arad, iar ca reper de legalitate, data intrării în vigoare a primelor acte normative care fac referire la existenţa acestor structuri.

Astfel, prin Raportul nr. 7397 din 29 ianuarie 1919 al miniştrilor de interne, G.G. Mârzescu, şi de război, general de corp de armată Artur Văitoianu, adresat Regelui Ferdinand, se arăta că:

'Prin alipirea a noui ţinuturi româneşti şi în interesul siguranţei naţionale a Statului, unităţile actuale ale corpului jandarmeriei fiind insuficiente se simte neapărat nevoia de a se crea noui unităţi.

Avându-se în vedere prescripţiunile art. 8 şi 9 din Legea de organizare a jandarmeriei, Rugăm respectuos pe Maiestatea Voastră a semna alăturatul proiect de decret-lege pentru înfiinţarea Brigăzei IV de jandarmi.'' Regele a luat act de acest raport şi a promulgat Decretul-Lege nr. 444 la 29 ianuarie 1919.

Ulterior, au stabilite prin decizie a ministrului de interne, în colaborare cu Consiliul Dirigent-Resortul internelor, garnizoanele celor patru unităţi de jandarmi înfiinţate, Brigada IV Jandarmi şi Regimentele 7, 8 şi 9 Jandarmi, după cum urmează:

-Brigada 4 Jandarmi-la Sibiu, ulterior la Cluj-Napoca;

-Regimentul 7 Jandarmi-Cluj-Napoca;

-Regimentul 8 Jandarmi-Braşov, şi

-Regimentul 9 Jandarmi-Arad.

Regimentul 9 Jandarmi l-a avut drept prim comandant pe lt.-col. Ioan Popovici şi a avut garnizoana în Arad între anii 1919-1920, ulterior fiind dislocat la Timişoara. Cazarma unităţii era situată pe str. Weitzer Janos (ulterior I.I. Brătianu, azi Lucian Blaga), nr. 9 din Arad .

La nivelul comitatului (judeţului Arad) a existat o companie de jandarmi care s-a organizat cu personal din mers, provenit din teritoriile româneşti.

Astfel, având în vedere gravele probleme apărute pe teritoriul comitatului Arad, aflat în acea perioadă la vest de linia de demarcaţie stabilită. Cpt. Vasile Barbu a primit sarcina de a stabili ordinea în aceste teritorii, prin organizarea unei jandarmerii româneşti, stabilindu-şi sediu la Ineu. În acest sens, a reuşit într-un termen scurt recrutarea a 80 de jandarmi. Din cauza evenimentelor, a ofensivei maghiare aflată în plină desfăşurare, a fost nevoit să se retragă spre Brad unde, a contribuit la formarea Regimentului 86 Infanterie, în vederea participării acestuia la viitoarea contraofensivă a forţelor române.

Odată cu această ofensivă, cpt. Vasile Barbu ajunge cu jandarmii din subordine în cetatea Ineului la 20 aprilie 1919, unde se preocupă de organizarea Jandarmeriei prin selecţionarea personalului şi formarea structurilor (secţii şi posturi), dar mai ales prin pregătirea acestor efective (cunoştinţe de drept şi poliţieneşti, instrucţie militară şi regulamente, cunoştinţe de cultură generală), atât prin cunoştinţele proprii cât şi cu ajutorul unor specialişti din afara structurii.

S-a achitat în bune condiţii de sarcina organizării primelor structuri de jandarmerie, primind aprecieri din partea comandantului Regimentului 9 Jandarmi Arad, lt.-col. Ioan Popovici.

La 10 iulie 1919, cpt. Vasile Barbu îşi stabileşte reşedinţa Companiei de jandarmi la Arad, intrând repede în atribuţii. La 17 iulie 1919, alături de numeroşi ofiţeri din fosta armata austro-ungară, a fost primit în Armata Română cu gradul de maior de infanterie şi vechimea de la 1 septembrie 1917 .

Materialul cu caracter istoric referitor la acest eveniment a fost realizat de Plt.-adj. Eugen-Dorin Spătaru, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, pe baza cercetărilor efectuate în arhive şi a studierii unor acte normative şi lucrări de specialitate.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul