COD GALBEN: 19-02-2018 ora 23 Intre 23:15 si 05:15 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60...70 km/h, iar la peste 1700 m peste 80 km/h. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

DECLARAŢII DE PRESĂ ALE PARLAMENTARILOR PNL, IOAN CUPŞA ŞI GABRIEL ANDRONACHE

- 13 FEBRUARIE

Ioan Cupşa

În urma deciziilor CCR, se vor reîntoarce pentru revizuire în Parlament cele trei legi care modifică legile justiţiei

PNL salută decizia de astăzi a Curţii Constituţionale a României, decizie prin care, sesizarea noastră de neconstituţionalitate a fost admisă. Alături de sesizarea noastră a mai fost admisă şi sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.

Partidul Naţional Liberal şi-a luat un angajament public pe care îl va respecta întru totul, şi-a luat un angajament public de a proteja independenţa Justiţiei prin toate mijloacele legale, mijloacele parlamentare pe care le are la dispoziţie. Aşa cum remarcaţi, toate cele trei sesizări de neconstituţionalitate au fost admise de Curtea Constituţională. Se va relua procesul legislativ, se vor reîntoarce pentru revizuire în Parlament, cele trei legi care modifică Legile Justiţiei iar noi, şi aici o să deschid o paranteză, o să vă spunem că nu s-a terminat cu aceste sesizări de neconstituţionalitate, am ales ca tactică, de la bun început, să nu folosim, să nu tragem toate gloanţele odată.

Mai sunt suficiente, cum de altfel remarca şi astăzi domnul Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, mai sunt şi alte motive pentru care cele trei legi, pachetul de legi ale Justiţiei se dovedesc a fi neconstituţionale.

Încă o dată, vă spunem clar, că angajamentul public pe care l-am luat, îl vom respecta, ne vom lupta cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie ca aceste Legi ale Justiţiei, mai precis, modificările care au fost impuse de către PSD şi ALDE să nu devină eficiente, să nu producă efecte.

Jurnalist: Ca să înţelegem, după ce vor fi operate modificările în Comisia Specială, aşa cum au cerut judecătorii Curţii, sunt posibile noi sesizări de neconstituţionalitate, pe alte articole, pe cele trei proiecte de legi?

Ioan Cupşa: Cu certitudine că se va întâmpla acest lucru! Cu certitudine se va întâmpla acest lucru, o vom face, vom vedea ce se întâmplă inclusiv în procesul de revizuire, deci după ce va începe acest proces de punere în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României, cu cele trei decizii.

Punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pe modificările aduse legilor justiţiei

Jurnalist: Speraţi în continuare ca cumva Parlamentul să se răzgândească şi să ceară şi o expertiză din partea Comisiei de la Veneţia?

Ioan Cupşa: Chiar solicităm public acest lucru, cerem conducerii acestei Camere, Camera Deputaţilor, şi îi cerem domnului Dragnea să sesizeze Comisia de la Veneţia, să solicite un astfel de punct de vedere cu privire la aceste modificări pe care dânşii doresc să le Legilor Justiţiei.

Jurnalist: Cum a arătat Curtea în comunicatul de astăzi, că Parlamentul este una din instituţiile care pot face sesizarea către Comisia de la Veneţia.

Ioan Cupşa: Este un subiect calificat, Parlamentul nu a solicitat un astfel de punct de vedere pe care, Comisia de la Veneţia, sesizată legal fiind, ni-l va pune şi la dispoziţie. De asemenea, de subliniat încă un lucru, a fost admisă şi sesizarea de neconstituţionalitate privitoare la guvernanţa pe corporative. Practic, am reuşit şi prin acea sesizare de neconstituţionalitate, prin decizia curţii de astăzi, am reuşit să stopăm demersurile PSD-ALDE, cele de politizare a instituţiilor, a companiilor de stat prin numirea sinecuriştilor de partid.

Jurnalist: Va avea vreun efect practic? În momentul de faţă avem o serie de persoane numite politic în astfel de instituţii.

Ioan Cupşa - Este adevărat dar efectul, practic, imediat este acela că nu se vor mai putea face numiri în temeiul acestei modificări aduse Ordonanţei corporative. Drept urmare, ne-am folosit mijloacele pe care le avem la îndemână, am reuşit din nou să-i oprim, sigur, nu este totul perfect, nu totul se întâmplă cum ne-am dori în viaţă. Dar încă o dată, subliniez acest lucru, Partidul Naţional Liberal îşi va respecta întru totul angajamentele, vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca Legile Justiţiei, în forma pe care şi-o doresc cei de la PSD şi ALDE să nu devină eficientă, să nu producă efecte juridice, să nu se încalece până la urmă independenţa justiţiei şi sistemul judiciar.

Jurnalist: Cum vedeţi succesul dumneavoastră de astăzi de la Curtea Constituţională?

Cupşa Ioan: Am salutat acest succes al nostru. Face parte dintr-un demers complex pe care Partidul Naţional Liberal îl face (...)

Jurnalist: Aveţi speranţa că în cadrul Comisiei speciale se vor face modificările aşa cum cere Curtea şi să avem nişte Legi ale Justiţiei bune, acceptate de întreaga clasă politică?

Cupşa Ioan: Nu ştiu ce vor face cei din PSD şi ALDE. După cum au declarat public, în ultima perioadă de timp sunt foarte fericiţi că legile lor sunt constituţionale. S-a dovedit de fapt, că toate aceste modificări sunt neconstituţionale, ceea ce a constatat Curtea în cursul zilei de astăzi prin decizia pe care a pronunţat-o. Este un insucces vădit al lor. Care sunt cele trei scopuri pe care urmau să şi le atingă prin modificarea celor trei legi prin acest pachet al Legilor Justiţiei? Doreau să controleze judecătorii şi procurorii numind procurori de rang înalt, doreau să îi controleze, să îi supună presiunilor anchetându-i prin acea direcţie specială, asta îşi doreau până la urma urmei. Niciunul dintre ultimele scopuri nu şi le-au atins într-un fel sau altul. Partidul Naţional Liberal încă mai are aşi în mânecă. Îi vom folosi prin toate mijlocele pe care le avem la dispoziţie.

Jurnalist: Dacă se vor pune în acord deciziile Curţii, ce alte motive aţi mai avea să vă opuneţi?

Cupşa Ioan: O să vă spunem. Numai la una dintre cele trei legi am identificat alături de colegii cu care am lucrat peste 30 de motive de neconstituţionalitate. Am ales ca tactică să ne folosim doar de o parte dintre aceste motive de neconstituţionalitate.

Ceea ce a subliniat domnul deputat Gabriel Andronache, în prima faza am folosit în mod special motive de natură extrinseci, pentru că am sperat în a fi admise. Spre surprinderea noastră Curtea a tratat în mod diferit motivele extrinseci. Vă dau un exemplu - astăzi pe motive extrinseci, pe încălcarea principiului bicameralismului, admite că sesizarea de neconstituţionalitate pe guvernanţa corporativă, însă la noi deşi am dezvoltat pe multe pagini argumentând foarte serios pe Legile Justiţiei nu au ţinut cont de ele.

Jurnalist: Ne puteţi da un singur exemplu în afară de argumentele pe care le-aţi folosit pe cele trei proiecte de lege, care ar putea fi de exemplu un alt articol care este neconstituţional şi pe care aţi putea să faceţi pe viitor o nouă sesizare?

Cupşa Ioan: Nu o să vă dăm niciun exemplu acum, o să le vedeţi în viitoarele sesizări de neconstituţionalitate, se vor regăsi toate aceste motive pe care noi le-am identificat deja.

Gabriel Andronache: Este obligaţia majorităţii parlamentare să adopte sau să propună proiectele de lege în conformitate cu dispoziţiile Constituţiei. Atâta timp cât noi vom constata după ce legea este adoptată că există în continuare motive de neconstituţionalitate, bineînţeles că vom depune alte sesizări la Curtea Constituţională.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.