COD GALBEN: 19-01-2018 ora 15 Intre 15:00 si 19:00 se va semnala Intensificari ale vantului, mai ales la altitudini mari, cu viteze la rafala de pana la 80..90 km/h, viscolind zapada. in Județul Neamţ, Județul Suceava;

Victor Negrescu: 'Dorim ca tinerii să participe în mod activ la pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene'

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat miercuri, 13 decembrie 2017, la conferinţa 'Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene văzută prin ochii tinerilor', organizată de Institutul European din România şi Ministerul Afacerilor Externe. În alocuţiunea sa, ministrul delegat a evidenţiat preocuparea constantă a actualului guvern de a crea oportunităţi pentru tineri şi le-a transmis participanţilor la eveniment invitaţia de a se implica în proiectele demarate în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

'În ultimele şase luni, efortul nostru a fost acela de a clădi un mecanism de dialog permanent la nivelul întregii societăţi, pentru ca cetăţenii să simtă că acest proiect le aparţine cu adevărat. Este foarte important să-i ajutăm şi să-i încurajăm pe tineri să participe activ şi creativ la pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene', a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a menţionat, în context, Forumul de consultare publică, comunicare şi dezbateri în vederea pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene 'EU-RO 2019', unul dintre grupurile de lucru ale acestuia fiind orientat chiar pe domeniile 'Cultură, tineret şi sport'.

'Vrem să le oferim tinerilor oportunitatea de a deveni o voce în stabilirea tematicilor de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi invităm pe această cale toate asociaţiile de tineret, care au prevăzute în statutul lor elemente precise referitoare la promovarea valorilor europene şi au un portofoliu de acţiuni relevante, să adere la Forumul ŤEU-RO 2019ť. Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecţie derulat în vederea fundamentării propunerilor de priorităţi ale agendei Preşedinţiei României, precum şi a definirii obiectivelor de promovare avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019', a subliniat Victor Negrescu.

De asemenea, ministrul delegat a reamintit că, în perioada Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, vor fi create mijloace prin care sute de voluntari şi stagiari vor putea ajuta la organizarea evenimentelor şi la îmbunătăţirea imaginii României.

Informaţii suplimentare
România va asuma, pentru şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene - una din cele şapte instituţii ale Uniunii. ţara noastră face parte din trio-ul de Preşedinţii care mai include Finlanda şi Croaţia. Preşedinţia rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepţia Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanţilor permanenţi ai ţărilor membre la Bruxelles) şi aproximativ 200 grupuri de lucru.

Eforturile unei Preşedinţii se concentrează în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un facilitator, fiind responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislaţia europeană, de asigurarea continuităţii agendei Uniunii Europene, a unor procese legislative bine organizate şi a cooperării dintre statele membre. De asemenea, Preşedinţia organizează întâlniri cu Parlamentul European şi alte reuniuni formale la toate nivelele.

Forumul 'EU-RO 2019' este o structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, şi are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene. La Forum pot adera membrii delegaţiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, organizaţii patronale, sindicale, academice, profesionale, precum şi alte structuri ale societăţii civile organizate sau asociaţii de administraţii locale.

În cadrul Forumului funcţionează mai multe grupuri de lucru, acţionând în domeniile politice corespunzând configuraţiei Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe şi Apărare; Afaceri Generale; Agricultură şi pescuit; Aspecte economice şi financiare; Cercetare şi inovare; Competitivitate; Cultură, tineret şi sport; Dezvoltare regională; Educaţie şi formare; Energie; Justiţie; Mediu şi schimbări climatice; Ocuparea forţei de muncă şi Politică socială; Sănătate şi Protecţia consumatorului; Societatea informaţională; Transporturi.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare