COMUNICAT DE PRESĂ AL ADR VEST

Studenţii din cadrul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor vor putea efectua perioada de practică la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a semnat miercuri, 8 februarie 2012, protocolul de colaborare cu Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Evenimentul a avut loc în sala de consiliu a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
Protocolul de colaborare a fost semnat de domnul Sorin MAXIM, director general al ADR Vest şi de domnul profesor doctor Marilen PIRTEA, decan al FEAA din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
Obiectivul acestui protocol este acela de organiza stagii de practică consistente, cu aplicaţii practice pentru studenţii interesaţi de tematici precum dezvoltarea regională şi accesarea fondurilor europene. Stagiile de practică la ADR Vest vizează facilitarea consolidării cunoştinţelor participanţilor şi formarea şi dobândirea abilităţilor acestora în domeniul dezvoltării regionale.
Astfel, studenţii care vor parcurge un stagiu de practică în cadrul ADR Vest vor fi implicaţi în diferite proiecte implementate de agenţie. Unul dintre aceste proiecte vizează realizarea Planului de Dezvoltare Regională pentru Regiunea Vest corespunzător perioadei 2014 - 2020 - document la care studenţii vor contribui prin asigurarea muncii de cercetare şi având ca teme de studiu economia Regiunii Vest (analiză ce va fi făcută pe sectoare şi subsectoare de activitate), principalii indicatori macroeconomici regionali, dezvoltarea antreprenorială regională, principalii agenţi economici şi domeniile de excelenţă economică, iniţiative antreprenoriale, structuri de sprijinire a afacerilor, relaţia mediului economic cu mediul de cercetare- dezvoltare-inovare şi efectele crizei economico-financiare asupra economiei Regiunii Vest.
În acest context, domnul Sorin MAXIM a declarat că în baza bunei colaborări cu Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest îşi propune să extindă cooperarea cu FEAA prin implicarea viitorilor economişti în proiecte şi activităţi concrete pe care agenţia le gestionează. Primul dintre proiectele propuse este Planul de Dezvoltare Regională 2014-2020 al Regiunii Vest, a cărui realizare va începe în primăvara acestui an şi în cadrul căruia ADR Vest îşi propune să implice, în mod direct, atât studenţi, cât şi cadre didactice ale FEAA.
Colaborarea dintre FEEA şi ADR Vest durează deja de câţiva ani, perioadă în care am realizat mai multe proiecte comune. De altfel, colegii de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, participă activ la procesul didactic în cadrul unui program de masterat organizat împreună. Protocolul pe care l-am semnat astăzi este parte componentă a demersurilor noastre de deschidere a învăţământului superior către comunitatea locală, regională. Am conştientizat  întotdeauna că este necesară o apropiere mai mare între mediul universitar, mediul economico-social şi piaţa muncii. Datorită acestei colaborări putem afirma că FEEA  nu produce şomeri de lux, toţi studenţii noştri putând găsi un loc de muncă la finalizarea studiilor., a spus la rândul său profesor universitar doctor Marilen Pirtea, decanul FEEA.
ADR Vest oferă această oportunitate de practică studenţilor FEAA din anul doi de facultate şi celor din ciclul masteral care studiază domenii precum: administrarea afacerilor, economie, economie şi afaceri internaţionale, finanţe, cibernetică, statistică şi informatică economică.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională deţine un rol deosebit de important în cadrul procesului de programare regională, fiind organizaţia abilitată să elaboreze Planul de Dezvoltare Regională al Regiunii Vest (PDR Vest), în parteneriat cu actorii din Regiunea Vest şi partenerii de la nivel naţional. PDR Vest este documentul de planificare strategică al Regiunii Vest, elaborat într-un larg parteneriat, care are ca scop orientarea şi stimularea dezvoltării economice şi sociale la nivel regional, precum şi fundamentarea accesului Regiunii Vest la Fondurile Structurale şi de Coeziune ale Uniunii Europene.
Semnarea protocolului de colaborare dintre cele două entităţi vine ca urmare a unei relaţii îndelungate de bună colaborare. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest colaborează cu Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara încă din anul 2005, în cadrul cursurilor de masterat Managementul dezvoltării regionale. Numărul aplicaţiilor pentru această specializare a beneficiat de o creştere anuală importantă datorită bunei îmbinări între cunoştinţele teoretice şi competenţele practice, corpul profesoral fiind constituit atât din cadre didactice de la FEAA Timişoara, cât şi din experţi de la ADR Vest.
Biroul de presă al ADR VEST
8 februarie 2012