COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 16-01-2018 ora 15 Intre 15:00 si 17:00 se va semnala Precipitații predominant sub formă de ploaie, care favorizează depunerea poleiului in Județul Bihor, Județul Timiş, Județul Arad, Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Spectacolul "Casandra" la Kosmostheater din Viena

Spectacolul "Casandra" după romanul Christei Wolf în regia Juliei Nina Kneussel va avea premiera şi alte 10 reprezentaţii la Kosmostheater din Viena (Siebensterngasse 42-44, 1070) în perioada 17 ianuarie - 2 februarie, în zilele de miercuri, joi, vineri şi sâmbâtă, de la ora 20.00. Institutul Cultural Român de la Viena este partener de comunicare al proiectului.

Adaptare text: Julia Nina Kneussel, Martina Theissl

Secretar literar: Martina Theissl

Muzică: Stefanie Neuhuber

Scenografie costume: Gudrun Lenk-Wane

Asistent regie: Olivia Poppe

Distribuţie: Julia Schranz

Partea video a spectacolului este realizată de echipa KOTKI visuals (România) formată din Mihaela Kavdanska, Dilmana Yordanova şi Cristian Iordache.

Christa Wolf imaginează în romanul "Casandra" biografia fascinantă a unei figuri feminine controversate din mitologia antică, reuşind să ne facă să o simţim ca pe o contemporană. Vestita profetă Casandra, fiica regelui troian Priam, sosind în faţa porţilor cetăţii Micene în carul cu prizonieri al eroului grec Agamemnon, stie că va fi ucisă înainte de asfinţitul soarelui şi îşi rememorează viaţa, o existenţă excepţională pentru o femeie a acelor vremuri, ce culminează în momente de o intensitate şi un dramatism emoţionant.

Christa Wolf (1929 2011) este una dintre cele mai cunoscute scriitoare germane ale secolului al XX lea, originară din fosta Republică Democrată Germană. Romanul Der geteilte Himmel (tradus în română la Editura Univers sub titlul Cerul dragostei), publicat în anul 1963, i a adus Christei Wolf primul premiu literar al Academiei de Arte din RDG - premiul Heinrich Mann. A publicat apoi romane, povestiri, scrisori, discursuri, scenarii, ajungând să fie o scriitoare foarte cunoscută în Germania şi tradusă în lumea întreagă.

După unificarea Germaniei, cu toate atacurile jurnaliştilor care îi reproşau aprig faptul că fusese membră a Partidului Socialist Unit al Germaniei, Christa Wolf a reuşit să şi păstreze o imensă popularitate. Unul dintre biografii ei nota: "Christa Wolf era un cult". În 1989, Christa Wolf a fost propusă pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru literatură. Romanele Medeea.

Glasuri şi Casandra reprezintă o îndepărtare a autoarei de temele contemporane pentru a căuta în istorie personaje şi modele universal valabile, în orice epocă. În martie 2002, la Târgul de carte de la Leipzig, Christa Wolf a fost distinsă cu Premiul Cărţii Germane pentru întreaga operă (sursa: https://edituraunivers.ro/produs/casandra/ ).

Mihaela Kavdanska este artist multimedia format în anii '90 şi preocupat de înnoirea constantă a limbajului artistic, îmbinând mediile tradiţionale cu cele noi. Născută în Blagoevgrad, Bulgaria, se stabileşte în Bucureşti în 1995 pentru a studia la Universitatea Naţională de Artă. În prezent trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Linz. În ultimii 15 ani de activitate artistică, Mihaela Kavdanska creează proiecte intermedia personale şi colaborative, prezentate în galerii, muzee şi spaţii performative din Europa, Statele Unite şi Asia. Printre proiectele recente se numără şi cele din domeniul artei şi tehnologiei, care se concentrează pe experienţa artistului şi a publicului în medii interactive. Cu un impact puternic audio-vizual, proiectele chestionează continuu rolul tehnologiei în actul performativ.

Dilmana Yordanova este artist vizual intermedia. Născută în Bulgaria (1975), trăieşte şi lucrează în Bucureşti din 1994. Dilmana Yordanova a absolvit Universitatea Naţională de Artă, lucrând cu medii artistice diferite, într-un mod neconvenţional şi inovativ. Lucrările sale au fost prezentate în cadrul unor evenimente din România, Bulgaria, Marea Britanie, Serbia, Slovenia, Austria, Germania, Franţa, Tailanda etc. Proiectele recente sunt bazate pe colaborări interdisciplinare, lucrând cu time-based media şi tehnologii interactive. Subiectul principal explorat este legătura emoţională între mişcare, imagine şi sunet, folosind principii de interacţiune live în proiecte prezentate mai ales pe scene de teatru şi dans.

Mihaela Kavdanska şi Dilmana Yordanova colaborează încă de la sfârşitul anilor '90, creând primele instalaţii foto şi video. În 2004 pun bazele platformei şi festivalului AVmotional, prima manifestare articulată de cultură audio-vizuală experimentală din Europa de Est. În 2006 fondează studioul KOTKI visuals, care implementează noile tehnologii şi moduri de expresie artistică în artele performative, comunicarea vizuală sau publicitatea alternativă. Studioul dezvoltă concepte artistice, interfeţe şi platforme tehnologice interactive în care prezenţa umană şi mişcările corpului joacă un rol principal.

Cristian Iordache este interaction designer, artist multimedia şi programator. În timp ce a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Arte din Bucureşti, la secţia Fotografie, Video şi Procesare Computerizată a Imaginii, a participat cu lucrări în expoziţiile de grup: "Fişa personală" la Galeria HT03 din Bucureşti şi "Archive in Residence" la Galeria VBKO, din Viena. La workshopul "DIY Ambient Intelligence", organizat la Cluj în 2008 de Fundaţia Altart şi V2 Institute for Unstable Media, le-a întâlnit pe Dilmana Yordanova şi pe Mihaela Kavdanska, duo-ul KOTKI visuals, cu care a început o colaborare strânsă.
În 2014, ca membru KOTKI visuals, a ajutat la dezvoltarea instalaţiei video a Mihaelei Kavdanska 'Hacking Meditation' prezentată în cadrul festivalului Ars Electronica. În acelaşi an a fost implicat în dezvoltarea spectacolului de dans şi multimedia 002 | Birdville al coregrafei Simona Deaconescu, care a fost prezentat în 2016 cu sprijinul ICR Viena în cadrul celei de-a şasea ediţii a Lange Nacht der Bühnen / Noaptea Lungă a Artelor Performative, Linz.

În 2017, ICR Viena a susţinut prezentarea spectacolului Spaces Alive - Coloured Black Holes în deschiderea oficiala a festivalului de dans contemporan din Linz: tanzhafenFESTIVAL. Spaces Alive - Coloured Black Holes a fost iniţiat de duo-ul artistic multimedia Mihaela Kavdanska & Dilmana Yordanova, împreună cu The Crew Dance Company din Linz, cu participarea muzicianului bulgar Mirian Kolev si a artistului media iranian Hassan Zanjirani Farahani.

Mai multe detalii despre spectacol pot fi găsite în linkul de mai jos:
http://kosmostheater.at/cgi-bin/kosmos/event/event.pl?id=332
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.