COD GALBEN: 29-09-2020 ora 11 Intre 29 septembrie, ora 11:00 - 30 septembrie, ora 10:00 se va semnala 29 septembrie, ora 11:00 - 30 septembrie, ora 10:00Fenomene vizate COD GALBEN: 29-09-2020 ora 14 Intre 14:35 si 15:30 se va semnala averse ce vor cumula 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului in Județul Gorj, Județul Vâlcea;

Scrisoare deschisă

Domnule prim ministru al României, Mihai Tudose,

Anul 2018 va fi un an greu pentru România, pentru politicieni, cetăţeni şi companii, deopotrivă.

Am luat notă de faptul că Guvernul a adoptat în regim de urgenţă actul normativ care schimbă Codul Fiscal, cu aplicare efectiva peste şapte săptămâni. Înţelegem că mesajele noastre de îngrijorare generală, dar şi observaţiile propuse Ministerului de Finanţe nu au fost considerate suficient de relevante de către autorităţi pentru a fi puse în aplicare.

Sigur, Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă (chiar dacă urgenţa nu se justifică) şi fără să ţină cont de argumentele mediului de afaceri.

Domnule prim ministru, noi mediul de afaceri, format din companii private cu capital românesc şi străin, vom aplica şi vom respecta legile României. Vă asigurăm că ne pasă de angajaţii noştri şi de România. Vom vedea în viitor dacă îngrijorările noastre se vor materializa sau nu. Pentru binele tuturor, sperăm sincer să nu fie cazul!

Dar: Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înşelat?
Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti.

Negreşit şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile. Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este corect şi este cel care produce bunăstare în România. Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaţionale), băncile şi sute de mii de antreprenori români îşi respectă angajaţii şi legile ţării. Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiţi profesorii şi doctorii, magistraţii şi judecătorii, din care sunt construite şcolile şi spitalele. Banii care susţin administraţia publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii şi toţi aceşti antreprenori trebuie respectaţi.

Dacă Guvernul are dovezi clare că sunt companii cu capital autohton sau străin care nu respectă legea, va rugăm, în mod public, să le nominalizaţi şi să informaţi instituţiile abilitate.

Domnule prim ministru, cetăţenii României au dovedit că îşi găsesc repede alternative de a trăi şi în alte ţări. Pentru a crea prosperitate în România, mediul privat are nevoie de respect, încredere şi predictibilitate, din partea celor care conduc ţara.
Domnule prim ministru, în cele din urmă, cine va răspunde pentru oportunităţile pierdute şi pentru plasarea României într-o altă ligă pentru investitori, din cauza modificărilor masive aduse Codului Fiscal din 2018 şi anunţarea lor cu doar şapte săptămâni înainte să intre în vigoare?

Din respect pentru dumneavoastră şi instituţia pe care o conduceţi, vă informăm că organizăm o conferinţă de presă miercuri, 15 noiembrie, pentru a detalia aceste mesaje.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în numele a peste 2.000 de companii, care angajează peste 600.000 de oameni şi generează anual afaceri de peste 50 miliarde de euro.