Judeţul Iaşi are nevoie de echipaje de prim ajutor!

Consilierul judeţean PMP Marian Uscatu face un apel către Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, să reînfiinţeze echipajele de prim ajutor. Solicitarea consilierului PMP vine în contextul în care în ultimele săptămâni numărul accidentelor rutiere de pe raza Judeţului Iaşi s-a înmulţit.

'Este nevoie stringentă de astfel de echipaje. Numărul accidentelor rutiere din ultimele săptămâni a crescut alarmant. Multe din aceste accidente sunt grave, implicând mai mulţi răniţi. Orice secundă contează, pentru că vorbim despre vieţi omeneşti. În acest sens în data de 5 septembrie am depus un proiect de hotărâre la Consiliul Judeţean privind înfiinţarea unei asociaţii pentru acordarea, în teritoriu, a primului ajutor de bază şi primului ajutor calificat. Din păcate, preşedintele Consiliului Judeţean refuză să pună pe ordinea de zi acest proiect. Este tot mai evident că pe Maricel Popa nu îl interesează salvarea de vieţi omeneşti. Mi se pare că dă dovadă de rea voinţă şi chiar sadism faţă de cetăţenii acestui judeţ, fiind mai preocupat de excursiile în străinătate. Îi asigur pe ieşeni că nu mă voi opri până nu voi rezolva problema echipajelor de prim ajutor. Voi lupta în continuare pentru acest proiect pentru că fiecare viaţă este importantă', a declarat Marian Uscatu.

Acesta susţine că modelul este aplicat, cu succes, încă din 2005 în Judeţul Hunedoara. În anul 2005 în judeţul amintit a fost înfiinţată Asociaţia 'Salvital' prin libera exprimare a voinţei de asociere a unui număr de 11 membri fondatori - autorităţi ale administraţiei publice locale şi instituţii publice, cu scopul de a asigura asistenţa medicală calificată de urgenţă, mai ales în zonele greu accesibile de pe raza teritorială a judeţului. Ulterior, la statutul acestei asociaţii au aderat şi alte autorităţi ale administraţiei publice locale, instituţii publice şi alte persoane juridice, astfel încât în prezent asociaţia are un număr de 61 membri.

'Asociaţia urmează să se finanţeze, pentru început, prin contribuţii din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre. Cotizaţiile ar urma să fie stabilite de Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei, în funcţie de numărul de locuitori. Presiunea financiară care ar putea greva, la un moment dat, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale în timp va putea să scadă, dat fiind faptul că legislaţia permite şi acceptarea unor eventuale donaţii. În acelaşi timp, Asociaţia poate beneficia de redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, demers la care sunt convins că se vor alătura mulţi locuitori ai Judeţului Iaşi', a mai declarat Marian Uscatu.