COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 07:30 si 09:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Alba, Județul Mureş, Județul Sibiu; COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 07:00 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Sălaj, Județul Cluj, Județul Bistriţa-Năsăud; COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 06:25 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 06:15 si 09:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Harghita;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

Nr. 243 din 02 noiembrie 2017

Carmen Dan: Dorim să întărim autoritatea poliţistului, nu prin forţă, ci prin transparenţă

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice care conţine o serie de propuneri prin care se asigură transparentizarea procedurilor de intervenţie ale poliţiştilor.
Nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI.

Cele mai frecvente proceduri care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii - legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul poliţiei - se introduc în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, pentru a fi cunoscute de toţi cetăţenii şi pentru a elimina arbitrariul, subiectivismul şi comportamentul abuziv. Cetăţeanul va cunoaşte care îi sunt drepturile, căror obligaţii trebuie să se conformeze, precum şi care sunt limitele de acţiune ale poliţistului.

Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabileşte şi dreptul poliţistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri poliţieneşti, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să ţină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziţie inofensivă care exclude săvârşirea unei acţiuni violente.

Totodată se introduc trei noi infracţiuni pentru împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu (se întâmplă frecvent ca în timp ce poliţistul interacţionează cu o persoană în cadrul unei proceduri poliţieneşti, alte persoane de pe margine intervin şi obstrucţionează acţiunea poliţistului în aplicarea legii. Aceste persoane vor putea fi sancţionate în registrul penal), pentru expresii ori gesturi jignitoare sau obscene adresate poliţistului şi pentru continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil (se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor poliţiştii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor iar măsura pe care o iau - avertisment sau amendă contravenţională - să fie ignorată după plecarea acestora de la faţa locului. Dacă acţiunea care a impus intervenţia poliţiştilor continuă, la o a doua sesizare a cetăţenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, din sfera penală faţă de cei care au provocat respectiva tulburare a folosinţei imobilului).

Modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorităţii şi a protecţiei poliţistului şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, fapt pentru care în proiect sunt menţionate explicit drepturile cetăţenilor în timpul acestor interacţiuni cu Poliţia.

Toate aceste propuneri au fost prezentate, joi, 2 noiembrie 2017, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Bogdan Despescu, subsecretar de stat cms.şef de poliţie Mihai Valeriu şi secretar adjunct al MAI cms.şef de poliţie Nica Geani.

Proiectul a fost elaborat pe baza propunerilor trimise de poliţişti, inclusiv pe adresa de e-mail special creată în acest scop, fiind definitivat în urma mai multor runde de consultări cu organizaţia profesională şi cu organizaţiile sindicale. Pentru conturarea unui cadru legislativ clar care să asigure atât protecţia şi predictibilitatea, cât şi eficienţa acţiunilor poliţieneşti a fost analizată legislaţia şi practica poliţiilor din statele europene.

***

Textul proiectului de Lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de 20 de zile, începând cu ziua postării pe site-ul MAI.

DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.