CURS BNR

2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

24 ianuarie: Unioniştii de azi aduc un omagiu unioniştilor de altădată

Susţinătorii unirii cu Basarabia vor marca ziua de 24 ianuarie prin hore, concerte, flash-mob-uri şi arborarea drapelului tricolor în mai multe oraşe ale ţării.
Voluntarii Platformei unioniste Acţiunea 2012 din Focşani vor întinde o horă a unităţii vineri, de la ora 15:00, la Obeliscul din Piaţa Unirii. Prin intermediul acestei manifestaţii, unioniştii de astăzi aduc un omagiu făuritorilor Micii Uniri şi vor semnala necesitatea reîntregirii naţionale, prin unirea României cu Republica Moldova.
Reprezentanţii filialei Iaşi a coaliţiei de asociaţii Acţiunea 2012 şi simpatizanţii acesteia se vor alătura evenimentelor organizate vineri de Primăria oraşului cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La ora 10:30, la bustul lui Alexandru Lăpuşneanu, participanţii la manifestaţiile festive vor afişa bannere cu mesajul ,,Basarabie e România şi steaguri tricolore. Sărbătoarea va include momente folclorice sub genericul ,,Noi suntem români, o masă tradiţională şi un spectacol de torţe pe traseul Piaţa Unirii-Grădina Palas.
Bucureştenii se vor prinde într-o horă a Unirii tot vineri, de la ora 19:00, la monumentul kilometrul 0 din faţa Bisericii Sf. Gheorghe Nou. La kilometrul 0 al Bucureştiului sunt notate denumirile provinciilor istorice ale României - Muntenia, Ardeal, Moldova, Dobrogea, Basarabia, Oltenia şi Bucovina, precum şi distanţele până la principalele oraşe româneşti, inclusiv cele aflate în actuala Republica Moldova.
La Chişinău, militanţii pentru Unire se vor întâlni pe 24 ianuarie la ora 10:00, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Sectorul Botanica şi apoi vor distribui gratuit lucrarea ,,Sub jug străin în tot oraşul, începând din scuarul Gării Feroviare.
Totodată, membrii Platformei unioniste Acţiunea 2012 vor marca 155 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi în alte oraşe, prin acţiuni similare.
Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român. La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Ţării Româneşti, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.
Platforma unionistă Acţiunea 2012
23 ianuarie 2014