Comunicat de presă - Avocatul Poporului

 •  Comunicate
36 afişări

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va verifica mai multe spitale de psihiatrie din România, în urma condamnării statului la CEDO într-un caz privind o persoană cu tulburări psihice care este închisă de 10 ani într-o unitate spitalicească de psihiatrie Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va efectua, în cursul anului 2018, vizite în spitale de psihiatrie, urmând ca acestea să aibă ca obiectiv și verificarea respectării procedurilor de internare nevoluntară (procedură, decizie de internare, reevaluare periodică).

18543267-ece7-40b5-aede-d7ddab2cdb38

În cadrul demersurilor Avocatului Poporului va fi verificată existența unor eventuale situații similare celei în urma căreia România a suferit o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Sesizarea din oficiu este urmarea apariției în presă (portalul Realitatea.Net, Avocatnet.ro și alte organe de presă scrisă) a unor informații conform cărora România a fost condamnată la CEDO după ce un cetățean român a fost internat într-un spital de psihiatrie, dovedindu-se că acesta suferă de o tulburare psihică ce-l face periculos pentru societate, dar nu a fost eliberat timp de 10 ani, din 2007.

Conform relatărilor din presă, adică în cei peste zece ani care s-au scurs de atunci, acesta nu a fost eliberat, prelungirea măsurii de internare medicală făcându-se fără temeiuri justificate și în afara legii, potrivit concluziei judecătorilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În mass-media s-a mai relatat că fiecare prelungire a măsurii internării s-a făcut în baza unor concluzii neactualizate și a respectivelor acuzații penale, în contextul în care pacientul a demonstrat, în spital, că nu prezintă pericol pentru nimeni și nu este violent. Revizuirea măsurii de internare medicală, deși s-a făcut de mai multe ori, a durat mult prea mult de fiecare dată (câte 15 luni, 16 luni și trei ani și opt luni), au mai punctat judecătorii, acesta fiind un alt motiv ce a atras condamnarea României în acest caz.

Apoi, deși anul trecut cel internat a obținut o decizie prin care se stabilește că nu mai există motive să rămână internat, el nu a fost pus în libertate nici la acest moment, în lipsa efectuării unor proceduri adecvate, au mai stabilit judecătorii Curții, care au atras atenția României asupra necesității de a verifica situația și a altor persoane internate în condiții similare reclamantului, întrucât cazul lui a relevat serioase probleme în sistem. Judecătorii au mai spus că trebuie să existe reglementări naționale care să le apere mai bine drepturile celor care sunt supuși internării medicale: dreptul la apărare, asigurarea celerității procedurilor și a temeiniciei deciziilor de internare medicală dispuse.

Matei Vîrtosu

Purtător de cuvânt

AVOCATUL POPORULUI

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe