COMUNICAT DE PRESĂ AL PNL: PSD SĂ-ŞI PUNĂ POFTA ÎN CUI. JAFUL COMPANIILOR DE STAT PRIN AMPUTAREA LEGII GUVERNANŢEI CORPORATIVE A FOST BLOCAT DE CCR LA SESIZAREA PNL

Partidul Naţional Liberal salută decizia Curţii Constituţionale a României care a admis obiecţiile de neconstituţionalitate sesizate de PNL în ceea ce priveşte legea care permitea coaliţiei PSD - ALDE să pună stăpânire pe companiile de stat şi resursele strategice ale României.

La finalul sesiunii parlamentare trecute, majoritatea PSD - ALDE a modificat legea privind aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă la conducerea companiilor de stat pentru a da posibilitatea guvernelor conduse de Dragnea şi Tăriceanu să numească pe cine doresc la conducerea acestor companii şi să le transforme în feude personale ale clientelei de partid.

Prin adoptarea unui simplu amendament în Parlament, Guvernul putea decide prin Hotărâre de Guvern societăţile care vor fi exceptate de la Legea care obligă companiile de stat să aplice regulile de guvernanţă corporativă. Cu alte cuvinte, numirile managerilor şi a membrilor Consiliilor de administraţie de la cele mai importante companii ale statului se întorceau în pixul lui Dragnea şi Tăriceanu.

Încă de la preluarea guvernării, unul dintre obiectivele majore ale coaliţiei PSD - ALDE a fost preluarea controlului politic al companiilor de stat şi transformarea acestora într-o vacă de muls pentru membrii partidelor aflate la guvernare. Au început prin naţionalizarea profiturilor companiilor de stat şi a rezervelor lor speciale şi au continuat cu modificarea cadrului legislativ pentru eliminarea managerilor independenţi.

Admiterea sesizării PNL la Curtea Constituţională privind modificarea Legii guvernanţei corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD - ALDE şi elimină posibilitatea Guvernului de a decide prin HG societăţile care vor fi exceptate de la această lege.

Partidul Naţional Liberal atrage însă atenţia că foamea de bani a clientelei politice a coaliţiei PSD - ALDE este mare şi că vor încerca să o potolească prin înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii din care vor face parte cele mai profitabile companii de stat şi care va fi controlat politic 100%. Practic, prin înfiinţarea acestui nou FNI, guvernarea PSD - ALDE se pregăteşte pentru deturnarea fondurilor şi resurselor companiilor de stat către proiecte şi interese private fără niciun control public.

Însă, PNL va continua să lupte şi în cazul acestui proiect cu toate mijloacele parlamentare şi constituţionale pentru a opri tentativele grupurilor de interese din jurul PSD - ALDE de a pune stăpânire pe resursele strategice ale României.

Departamentul de Comunicare al PNL