Avocatul Poporului cere obligarea Primăriei Municipiului Târgu-Mureş să facă publice o serie de contracte de reabilitare şi reparaţii ale unor instituţii de învăţământ, împreună cu actele adiţionale şi alte documente aferente - Acţiune în contencios administrativ

Avocatul Poporului a intentat o acţiune în contencios administrativ prin care solicită obligarea Primăriei Municipiului Târgu-Mureş să comunice informaţiile de interes public legate de mai multe contracte de reabilitare şi reparaţii ale unor instituţii de învăţământ, împreună cu actele adiţionale şi alte documente aferente.

Acţiunea Avocatului Poporului este urmarea unei petiţii adresate, în 25 aprilie 2017, prin care un cetăţean semnala faptul că a solicitat Primăriei Târgu-Mureş, în 16 martie 2017, comunicarea unor copii certificate pentru conformitate cu originalul ale unor contracte de lucrări, împreună cu toate documentele aferente acestor contracte. Reprezentanţii administraţiei locale au comunicat faptul că nu pot soluţiona în mod favorabil solicitările, întrucât toate cele 5 contracte conţin clauze de confidenţialitate.

Avocatul Poporului a constatat că petiţia sus-menţionată este întemeiată şi a făcut mai multe demersuri către Primăria Târgu-Mureş, în urma cărora administraţia locală a remis copiile contractelor, nu însă şi celelalte documente aferente. Mai mult, Primăria Târgu-Mureş a menţionat, în mod expres, faptul că la aceste contracte nu au fost încheiate acte adiţionale (în condiţiile în care petentul a intrat în posesia unui astfel de act adiţional încheiat la unul dintre contracte). Totodată, reprezentanţii administraţiei locale au justificat refuzul de comunicare a celorlalte documente solicitate, prin posibilitatea pe care o avea petentul de a accesa site-ul SEAP, unde acestea s-ar regăsi.

Conform constatărilor Avocatului Poporului, Primăria Târgu-Mureş a refuzat, în mod nelegal, să pună la dispoziţia petentului informaţiile solicitate, motivând, în principal, existenţa unor clauze de confidenţialitate în cadrul acestora. Însă, conform prevederilor Legii nr. 544/2001, contractele de achiziţii publice fac parte din categoria informaţiilor de interes public, deoarece privesc activităţile Primăriei Municipiul Târgu Mureş şi nu sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor la informaţiile de interes public.

Deşi a susţinut acest lucru, Primăria Târgu-Mureş nu a făcut dovada că informaţiile solicitate fac parte din categoria celor exceptate de la accesul persoanelor la aceste informaţii, conform prevederilor Legii nr. 544/2001. Avocatul Poporului apreciază că nu este suficientă inserarea unor aşa-numite clauze de confidenţialitate în conţinutul contractelor de achiziţie publică, pentru justificarea refuzului de comunicare a acestor contracte către persoanele fizice sau juridice interesate, ci trebuie să se facă dovada certă că, pe de o parte, se va face publicitate acestor contracte, iar, pe de altă parte, această publicitate aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, dar şi principiului concurenţei loiale.

Simpla invocare/stipulare a unor clauze de confidenţialitate nu este suficientă pentru a fi acceptată ca excepţie de la accesul liber al cetăţenilor la informaţiile de interes public. Nu aceasta a fost voinţa legiuitorului atunci când a completat Legea nr. 544/2001 cu dispoziţii referitoare la contractele de achiziţii publice!

Nu pot fi reţinute nici susţinerile referitoare la refuzul accesului la informaţiile de interes public, prin aceea că unele dintre documentele solicitate s-ar regăsi pe platforma electronică SEAP, deoarece legea nr. 544/2001 nu prevede ca modalitate de comunicare a informaţiilor care privesc activitatea unei autorităţi publice, trimiterea la alte surse. În plus, unele afirmaţii ale Primăriei Municipiului Târgu Mureş au fost contrazise în fapt, în sensul că petentul a aflat de existenţa unui act adiţional la unul dintre contracte, ceea ce infirmă susţinerile reprezentanţilor administraţiei locale referitoare la inexistenţa actelor adiţionale la contractele de achiziţie publică solicitate.

Prin urmare, Avocatul Poporului consideră că cererea petentului îndeplineşte toate condiţiile cerute de Legea nr. 544/2001 şi că, prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Primăria Municipiului Târgu Mureş nu şi-a îndeplinit, în mod nejustificat, obligaţiile legale, având în vedere că nici până în prezent acestuia nu i-a fost permis accesul la informaţiile publice, fiind evidentă încălcarea dreptului persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public.

Celelalte aspecte, precum şi motivele de drept şi de fapt care stau la baza acţiunii formulate de Avocatul Poporului, pot fi consultate pe site-ul instituţiei, la secţiunea Contencios Administrativ.

Matei Vîrtosu
Purtător de cuvânt