COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 16-01-2018 ora 15 Intre 15:00 si 17:00 se va semnala Precipitații predominant sub formă de ploaie, care favorizează depunerea poleiului in Județul Bihor, Județul Timiş, Județul Arad, Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

POLIŢIA ROMÂNĂ, ÎNTRE PRIMELE POLIŢII DIN LUME MEMBRE FONDATOARE ALE INTERPOL

Pe parcursul celor 45 de ani de existenţă, Biroul Naţional Interpol a cunoscut o evoluţie rapidă şi proporţională cu cerinţele actuale, prin alinierea la standardele INTERPOL, aşezând Poliţia Română între primele poliţii din lume care au implementat cu succes serviciile şi instrumentele de luptă împotriva criminalităţii puse la dispoziţie de Organizaţie.

Cazuistica de toate genurile înregistrată în existenţa Biroului include cazuri dintre cele mai diverse, mergând de la urmărirea, prinderea şi aducerea în ţară a unor infractori periculoşi, până la recuperarea unor obiecte de mare valoare sustrase din patrimoniul naţional şi trecute peste graniţă.

Istoria INTERPOL începe în anul 1914, când, după numeroase încercări de a stabili un cadru internaţional de cooperare între poliţiile mai multor state, are loc la Monaco, Primul Congres al Poliţiei Judiciare, la care participă reprezentanţi din 14 state, majoritatea jurişti şi poliţişti naţionali.

Implicarea reprezentanţilor României a fost recunoscută prin hotărârea în unanimitate de a desfăşura cel de-al doilea Congres la Bucureşti, lucru nerealizat din cauza izbucnirii Primului Război Mondial.

În 1923, la iniţiativa guvernului austriac, are loc al doilea Congres Internaţional al Poliţiei Judiciare, la care au participat reprezentanţi din 20 de ţări, printre care şi România. Cu această ocazie s-a hotărât înfiinţarea Comisiei Internaţionale de Poliţie Criminală (ICPC), cu sediul la Viena.

La cea de-a 5-a sesiune ordinară a ICPC, în 1928 la Berna, s-a realizat un pas important în cooperarea poliţienească internaţională, prin iniţiativa înfiinţării unui 'Birou Central Naţional'. Încă din acea perioadă s-a simţit acut nevoia înfiinţării unor birouri naţionale necesare realizării schimbului de informaţii în domeniul poliţienesc. La propunerea Comisiei, asemenea birouri au fost înfiinţate la Viena, Berlin, Amsterdam, Sofia şi Bucureşti.

În anul 1938, între 7 şi 12 iunie, a avut loc la Bucureşti a 14-a Sesiune a Comisiei Internaţionale de Poliţie Criminală. Acum s-a adoptat un sistem de transmitere telegrafică a formulei dactiloscopice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, ICPC, sediul Comisiei se mută la Paris. Denumirea organizaţiei se schimbă în formula cunoscută astăzi, Organisation Internationale de Police Criminelle - International Criminal Police Organization (OIPC - ICPO INTERPOL).

La 10 ianuarie 1973, se reînfiinţează Biroul Naţional Interpol Bucureşti. Rezultatele cooperării au fost remarcabile şi, an de an, prevenirea şi combaterea criminalităţii internaţionale au fost problemele prioritare pe agenda de lucru a Poliţiei Române.

România, unul dintre membrii fondatori ai INTERPOL, a fost prezentă la toate momentele importante din viaţa Organizaţiei. Prin Poliţia Română, a fost tot timpul activă în cadrul luptei împotriva criminalităţii internaţionale, fapt dovedit de numeroasele cazuri rezolvate prin intermediul Biroului Naţional Interpol.

* * *

Unul dintre primele cazuri reprezentative pentru cooperarea poliţienească prin INTERPOL l-a constituit furtul 8 picturi de mare valoare de la Muzeul Bruckenthal din Sibiu în 1968. Prin cooperarea internaţională, 4 dintre cele 8 tablouri au fost identificate în S.U.A., în posesia unui cetăţean străin, care nu a putut justifica provenienţa lor. S-a descoperit că acestea fuseseră furate din România, autorităţile române recuperând obiectele cu valoare de patrimoniu.

Un alt caz important pentru acea perioadă este cel din anul 1978, al unui cetăţean al Republicii Centrafricane în vârstă de 27 de ani, sosit în România ca beneficiar al unei burse de studiu. Pe fondul unor neînţelegeri cu concubina sa, a ucis-o cu un satâr. Cooperarea prin Biroul Naţional Interpol a dus la arestarea în Italia. Condamnat la 18 ani de închisoare de autorităţile române, acesta a fost extrădat în România.

Un caz răsunător, rezolvat prin intermediul BNI, este cel din anul 1990, când, din muzeul memorial 'Octavian Goga' sunt furate 2 tablouri valoroase şi o tapiserie celebră, primită în dar de Octavian Goga, în urma unei vizite făcute în Iran, estimată la 1.500.000 de dolari. Obiectele au fost date în urmărire internaţională prin canalele INTERPOL şi, în urma acestei acţiuni, celebra tapiserie a fost depistată la graniţa germano-elveţiană, în portbagajul unui autoturism al cărui şofer se legitimase cu un paşaport german furat. Obiectul de patrimoniu a fost readus în ţară la 13 mai 1993.

CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.