800 de feroviari din întreaga ţară vor comemora la Bucureşti 85 de ani de la înăbuşirea violentă a Grevei ceferiştilor din 16 februarie 1933

TOŢI UNIŢI PENTRU SALVAREA CĂII FERATE ROMÂNE !

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) împreună cu Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN şi federaţiile sindicale feroviare FNFMCV, FNSIF, FNDF, FMLR, ELCATEL, FAF, vor comemora la Bucureşti, vineri, 16 februarie 2018, 85 de ani de la Greva Ceferiştilor din 1933 prin depuneri de coroane la Monumentul Eroilor CFR 1916-1918 din faţa Gării de Nord (între orele 9:40-10:00), precum şi la placa comemorativă din Parcul din faţa Ministerului Transporturilor (între orele10:00-10:30).

Momentul solemn va fi urmat de un miting de protest al salariaţilor ceferişti (între orele10:30-12:30) pentru a atrage atenţia autorităţilor, dar şi a cetăţenilor cu privire la necesitatea salvării sistemului public de transport feroviar din România.

Sindicatele feroviare şi CSN MERIDIAN nu mai acceptă nicio scuză pentru:
tergiversarea aprobării Legii privind Statutul Personalului Feroviar;
falimentarea sistemului feroviar din cauza:
subfinanţării infrastructurii feroviare de stat (subfinanţarea CNCF "CFR" SA);
lipsei achiziţiilor de material rulant nou: automotoare, rame electrice şi vagoane noi la SNTFC CFR Călători SA precum şi lipsa investiţiilor în locomotive, de la intrarea României în UE şi până în prezent;
faptului că SNTFC CFR Călători SA prin legislaţia în vigoare nu este lăsată să-şi schimbe materialul rulant vechi şi insuficient, dar nici să-l întreţină şi să-l repare, deoarece este subcompensată atât în anul 2017 cât şi în 2018;
organizării defectuoase a grupului format din SNTFC CFR Călători SA şi filiala sa de reparaţii locomotive care la acest moment se află în insolvenţă;
prestatorilor de reparaţii mari la vagoane, care ajung în situaţia de monopol şi dictează piaţa preţurilor şi care, în plus, prelungesc durata reparaţiilor, la solicitarea lor, din lipsa pieselor de schimb pe stoc şi a duratei achiziţiei acestora (ritmul reparaţiilor mari este mai lent decât cel al ieşirii vagoanelor din circulaţie)
anulării trenurilor de călători ale CFR Călători din Mersul de tren pe anul 2018, din lipsa vagoanelor şi locomotivelor, automotoarelor şi ramelor electrice;
degradarea continuă a condiţiilor de muncă pe locomotive, automotoare şi rame electrice vechi, descompletate şi insuficiente, care generează mult stres mecanicilor de locomotivă şi automotor ai SNTFC CFR Călători SA, precum şi degradarea condiţiilor de muncă la ceilalţi salariaţi feroviari;
efectuarea cu întârziere a plăţilor salariilor lunare a angajaţilor SNTFC CFR Călători SA şi CN CF CFR SA;
înstrăinarea şi/sau distrugerea spitalelor CFR care sunt patrimoniu al Căilor Ferate Române.
distrugerea identităţii meseriei de ceferist şi tergiversarea schimbării uniformelor vechi ale ceferiştilor din Ramura Comercial de la SNTFC CFR Călători SA cu altele noi.