COD PORTOCALIU: 24-02-2018 ora 13 Intre 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10 se va semnala temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua

USR lansează un nou apel public de candidaturi pentru funcţii de conducere în instituţii publice

Uniunea Salvaţi România organizează un nou concurs deschis de CV-uri pentru a nominaliza cele mai competente persoane la conducerea instituţiilor publice, de această dată funcţiile vacante sunt în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Societatea Română de Televiziune şi Consiliul Legislativ.

"Ca de fiecare dată, USR încearcă să asigure transparenţă în procedurile de numire ale oamenilor din conducerea instituţiilor publice. Este inacceptabil ca o instituţie precum Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să fie politizată deoarece PSD a ridicat la rang de strategie politică numirea rudelor şi a prietenilor în funcţii publice. Toate numirile în instituţiile publice trebuie să respecte criterii de integritate şi de profesionalism, nu criterii clientelare impuse de vechile partidele politice", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Candidaţii trebuie să respecte condiţiile legale pentru alegerea în conducerea celor trei instituţii, dar şi criteriile de profesionalism şi integritate ale USR.

Astfel, candidatul pentru un loc în Colegiul Director al CNCD trebuie să fie cetăţean român, cu studii superioare (preferabil ştiinţe juridice), fără antecedente penale şi să nu fi fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste. Candidatul trebuie să se bucure de o bună reputaţie şi să aibă o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Alte criterii de eligibilitate sunt familiaritatea cu mediul comunicaţional public şi capacitatea de a asuma o atitudine imparţială în evaluarea speţelor.

USR caută o persoană eficientă, responsabilă şi competentă, care să optimizeze interacţiunea între instituţiile cu responsabilităţi în domeniu, ONG-uri şi cetăţeni şi care să reprezinte un garant real al respectării şi aplicării principiului nediscriminării, o persoană cu deschidere faţă de valorile europene şi care să adopte şi să urmărească aplicarea principiilor şi valorilor Uniunii Europene şi jurisprudenţei CJUE şi ale altor instanţe internaţionale în domeniul nediscriminării.

Candidatul pentru un loc în consiliul de administraţie al SRTv nu poate face parte din consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale care are activitate în domeniul audiovizualului şi nu poate participa la societăţi comerciale cu care Societatea Română de Televiziune întreţine relaţii de afaceri sau are interese contrare.

USR caută o persoană publică cu un istoric profesional impecabil, care nu a colaborat cu fosta Securitate şi nu a făcut declaraţii împotriva democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor omului.

Candidatul pentru funcţia de preşedinte de secţie a Consiliului Legislativ trebuie să aibă cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală. Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani.

USR caută o persoană cu o integritatea morală ireproşabilă, care să nu fi fost implicată în activităţi de poliţie politică, şi cu o experienţă de minim trei ani în coordonarea unei echipe de peste cinci persoane şi în domeniul de drept al secţiei pentru care concurează sau în drept constituţional. Experienţa în activitatea legislativă sau în administraţia centrală (inclusiv colaborări cu persoane juridice de drept public la nivel central) constituie un avantaj.

Candidaţii propuşi de fiecare partid vor fi audiaţi în Comisiile parlamentare permanente, iar votul final va avea loc în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

CV-urile pot fi trimise în perioada 13.02.2018 - 18.02.2018, la adresa de e-mail: contact@usr.ro. Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România va selecta luni, 19 februarie 2018, candidaţii ce vor fi nominalizaţi din partea partidului.

Uniunea Salvaţi România a mai lansat şi în trecut o invitaţie deschisă tuturor profesioniştilor din societate pentru a-şi trimite candidaturile în vederea nominalizării din partea partidului în comitetele de conducere de la Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.