Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

*** Cseke Attila: Trebuie garantate sursele de venit pentru administraţiile locale

'UDMR continuă să susţină principiul că administraţiile locale au nevoie de mai multă autonomie financiară. Am spus acest lucru şi în campania electorală şi, în baza aceluiaşi principiu, acţionăm şi acum în Legislativ: o parte cât mai însemnată a veniturilor încasate la nivel local trebuie să rămână în gestiunea administraţiilor locale. Impozitul pe venitul personal este una dintre cele mai mari surse de venit ale administraţiei publice locale, însă din cauza sistemului centralizat, numai o parte din sumele generate vor fi returnate bugetelor administraţiei publice locale în cadrul redistribuirii sumelor de la Bucureşti. Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins ieri iniţiativa Uniunii prin care am propus creşterea procentului redistribuit din impozitul pe venit de la 71,5%, cât este în prezent, la 80%'., a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

Cseke Attila a reiterat şi faptul că, având în vedere măsura planificată de Guvern, de a reduce impozitul pe venit al persoanelor fizice de la 16 la 10%, începând cu 1 ianuarie 2018, vor fi şi mai puţini bani disponibili în bugetele locale: 'În conformitate cu actualele reglementări, 71,5% din veniturile din impozitul pe venitul personal sunt realocate la nivel local, după cum urmează: 41,75% sunt acordate administraţiei locale, 11,25 % consiliilor judeţene, iar 18,5% sunt alocate de către direcţiile judeţene de finanţe bugetelor judeţene şi locale pe baza criteriilor stabilite prin lege. Dacă va fi redus nivelul de impozitare pentru veniturile din salarii, administraţiile locale vor primi mai puţini bani la redistribuire. Proiectul de lege elaborat de UDMR ar fi sugerat o soluţie şi pentru această situaţie, dacă partidele care formează coaliţia guvernamentală nu ar fi respins, fără echivoc, proiectul de act normativ'.

Iniţiativa legislativă a Uniunii privind finanţele publice a fost supusă votului în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, forul decizional fiind în acest caz Camera Deputaţilor. Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a spus că dacă Guvernul va reduce la 10% impozitul pe venit de la 1 ianuarie, atunci UDMR este obligată să ia măsuri suplimentare pentru ca un procent cât mai însemnat din taxele plătite să rămână în vistieria comunităţilor locale.

*** Ambrus Izabella, deputat UDMR: Vom asigura cadrul legal pentru înfiinţarea unui nou spital în Braşov

'Proiectul de lege adoptat marţi de comisia de specialitate a Senatului prevede cadrul legislativ necesar pentru a putea demara lucrările pentru construirea, în municipiul Braşov, a unei noi unităţi medicale de primire a urgenţelor. Acest proiect de lege este rezultatul unei cooperări între partidele politice pe această temă, cooperare fără de care această propunere nu ar fi putut avea succes. În prezent, administraţia locală nu poate construi acest spital pentru că terenul se află în proprietatea statului. Comisia pentru Dezvoltare Regională, Administrarea Activelor Statului şi Privatizare a Senatului a adoptat proiectul de act normativ prin care administraţia locală Braşov ar intra în posesia terenului de 11,4 hectare, unde se planifică construcţia centrului medical', a arătat legiuitorul din judeţul Braşov, deputatul UDMR, Ambrus Izabella, după ce comisia de specialitate a Senatului a votat marţi, 31 octombrie, acest proiect de lege.

Ambrus Izabella a subliniat că Parlamentul poate interveni eficient în vederea soluţionării problemelor comunităţilor locale doar dacă partidele politice acţionează împreună în acest scop: 'Comisia de specialitate a Senatul a adoptat azi o propunere importantă, iar prevederile acesteia vor servi atât braşovenii, cât şi populaţia din regiune. Având în vedere că spitalele din judeţul Braşov funcţionează în clădiri care datează din secolul trecut şi sunt într-o stare cel puţin discutabilă, am considerat că trebuie să sprijinim efortul administraţiei locale de a asigura cetăţenilor posibilitatea de a se adresa unei instituţii capabile de a oferi îngrijiri medicale în condiţii adecvate, într-un spital modern şi dotat corespunzător'.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.