Smart City-Urban Project -împreună dezvoltăm comunităţi

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate a organizat joi, 30 martie 2017, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, Smart City-Urban Project, un eveniment concept care a prezentat soluţii şi produse dedicate dezvoltării inteligente a oraşelor.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai mai multor ambasade diplomatice la Bucureşti (SUA, Canada, Finlanda, Polonia, Belarus, Nigeria, Belgia, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Slovenia, Qatar) reprezentanţi ai mai multor primării din România, Asociaţia Administratorilor Publici din România, BERD România, reprezentanţi ai Comisiei Europene precum şi alţi invitaţi din mediul administrativ, secretari de stat şi directori ai mai multor ministere şi companii lider de piaţă din mediul privat.

În deschiderea evenimentului, Europarlamentarul Victor Negrescu a susţinut o prezentare despre oportunităţile de finanţare europene pentru inovare. Acesta a prezentat investitorilor din mediul privat şi autorităţilor publice mai multe oportunităţi de finanţare pentru proiectele de Smart City pe care le au dispoziţie din partea Comisiei Europene.

Cu ocazia Smart City-Urban Projects, în prezentarea susţinută despre CETA, acordul de liber schimb dintre UE şi Canada, Ambasadorul Canadei, E.S. Kevin Hamilton a anunţat "Cel mai imediat şi mai semnificativ impact va fi eliminarea tuturor tarifelor pentru majoritatea produselor şi serviciilor româneşti exportate în Canada, 99% din tarifele impuse bunurilor româneşti vor fi eliminate. Parlamentul European a ratificat deja acest acord. Parlamentul Canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare şi atunci va intra în vigoare".

Tot cu această ocazie Ambasadorul Canadei mai a anunţat că "Începând cu data de 1 decembrie toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză ".

Primarul Municipiului Reşiţa, Dl Ioan Popa a prezentat o serie de proiecte şi investiţii ce vor schimba aspectul şi funcţionalitatea oraşului, având o viziune strategică asupra transformării acestuia în unul dintre oraşele reprezentative ale ţării, Expertul urban Mircea Enache Ph.D. (Washington) a vorbit despre regenerarea urbană a zonei Gara de Nord, iar companii din Italia, Polonia, China precum şi autohtone au prezentat soluţii pentru iluminat, parcare inteligentă, managementul deşeurilor, analiza şi interpretarea datelor colectate, precum şi alte soluţii menite să dezvolte comunităţile.

Preşedintele ARSCM, domnul Eduard Dumitraşcu a declarat că este încântat să constate un interes atât de mare al autorităţilor centrale şi locale faţă de smart city şi un nivel de implicare atât de mare al acestora.

Acesta a anunţat de asemenea încheierea unui Protocol cu Universitatea Politehnică privind programul Smart StartUp, şi un Protocol cu Asociaţia Administratorilor Publici din România.

Smart City-Urban Project este primul din seria de evenimente dedicate informării complexe asupra soluţiilor pentru viitoarele oraşe inteligente din acest an, atât pe plan naţional cât şi internaţional, printre care amintim evenimentele anuale Smart City Convention (ediţia II 17-18 mai 2017) şi Smart City Industry Awards (ediţia II -19 octombrie 2017).

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu CCIR - Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Bucharest Business Breakfast.

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate
Preşedinte - Eduard Dumitraşcu