Comunicat de presă - MAE

 •  Comunicate
65 afişări

Consultările ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, cu E.S. Monseniorul Richard Paul Gallagher, Secretarul pentru Raporturile cu Statele al Sfântului Scaun

36bbabe1-6cde-43f6-91b4-0155ef719446

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut azi, 14 noiembrie 2017, a avut consultări bilaterale cu E.S. Monseniorul Paul Richard Gallagher, secretarul pentru Raporturile cu Statele al Sfântului Scaun.

Vizita în România a E.S. Monseniorul Paul Richard Gallagher a fost marcată de un simbolism special, având în vedere că în anul 2017 se aniversează 90 de ani de la Semnarea Concordatului România-Vatican și 80 de ani de la înființarea Colegiului PIO Romeno. Cei doi demnitari au analizat modalitățile cele mai eficiente pentru diversificarea relației bilaterale, pentru aprofundarea deopotrivă a dialogului la nivel înalt și a celui sectorial.

Șefii celor două diplomații au discutat despre perspectiva organizării vizitei Suveranului Pontif în România. Luând în considerare simbolismul deosebit de important al evenimentului, inclusiv pentru reprezentanții tuturor religiilor, s-a agreat coordonarea demersurilor pentru ca această vizită deosebit de importantă să fie organizată sub cele mai bune auspicii.

Referindu-se la relațiile bilaterale, șeful diplomației române a evidențiat dialogul intens, precum și potențialul important de intensificare a cooperării, în domeniile educației și culturii, sau prin consolidarea cadrului juridic bilateral și întărirea relației dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă. De asemenea, a punctat că România este profund recunoscătoare Bisericii Catolice pentru găzduirea multor comunități religioase românești din Europa de Vest, ortodoxe sau catolice. Acest gest de fraternitate a ajutat comunitățile românești să se integreze mai rapid și mai bine în societățile respective.

Ministrul Teodor Meleșcanu a mulțumit pentru sprijinul deosebit al Sfântului Scaun pentru activarea în acest an a lectoratului de limbă, literatură, cultură și civilizație românească din cadrul Institutului Pontifical Oriental.

Șefii celor două diplomații au avut un schimb de opinii aprofundat privind provocările actuale cu care se confruntă continentul european, fiind reconfirmat faptul că România și Sfântul Scaun au viziuni similare în ceea ce privește viitorul Europei, migrația, vecinătatea estică.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat că, pe perioada deținerii Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, România va urmări consolidarea coeziunii și unității UE. De asemenea, oficialul român a evidențiat contribuția semnificativă a României la asigurarea securității frontierei externe a UE. Cei doi demnitari au trecut în revistă și evoluțiile din vecinătatea estică, împărtășind ideea importanței stabilității și securității regionale și necesitatea sprijinirii proceselor de reformă ale statelor din zonă.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe