COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite

COMUNICAT DE PRESĂ

Winkler: PE trebuie să ia iniţiativa în crearea unui mediu de afaceri mai transparent

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) va activa ca membru supleant în comisia specială de anchetă a Parlamentului European (PE) pentru dezvăluirile Panama Papers privind informaţii detaliate despre companii offshore şi beneficiarii lor.

PE a aprobat, miercuri, la Bruxelles, componenţa acestei comisii de anchetă care are 65 de membri şi 12 luni la dispoziţie pentru a realiza un raport după ce decizia cu privire la crearea acesteia a fost adoptată, în 8 iunie a.c., la Strasbourg

PE trebuie să ia iniţiativa în crearea unui mediu de afaceri mai transparent care să limiteze excesul de speculaţie şi lăcomia care au dus la criza financiară globală din 2008, a afirmat Iuliu Winkler în explicaţia de vot dată după adoptarea de către plenul PE a componenţei comisiei de anchetă.

Potrivit acestuia, efectele crizei declanşate în 2008 se resimt până astăzi, iar deputaţii europeni trebuie să se concentreze pe iniţiative legislative, dar şi pe acţiuni menite să contribuie la schimbarea mentalităţilor. Este adevărat că domeniul impozitării este în competenţa exclusivă a statelor membre, dar prin acţiuni de cooperare a autorităţilor de reglementare şi control precum şi prin exemplul pe care PE îl promovează chiar prin activitatea comisiei de anchetă nou-creată vom reuşi să impunem un model de conduită. Transparenţa este un element cheie în protejarea intereselor cetăţenilor, de aceea PE este îndreptăţit să se impună ca un iniţiator în acest domeniu, a mai afirmat deputatul european al UDMR.

Deputaţii europeni din cadrul comisiei speciale de anchetă vor investiga presupusele contravenţii şi greşeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislaţiei UE în privinţa spălării de bani, evitării taxelor şi evaziunii fiscale.

Grupurile politice din PE au căzut de acord asupra necesităţii creării acestei comisii speciale după ce o anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale ale 140 de politicieni sau personalităţi. Documentele cercetate de ziarişti, grupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.

Bruxelles, 23 iunie 2016