COD GALBEN: 16-12-2017 ora 17 Intre 17:00 si 23:00 se va semnala În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m, vântul va prezenta intensificări ce vor atinge și depăși la rafală 80...90 km/h, izolat 100 km/h, spulberând și viscolind zăpada. in Județul Vrancea, Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Suceava;

CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti, 01 noiembrie 2012

CNAS NU RECUNOASTE SERVICIILE DE SANATATE

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienţilor români la servicii psihologice, prin refuzul de a le introduce spre decontare directă în Contractul-cadru. Accesul pacienţilor la serviciile psihologice este practic imposibil de realizat.
Pacienţii români pot accesa servicii de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică şi logopedie (psihopedagogie specială) doar dacă plătesc. În prezent, CNAS nu decontează in realitate astfel de servicii şi nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS considera intr-un mod aberant ca beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate si nu pacientii.
Aproximativ 40% din populaţia României, aflată în mediul rural, nu a beneficiat niciodată de o evaluare psihologică clinică şi nu cunoaşte ce este un psiholog.
CNAS doreste ca in Contractul-cadru 2013-2014 sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzând să le recunoască pe cele conexe, motivaţia fiind că acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Solicităm Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să recunoască şi să introducă în Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversăm o perioadă de criză economică în care depresia si alte afecţiuni psihogene au devenit o problemă de sănătate publică. În aceste condiţii, este extrem de necesar ca pacienţii să aibă acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program naţional de asistenţă psihologică a populaţiei, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.
Situaţia asistenţei psihologice este la fel de rea şi în spitale. În prezent, la nivelul întregii ţări există un deficit de aproximativ 600 de posturi de psiholog în spitale. Posturile respective sunt prevăzute în organigramă, însă managerii nu le scot la concurs, motivul fiind lipsa fondurilor. În prezent, în sistemul de sănătate sunt angajaţi aproximativ 800 de psihologi.
Actualul proiect al Contractului - cadru reglementează, potrivit art. 3, doar serviciile medicale. Dacă, până acum, în proiectului Contractului-cadru era stipulat faptul că asistenţa medicală ambulatorie de specialitate se asigură de către medicii de specialitate, medicii dentişti, împreună cu alt personal de specialitate medico-sanitar şi alte categorii de personal, precum şi personalul atestat, Colegiul Psihologilor din România solicită reglementarea condiţiei atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale de psihologie, certificate de către Colegiul Psihologilor din România în Registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România, in specialităţile psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică şi psihopedagogie specială (logopedie).
Colegiul Psihologilor din România solicită şi introducerea unor modificări în proiectul Contractului-cadru în care să se precizeze în mod expres obligativitatea consultării reprezentanţilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cât şi reglementarea serviciilor conexe actului medical.
O altă problemă cu care se confruntă psihologii este faptul că atestatele de liberă practică emise în baza Legii nr. 213/2004 nu sunt recunoscute în spitale din cauza unor neconcordanţe între lege şi ordinele emise ulterior de Ministrul Sănătăţii. In aceasta situatie se afla multi dintre psihologi, CPR reclamand in nenumarate randuri din anul 2006 pana in prezent aceasta situatie de fapt.
În prezent, în România sunt aproximativ 14000 de psihologi, dintre care aproximatiuv 3000 de psihologi isi exercita profesia in mod independent.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană din patru suferă de depresie la nivel mondial. În 2020, se apreciaza ca diagnosticul de depresie va ajunge al II-lea, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând ca terapie de primă linie psihoterapia. In aceste conditii, in majoritatea statelor civilizate psihologii clinicieni si psihologii specializati in psihoterapie sunt din ce in ce mai solicitati, activitatea lor profesionala fiind utila societatii. Studiile de specialitate indică tendinţe de creştere a frecvenţei tulburărilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenţă domestică, a consumului de droguri şi alcool.
În 2011, potrivit datelor Institutului Naţional de Medicină Legală, au fost înregistrate 2784 sinucideri în întreaga ţară, avand o medie de aproape 8 sinucideri pe zi.
In ultimii doisprezece ani, de la demararea reformei din sistemul sanitar, psihologilor clinicieni le-a fost confiscat dreptul de a încheia contracte directe cu casele de asigurări de sănătate, fiindu-le acordată doar alternativa contractării indirecte, prin intermediul medicilor, fapt care a dus la încălcarea independenţei profesionale a psihologilor.
Considerăm că în ultimii doisprezece ani, reglementările din sistemul sanitar au fost din ce în ce mai restrictive pentru psihologi, fapt care a generat o situaţie ale cărei consecinţe sînt greu de calculat pentru sănătatea psihică a românilor
In concluzie, CPR solicita reglementarea dreptului psihologilor clinicieni de a încheia contracte directe cu casele de asigurări de sănătate şi de a fi decontate serviciile de psihologie clinică prin sistemul de asigurări de sănătate, în interesul pacienţilor din România.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.