Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Copiii rămaşi singuri acasă, un fenomen social de amploare

Numai în regiunea Sud-Est, sunt peste 16.000 de copii în această situaţie

Constanţa, 10 noiembrie 2017 - Copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, reprezintă un fenomen social dramatic al României. Doar în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, potrivit datelor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, numărul copiilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 16.714, dintre care 3.708 copii în judeţul Constanţa, 6.218 copii în judeţul Galaţi, 3.238 copii în judeţul Vrancea, 2.061 copii în judeţul Buzău, 1.188 copii în judeţul Tulcea şi 301 copii în judeţul Brăila.

Statisticile oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie cu privire la copiii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate au înregistrat o creştere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 de copii în decembrie 2015 la peste 97.500 în martie 2017 . Datele colectate de la Inspectoratele şcolare de Salvaţi Copiii au relevat, însă, un număr mult mai mare de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, peste 212.000, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că includ doar copiii înscrişi în sistemul educaţional. Estimăm, adăugând şi copiii de vârstă antepreşcolară şi pe cei neînscrişi la şcoală/în abandon şcolar, numărul total al copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate, fiind în jur de 250.000 de copii.

Sunt teme pe care Organizaţia Salvaţi Copiii Filiala Constanţa le propune, vineri, 10 noiembrie, în dezbaterea Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate - aspecte legale şi bune practici de intervenţie. Dezbaterea din data de 10 noiembrie este cea de-a cincea dintr-o serie de dezbateri regionale pe această temă, precedentele fiind organizate în perioada mai-octombrie la Suceava, Braşov, Craiova şi Târgovişte.

'Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arăta, oricât de dramatice ar fi cifrele: traumele emoţionale, fragilizarea acestor copii nevoiţi să crească cu unul sau, în foarte multe cazuri, cu ambii părinţi prezenţi în viaţa lor doar prin telefon, de la distanţă. Dincolo de asta însă, sunt probleme grave, cotidiene cu care aceşti copii se confruntă zi de zi, pentru că în multe situaţii nu există un reprezentant legal în grija căruia să fi fost lăsaţi. Aceasta este miza noastră acum, să ne asigurăm că aceşti copii sunt legal în responsabilitatea cuiva, că pot merge în tabere, la medic atunci când e nevoie, fără a se simţi, încă o dată, izolaţi de ceilalţi colegi', a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Servicii destinate protecţiei copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii şi reprezentanţii lor, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă. Peste 92.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.

Prin programele dezvoltate de Salvaţi Copiii în judeţul Constanţa, 235 de copii şi reprezentanţii lor au beneficiat de suport psihologic şi educaţional şi peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare şi de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.

În toată această perioadă, specialiştii Salvaţi Copiii - psihologi, asistenţi socialişi cadre didactice - au dezvoltat şi validat bune practici de intervenţie psihologică, socială şi educaţională. Astfel de bune practici, precum şi prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de către o mare parte dintre specialiştii din domeniul protecţiei sociale (asistenţi sociali, psihologi) şi din domeniul educaţiei (profesori, consilieri şcolari), care lucrează cu copiii singuri acasă, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizată de Salvaţi Copiii în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie cu privire la implementarea legislaţiei relevante a arătat că prevederile legislative referitoare la protecţia acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural şi urban mic.

'Este crucial ca părintele, atunci când pleacă să muncească în străinătate, să îşi lase copilul în siguranţă, în grija bunicilor sau a altor rude. Însă nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel încât copilul să poată beneficia de toate oportunităţile, pe plan educaţional şi nu numai, fiindu-i facilitată participarea la toate evenimentele din şcoală, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodată, pentru ca echilibrul emoţional al copiilor să nu aibă de suferit, serviciile de informare şi consiliere - pentru ei şi cei în grija cărora rămân - sunt esenţiale. De aceea este atât de importantă această campanie, căreia ne alăturăm.', a declarat Irina Ermolaev, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa.

Dezbaterea Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate - aspecte legale şi bune practici de intervenţie

În acest context, dezbaterea Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate - aspecte legale şi bune practici de intervenţie de la Constanţa reuneşte în jur de 70 de participanţi, specialişti cu formare interdisciplinară, atât din instituţii de la nivel judeţean, cât şi local, inclusiv din mediul rural, din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi.

Printre invitaţii la eveniment se numără reprezentanţi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratelor şcolare, Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională, precum şi ai mai multor Servicii Publice de Asistenţă Socială, şcoli, instanţe de judecată şi ONG-uri din aceste judeţe.

Participarea la eveniment reprezintă o oportunitate pentru participanţi de a cunoaşte bune practici de intervenţie, de a se informa cu privire la noile prevederi legislative şi de a dezvolta o viziune unitară asupra problematicii copiilor singuri acasă, premise importante pentru reducerea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor asupra copiilor.

Despre proiectul Salvaţi Copiii dedicat copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate
Dezbaterea Protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate - aspecte legale şi bune practici de intervenţie este organizată în cadrul proiectului 'Protecţie si educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor, prin centre de zi', implementat de Salvaţi Copiii cu finanţare de la THE VELUX FOUNDATIONS şi cu susţinerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerului Educaţiei Naţionale, direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, serviciilor publice de asistenţă socială, inspectoratelor şcolare judeţene şi şcolilor.

În cadrul proiectului, copii afectaţi de migraţia economică a părinţilor, părinţii acestora şi persoanele în grija cărora au rămas copiii beneficiază de servicii de suport educaţional, psihologic şi social, prin programele locale din oraşele Bucureşti, Piteşti, Braşov, Craiova, Mangalia, Târgovişte, Petrila, Lupeni, Reşiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Sighişoara, Suceava, Negreşti, Timişoara, Târgu Mureş.

O componentă importantă a proiectului o reprezintă serviciul de consiliere telefonică şi online destinat protecţiei copiilor afectaţi de migraţia economică a părinţilor, singurul serviciu de acest tip din România. Linia telefonică Help Line 0800.070.040, oferită de Digi, este apelabilă gratuit pe teritoriul României, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, de luni până vineri, între orele 9:30-17:30. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiştilor din domeniu, dar şi copiilor, precum şi o secţiune prin care se pot adresa întrebări specialiştilor Salvaţi Copiii, care oferă în timp util răspunsuri prin e-mail.

Susţinători proiect: RCS&RDS, Metropolitan Life, Banca Transilvania.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio Bucureşti Fm.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României. Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Anca Stamin

Coordonator Program

E-mail: anca.stamin@salvaticopiii.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.