Comunicat de presă - CNMR

 •  Comunicate
78 afişări

CNMR: 2 SUCCESE IMPORTANTE: 2% COFINANȚARE DIN FONDURI UE ȘI APROBAREA DE CĂTRE GUVERN LA PROPUNEREA CNMR A SALARIZĂRII PERSONALULUI DIN SECTORUL PUBLIC CE LUCREAZĂ ÎN PROIECTE EUROPENE LA NIVELUL TARIFELOR DIN GHIDURI.

5d3e8557-5a57-4992-be46-3d2505be421b

Două succese importante au avut loc pentru CNMR : 2% cofinanțare din fonduri UE pentru universități, ong-uri, sindicate, patronate, la inițiativa CNMR, cu sprijinul MFE și aprobarea Camerei Deputaților, aprobarea de către Guvern la propunerea CNMR a salarizării personalului din sectorul public ce lucrează în proiecte europene la nivelul tarifelor din ghiduri.

În urma întâlnirilor avute de CNMR cu miniștrii Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb și domnul Marius Nica, a reieșit nevoia urgentă a stabilirii cadrului legal pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene accesate de universități, ong-uri, sindicate, patronate. În urma parteneriatului dintre CNMR, MFE și Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, a fost elaborat un amendament ce stabilește în mod clar limitele de cofinanțare pentru tipurile de beneficiari mai sus menționați.Cu sprijinul președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților,. textul amendamentului agreat între CNMR și MFE a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților și promulgată de către Președintele României săptămâna aceasta. Facem precizarea că până la apariția acestei legi, nu a existat niciun act normativ care să reglementeze în mod clar și cu putere de lege limitele de cofinanțare de la bugetul de stat pentru tipurile de beneficiari descriși mai sus.

În lipsa unui astfel de act normativ, au fost stabilite procente și limite în mod arbitrar, acestea variind între 0-50%, în funcție de programul operațional și liniile de finanțare deschise. Legea, în forma actuală stabilește fără echivoc atât cadrul legal, cât și limitele pentru fixarea de cofinanțări. Odată cu adoptarea legii, premisele pentru absorbția fondurilor structurale cresc, prin asigurarea către beneficiarii de fonduri europene a unui cadru legal clar, predictibil, cu privire la stabilirea de contribuție proprie la proiectele europene.

Cel de-al doilea succes important al CNMR este reprezentat de adoptarea de către Guvern a proiectului OUG pentru modificarea și completarea Legii Cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca urmare a întâlnirii dintre CNMR și ministru Fondurilor Europene din data de 3 noiembrie, CNMR a propus și susținut modificarea acestei legi și prin deblocarea angajării în instituțiile publice a personalului necesar pentru implementarea de proiecte europene cu precizarea salarizării acestora la nivelul tarifelor stabilite prin ghidurile stabilite de către autoritățile de management.

Felicităm Guvernul pentru acceptarea acestei propuneri ce va încuraja semnificativ absorbția fondurilor structurale de către autoritățile administrației publice centrale și locale, atât prin decizia de deblocare a angajărilor cât și prin modalitatea de remunerare a personalului contractat pentru implementarea proiectelor europene.

'CNMR va continua să vină cu soluții și să fie un partener ar instituțiilor publice în procesul de absorbție al fondurilor structurale, precum și în procesul de modernizare al României. Îi felicit personal pe toți cei implicați în procesul de adoptare a celor două acte normative, atât din partea instituțiilor statului român (Guvern, MFE,. Comisia pentru Afaceri Europene) cât și pe colegii din CNMR pentru perseverența și expertiza pe care au oferit-o.

Consider că în acest moment, procesul absorbției fondurilor structurale, se află în sfârșit pe drumul cel bun, deși este încă departe de a asigura un flux simplu beneficiarilor în accesarea și implementarea de proiecte. În perioada următoare, CNMR va continua dialogul cu MFE, Guvernul și Parlamentul României pentru evitarea unor abuzuri ale instituțiilor statului față de beneficiari atât din rea credință cât și din cauza unui vid legislativ. Astfel CNMR, va relua consultările cu MFE pe propunerile înaintate cu mai bine de 1 an în urmă, cu privire la modificarea Ord. 66/2011 ce vizează identificarea de nereguli și aplicarea de sancțiuni în proiectele cu finanțare Europeană. Această Ordonanță are lacune extrem de grave, ce au condus și conduc la o prejudiciere a beneficiarilor dar și la punerea în dificultate a angajaților din am-uri sau alte autorități de management în vederea stabilirii cât mai clar și corect a modului în care sunt cheltuite fondurile europene. Stabilirea limitei de cofinanțare de maxim 2% este un model de parteneriat între societatea civilă, Guvern, Parlament și Președinte și care arată că putem și construi',' a declarat presedintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe