COD GALBEN: 15-12-2017 ora 11 COD GALBEN: 15-12-2017 ora 19 Intre 19:10 si 23:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita; COD GALBEN: 15-12-2017 ora 19 Intre 19:00 si 23:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze care la rafală vor atinge și depăși 55...65 km/h in Județul Timiş, Județul Caraş-Severin;

CURS BNR

4.6346Up
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

COMUNICAT DE PRESĂ 1 noiembrie 2012

Miercuri, 31 octombrie 2012, membrii Comisiei de Evaluare din partea European University Association (EUA) - Institutional Evaluation Programme (IEP) au prezentat la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" concluziile preliminare ale raportului final de evaluare a Universităţii. Este cea de-a doua şi ultimă vizită de evaluare din partea organizaţiei europene, raportul oficial urmând să fie publicat de EUA în următoarele săptămâni.
Comisia de Evaluare a fost condusă de Winfried Müller (fost rector al Universităţii din Klagenfurt, Austria) şi compusă din următorii membri: Andy Gibbs (Universitatea Edinburgh Napier, Marea Britanie), Lucija Čok (fost ministru sloven al Educaţiei şi rector al Universităţii din Primorska, Slovenia), Sezer Şener Komsuoglu (rector al Universităţii Kocaeli, Turcia) şi Fernando Miguel Galan Palomares (student al Universităţii Cantabria, Spania).
Concluziile raportului evidenţiază statutul Universităţii de lider regional şi naţional în domeniul învăţământului superior şi al cercetarii, potenţialul ridicat de integrare în elita instituţiilor academice din ţările Uniunii Europene. De asemenea, membrii Comisiei apreciază că procesul de modernizare pe care l-a parcurs în ultimii ani Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", atât în planul academic, cât şi în cel administrativ, reprezintă un fundament solid pe care Universitatea construieste un pachet educaţional perfect compatibil cu cele mai înalte standarde de calitate ale învăţământului superior european.
Un accent deosebit a fost pus pe recomandarea ca Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" să continue să dezvolte şi mai mult resursele electronice de învăţare puse la dispoziţia studenţilor, doctoranzilor şi masteranzilor săi, platforma de e-learning fiind apreciată ca un punct forte pentru acest domeniu.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", domnul prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat: "Mulţumesc Comisiei pentru efortul depus şi pentru concluziile raportului de evaluare. Pentru noi, raportul EUA reprezintă confirmarea că U.M.F. Iaşi şi-a ales corect drumul si trebuie sa multumim tuturor membrilor comunitatii noastre academice (cadre didactice, studenti, personal administrativ) ca dupa ce au ales acest drum acum 5 ani, au depus eforturi necuantificabile, angajandu-se si dedicandu-se procesului de modernizare. Concluziile raportului, care ne onoreaza, sunt rezultatul efortului intregii comunitati academice, nu numai a leadership-ului. w w w . u m f i a s i . r o
CE ESTE EUA?
European University Association (EUA) a luat fiinţă în 31 martie 2001, prin fuzionarea a două organizaţii academice europene: Association of European Universities (CRE) şi Confederation of European Union Rectors (CEUR). Membrii EUA sunt universităţi europene de prestigiu, asociaţii de rectori de universităţi la nivel naţional precum şi alte organizaţii cu preocupări în domeniul educaţiei şi cercetării.
EUA reprezintă şi sprijină peste 850 de instituţii de învăţământ superior din 47 de ţări, punând la dispoziţia acestora un cadrul organizaţional pentru colaborare şi schimb de informaţii privind calitatea actului educaţional şi politicile de cercetare academice.
International Evaluation Programme (IEP, înregistrat EQAR) funcţionează în cadrul EUA de 18 ani. Peste 300 de universităţi din 45 de ţări (din Europa, America Latină, Japonia şi Africa de Sud) au participat până acum la Programului Internaţional de Evaluare, cu scopul certificării calităţii actului educaţional pe care îl oferă studenţilor lor.
DE CE O EVALUARE EUA LA U.M.F. "GRIGORE T. POPA" IAŞI"?
Conform art. 193., alin. 6 din Legea Educaţiei Naţionale (Legea nr. 1/2011), "prima evaluare de după intrarea în vigoare a prezentei legi se face numai de către un organism internaţional cu competenţă în domeniul ierarhizării şi clasificării instituţiilor de învăţământ superior sau de către o agenţie de asigurare a calităţii înregistrată în EQAR, din străinătate".
La momentul intrării în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, în România existau 117 universităţi, rezultând o medie de aproape 3 (2.78) universităţi pe judeţ. Din cele 117 universităţi, nu mai puţin de 87,4% aveau "grad ridicat de încredere" - o clasificare maximală, specifică învăţământului superior, care le dădea inclusiv dreptul de a organiza doctorate. După efectuarea evaluării conform cerinţelor articolului 193, alin. 6, din cele 117 universităţi doar 12 s-au clasificat in "universităţi de educaţie si cercetare avansată", iar 3 dintre aceste universităţi se află în Iaşi: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Universitatea "Alexandru I. Cuza" şi Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi".
Evaluarea U.M.F. "Grigore T. Popa" de către European University Association reprezintă, prin urmare, efectul aplicării noii Legi a Educaţiei Naţionale, iar raportul favorabil elaborat de Comisia de Evaluare a EUA certifică gradul calitativ ridicat al actului educaţional la Universitatea noastră.
Biroul de presă al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie