COD GALBEN: 19-02-2018 ora 23 Intre 23:15 si 05:15 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 60...70 km/h, iar la peste 1700 m peste 80 km/h. in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comunicat de presă

162 DE ANI DE LA DEZROBIREA ROMILOR ÎN SPAŢIUL ROMANESC

Centrul Naţional de Cultură a Romilor-Romano Kher, în parteneriat cu Partida Romilor ,,Pro Europa", Agenţia Naţională pentru Romi şi Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti -ARCUB, organizează în data de 20 februarie 2018, la Sala Mare-ARCUB (Str. Lipscani 84-90, Bucureşti), începând cu ora 19.00, evenimentul intitulat:

20 FEBRUARIE-162 DE ANI DE LA DEZROBIREA ROMILOR ÎN SPAŢIUL ROMANESC
Cu această ocazie, va fi prezentat spectacolul de teatru "Marea Ruşine", urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cu participarea actorilor.

Scenariul şi regia: Alina Şerban

Asistent regie: Radu Pocovnicu

Din distribuţie: Alina Şerban, Oana Rusu, Elena Duminică, Sorin Sandu, Radu Ciobănaşu.

Piesa de teatru "Marea Ruşine" porneşte de la experienţa unei tinere rome care, aflată într-un moment important al dezvoltării sale educaţionale, crede că a spune adevărul este mai presus de normele cotidianului în care trăieşte şi pune în joc propria carieră, iubire, familie, pe propriul sine.

Spectacolul este o incursiune istorică asupra perioadei de robie a romilor în spaţiul românesc ( perioada: sec. XIV- sec. XIX), bazat pe documentele din Arhivele Naţionale ale României, disponibile şi pe platforma on-line a CNCR-RK: http://sclavia-romilor.gov.ro/ .

Scurt istoric:

20 februarie 1856 figurează în registrul istoric al României ca data încheierii Dezrobirii Romilor.

Ziua de 20 februarie 1856 reprezintă pentru România data la care a fost eliberată ultima categorie de robi, ce aparţinea proprietarilor particulari. După ce, anterior, la 10 / 22 decembrie 1855, Divanul Obştesc din Moldova votase "Legiuirea pentru desfiinţarea sclaviei, regularea despăgubirei şi trecerea emancipaţilor la dare", la data de 8 / 20 februarie 1856, a fost promulgată şi în Ţara Românească - de către domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei - "Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc", marcând ultimul act normativ privind dezrobirea romilor în Principate. În Transilvania, au fost adoptate anterior măsuri similare.

La 155 de ani de la eliberarea din robie, în Parlamentul României a fost adoptată Legea nr.28 din 11 martie 2011 care instituie data de 20 februarie ca Ziua dezrobirii romilor din România.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.