COD GALBEN: 19-02-2018 ora 23 Intre 23:15 si 05:15 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60...70 km/h, iar la peste 1700 m peste 80 km/h. in Județul Caraş-Severin;

PROIECTUL DE EDUCAŢIE EVRICA 2.0

- comunicat de presă -

Bucureşti - 14 februarie 2018

Tineri pentru Tineri finalizează astăzi proiectul "EVRICA 2.0 - Educaţie pentru Viaţă şi Responsabilizare Individuală prin programe de Cetăţenie Activă pentru tinerii din România", prin intermediul căruia 9.143 de elevi de liceu au beneficiat de un program de educaţie pentru sănătatea reproducerii şi a sexualităţii, ce utilizează o abordare bazată pe echitate şi drepturile omului.

Proiectul Evrica 2.0 a vizat educaţia adolescenţilor şi elevilor de liceu de la nivelul Municipiului Bucureşti şi al celor 14 judeţe în care Tineri pentru Tineri îşi desfăşoară activitatea. În cadrul proiectului, 497 de elevi de liceu au fost pregătiţi ca educatori între egali pentru facilitarea programului "Educaţie pentru Viaţa de Familie" (program ce vizează creşterea capacităţii de adaptare la viaţă, şi creşterea responsabilităţii individuale pentru elevii de liceu).

Procedura de derulare a programului educaţional realizat în unităţile şcolare presupune (şi a presupus, încă din anii '90, de la începutul activităţii Tineri pentru Tineri) informarea anterioară a părinţilor cu privire la program şi la temele acestuia, precum şi solicitarea acordului scris al acestora în ceea ce-i priveşte pe elevii sub 18 ani.

Temele abordate în cadrul celor 6 sesiuni de educaţie non-formală adresate liceenilor au fost: clarificarea valorilor şi luarea deciziilor, anatomia şi fiziologia sistemelor reproducătoare, concepţie şi contracepţie, prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, şi sarcină şi parentalitate.

În cadrul programului Evrica 2.0, voluntarii Tineri pentru Tineri au accesat şi adolescenţii din mediul rural, prin cele 56 de caravane în cadrul cărora au fost distribuite materiale promoţionale şi s-au organizat activităţi pentru dezvoltarea comportamentelor responsabile în sănătatea reproducerii. Cu această ocazie, autorităţile locale cu atribuţii în domeniile educaţiei, sănătăţii şi tineretului au fost implicate în discuţii cu privire la susţinerea şi implementarea intervenţiilor adaptate la nevoile tinerilor, din domeniile abordate de program.

Accesul universal la educaţie şi servicii integrate în educaţia pentru sănătate, inclusiv în sănătatea reproducerii şi sexualităţii este un deziderat universal ce face parte din Agenda 2030. Având în vedere numărul ridicat de sarcini şi întreruperi de sarcină la cerere în rândul adolescentelor, România a primit încă din 2014 o serie de recomandări clare în ceea ce priveşte adoptarea unei strategii naţionale privind sănătatea şi drepturile sexuale şi ale reproducerii şi introducerea în mod obligatoriu în şcoli a unui program cuprinzător de educaţie sexuală din partea Comitetului ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale. Cu toate acestea, demersurile reale ale guvernelor ce s-au succedat până în prezent s-au limitat la realizarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, ca document de politici publice, neimplementat în această componentă prin măsuri concrete.

Parlamentul României dezbate astăzi Proiectul de Lege pentru "Inocenţa Copilăriei" privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui (PL-x nr. 89/2017 - lege organică - adoptat de Senat în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată).

Deşi Tineri pentru Tineri este o organizaţie naţională, cu peste 20 de ani de experienţă în crearea, implementarea şi dezvoltarea de programe educaţionale şi de prevenire în sănătate (cu concentrare în sănătatea reproducerii şi a sexualităţii), şi ajunge la o medie de 10.000 adolescenţi pe an - deci cu o mare capacitate de implementare a programelor, accesul universal trebuie asigurat prin măsuri strategice şi programe naţionale, derulate de instituţiile guvernamentale. Organizaţia Tineri pentru Tineri consideră necesar ca Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale să îşi coordoneze eforturile şi intervenţiile, astfel încât să asigure în mod concret programele de educaţie, formare de comportamente responsabile şi preventive de care are nevoie populaţia României.

Totodată, organizaţia îşi exprimă încrederea în parlamentarii prezenţi la dezbaterea prilejuită de "Legea Inocenţei" că nu vor susţine această iniţiativă legislativă de supra-reglementare a activităţilor derulate în unităţile şcolare şi că vor avea în vedere demersuri specifice care să contribuie cu adevărat la implementarea strategiilor adoptate pentru 2014 - 2020.

Despre Tineri pentru Tineri

Tineri pentru Tineri este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în 1991, care se ocupă cu crearea, dezvoltarea şi implementarea de programe de educaţie pentru sănătate sexuală şi pentru viaţa de familie, dedicate tinerilor din România.

Proiectul EVRICA 2.0 - Educaţie pentru Viaţă şi Responsabilizare Individuală prin programe de Cetăţenie Activă pentru tinerii din România a avut o durată de 24 de luni şi o valoare totală de 218.072 CHF, fiind co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Conţinutul acestui comunicat de presă nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia Guvernului Elveţiei. Responsabilitatea pentru conţinutul prezentat aparţine în totalitate organizaţiei Tineri pentru Tineri.