COD GALBEN: 20-01-2018 ora 22 Intre 22:30 si 02:00 se va semnala Ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Arad;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

PROGRAMUL LUNII FRANCOFONIEI LA INSTITUTUL FRANCEZ DIN IAŞI

Termenul francofonie a apărut spre sfârşitul secolului al XIX-lea, referitor la ţările în care se vorbeşte limba franceză. Acest termen îşi dobândeşte sensul actual câteva decenii mai târziu, când începe să se contureze un spaţiu lingvistic comun, favorabil schimburilor şi dialogului. Definitorie însă pentru acest spaţiu este voinţa comună de organizare, idealul de solidaritate şi progres, prin repartizarea echitabilă a responsabilităţilor şi construirea unui demers coerent pe termen lung. Data de 20 martie, sărbătorită drept Ziua Internaţională a Francofoniei, reuneşte 220 de milioane de persoane de pe cele cinci continente într-o sărbătoare comună, caracterizată de diversitatea manifestărilor culturale, adresate unor tipuri diferite de public.

Institutul Francez din Iaşi organizează o amplă serie de evenimente destinate unui public larg, prin care îşi propune să evidenţieze diversitatea Francofoniei.

• În deschiderea acestei serii de evenimente, Institutul Francez din România aşteaptă publicul din Iaşi la concertul FRENCHMANIA, care face parte din campania de promovare a limbii franceze, desfăşurată la nivel naţional : By the way şi eu vorbesc limba franceză.

Concertul va avea loc în prezenţa directorului Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, şi îi va avea drept protagonişti pe KEO şi Alexandra Ungureanu, care vor cânta în limba franceză, pe data de 11 martie, ora 22.00, în clubul Fratelli, Palas Mall.

• Programul Lunii Francofoniei va continua cu cea de-a doua ediţie #Haikunoi2016 -picnic poetic francofon-, care va avea loc simultan în 20 de localităţi din România, pe data de 18 martie, între orele 12.00 şi 14.00. Participanţii la această ediţie vor publica pe reţelele de socializare haikuuri în limba franceză.

Luna Francofoniei va aduce în prim-plan la Iaşi teatrul, prin două evenimente care vor avea loc în Sala Benjamin Fondane a Institutului Francez :

• Pe 22 martie, ora 18.00, publicul va avea ocazia reîntâlnirii cu Matei Vişniec, invitat la Iaşi în cadrul Seminarului Internaţional de Jurnalism, ediţia 2016. În colaborare cu TVR Iaşi, Institutul Francez vă invită la o proiecţie de film, urmată de o dublă prezentare de carte : documentarul RFI - După 25 de ani, realizatoare Andreea Ştiliuc, şi prezentarea de către autor a cărţilor Le cabaret des mots şi Le marchand de premieres phrases.

• În completarea acestei întâlniri-eveniment, pe 25 martie, ora 18.00, Sala Benjamin Fondane va găzdui piesa de teatru Le fantome de Benjamin Fondane, poeme şi texte de Benjamin Fondane, puse în scenă şi jucate de Jacques Kraemer.

• Principalul mesaj al Francofoniei este legat de păstrarea valorilor umaniste. Clubul Elevilor Francofoni din Iaşi şi asociaţia Charlotte Sibi organizează o nouă ediţie a Concursului anual de desen al Francofoniei, cu tema Desenează prietenia. Concursul se adresează elevilor din clasele primare din judeţul Iaşi şi se va desfăşura pe toată durata lunii martie.

• În perioada 7-31 martie, Mediateca Charlotte Sibi a Institutului Francez din Iaşi vă oferă posibilitatea să vă înscrieţi cu abonamentul Spécial Francophonie la tariful redus, de 15 lei, pentru o înscriere valabilă 12 luni. Acest abonament vă dă dreptul de a împrumuta constant până la 10 documente în limba franceză (carte, revistă, film pe DVD, muzică pe CD) pentru o durată de 3 săptămâni şi de utilizare a tuturor serviciilor mediatecii (sala de lectură, acces la tablete şi WI FI, documentare personalizată). Înscrierile se fac la recepţia mediatecii, pe baza cărţii de identitate.

Institutul Francez din Romania - Iaşi
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.