Parlamentarul PSD Răzvan Rotaru îi răspunde deputatului UDMR Zsolt Biro: "PSD susţine o singură ţară şi un singur stat unitar care se numeşte România. Nu există secui şi nici ţinut Secuiesc."

Parlamentarul PSD Răzvan Rotaru îi răspunde deputatului UDMR Zsolt Biro care a scris într-o postare pe Faceook că Transilvania şi ţinutul Secuiesc ar trebui să urmeze exemplul regiunilor Catalonia, Lombardia şi Veneto în privinţa autonomiei.

De asemenea reprezentantul UDMR a declarat că la nivel european se poate constata o deschidere faţă de acest subiect.

"Domnilor de la UDMR vă transmit un mesaj scurt şi simplu de înţeles: atâta timp cât va exista Partidul Social Democrat atât eu, cât şi colegii mei vom susţine o singură ţară şi un singur stat unitar care se numeşte România. România nu este un stat federal sau regional cum sunt alte ţări din Uniunea Europeană.Vreau să îi transmit domnului Zsolt Biro şi colegilor dânsului că Transilvania este România şi România este Transilvania. Nu există secui şi nici ţinut Secuiesc. În România există doar cetăţeni români de etnii diferite. Vrea să fiţi convinşi că nu vom fi de acord niciodată cu autonomia niciunei regiuni pe teritoriul ţării noastre", a declarat Răzvan Rotaru, membru PSD în Comisia pentru politică externă din Camera Deputaţilor.

Începând de la preşedintele Consiliului European şi până la reprezentanţii SUA, Franţei, Angliei şi Germaniei, toate statele Uniunii Europene consideră Catalonia parte integrantă a Spaniei şi nu recunosc independenţa acestei regiuni. Mai mult, decât atât, toţi liderii europeni au declarat că Spania rămâne singurul interlocutor al Uniunii Europene, iar Catalonia independentă nu va fi membră a U.E.

"Îl rog pe domnul deputat şi pe colegii de la UDMR şi pe cei care reprezintă comunităţile maghiare din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi din alte judeţe ale României să înceteze cu astfel de afirmaţii pentru că România este şi va rămâne pentru totdeauna un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, indiferent de ce doreşte un membru sau altul din UDMR. Fac apel la cei din UDMR care ştiu istoria ţării noastre să îi explice colegului deputat Zsolt Biro că nu a existat şi nu există niciun ţinut Secuiesc, ci doar judeţele Harghita şi Covasna şi cetăţeni români de etnie maghiară", a subliniat deputatul social-democrat botoşănean.

Parlamentarul PSD a făcut apel la membrii UDMR să nu mai încerce să creeze dispute false pe tema autonomiei între etnicii unguri şi români din comunităţile cu populaţie majoritar maghiară.

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT

Organizaţia judeţeană Botoşani