Comunicat de presă - Colegiul Medicilor din România

•  Comunicate
1715 afişări

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluț, a fost ales președinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO)

3770ce22-fbda-4170-a5d3-8a26f104edda

UEMO (L'Union Européenne des Médecins Omnipraticiens/Médecins de Famille) este cea mai reprezentativă organizație internațională, neguvernamentală și independentă a medicilor generaliști care cuprinde peste 400.000 medici de familie din Europa.

Pentru președinția UEMO au candidat Austria și România, cea din urmă fiind aleasă cu majoritate absolută pentru mandatul 2019-2022. Astfel că, în funcția de președinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie a fost ales dr. Călin Bumbuluț, Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România. Din echipa acestuia mai fac parte dr. Marcela Vidican, medic primar medicina familiei, fost Vicepreședinte al CMR, în funcția de Trezorier și dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic primar medicina familiei, membru EURACT și membru EURIPA International Advisory Board, în funcția de Secretar General.

Înființată la Paris în 1967, UEMO promovează cel mai înalt standard de pregătire, practică și îngrijire a pacienților în domeniul medicinii de familie, apară rolul medicilor de familie în sistemul de sănătate și promovează interesele etice, științifice, profesionale, sociale și economice ale medicilor generaliști europeni.

Adunarea Generala a UEMO a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, la Paris și a marcat cea de-a 50-a aniversare a organizației. Printre subiectele abordate a fost cel referitor la epidemia de rujeolă, evidențiat de unul din invitați — Dr. Isabel de la Mata, consilier principal pentru sănătate și gestionarea crizelor din cadrul Comisiei Europene. Astfel, în România precum și în multe alte țări europene, asistăm la o creștere a morbidității și mortalității cauzată de scăderea ratei de administrare a vaccinurilor precum și lipsei unei legislații care să realizeze un echilibru între protecția colectivă împotriva bolilor transmisibile și libertatea individuală, prin care vaccinarea să nu fie privită doar ca un drept al persoanei, dar și ca o problemă de interes public.

S-a discutat, de asemenea, despre importanța recunoașterii specialității medicinei de familie la nivel european, poziție susținută și de către dr. Jacques de Haller, președinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), care a declarat că va sprijini orice acțiune a UEMO în acest sens.

La Adunarea Generală a UEMO au participat ca invitați și Juan Garcia Burgos, de la Agenția Europeană a Medicamentului — EMA, Caroline Berchet, OECD, Directorate for Employment, Labour and Social Affairs, Health Division, prof. dr. Mehmet Ungan, președinte ales WONCA Europe, Enrico Reginato, președintele Federației Europene a Medicilor Salariați — FEMS, Marc HM Hermans, vicepreședinte Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști — UEMS.

Administrarea Big Data și eHealth reprezintă subiecte de interes deosebit, fiind în lucru un document de poziție al UEMO.

UEMO deține președinția grupului EUnetHTA al Comisiei Europene pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA — Health Technology Assessment), un subiect de maxim interes pentru România, care împreună cu Grecia sunt singurele țări UE care nu au un sistem național pentru HTA.

UEMO în urmărirea interesului său în domeniul siguranței pacienților a adoptat o declarație de susținere a medicilor de familie români, oferind sprijinul său deplin medicilor de familie din România și așteaptând cu interes o soluție de o mai bună reglementare a asistenței medicale, pentru îmbunătățirea calității serviciilor și o mai bună finanțare a sistemului de sănătate.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează