COD GALBEN: 21-02-2018 Intre 04:00 si 10:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 75-85 km/h, iar la munte 95-100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin;

Învăţâmânt dual, după model German, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este partener în proiectul finanţat recent de Comisia Europeană: Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education (DYNAMIC).

Proiectul are drept obiectiv principal dezvoltarea, implementarea, testarea şi validarea formei duale educaţionale pentru trei programe universitare în domeniul ingineriei, în universităţi din România, Bulgaria şi Croaţia, prin introducerea unor stagii de practică în companii industriale, cu o durată semnificativ mai mare decât a celor existente în forma actuală a programelor de studii inginereşti vizate.

Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu instituţii din cinci ţări: Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania şi România, incluzând un total de 16 parteneri, printre care Camera de Comerţ şi Industrie Romano-Germană (AHK România), Camera de Comerţ şi Industrie Bulgaro-Germană (AHK BG) şi Camera Croată de Economie (CCE).

Coordonarea proiectului DYNAMIC este asigurată de către Universitatea de ştiinţe Aplicate din Wismar, Germania, iar managementul va fi asigurat de către o echipă de la Institutul Robert Schmidt din cadrul acestei universităţi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu fiind reprezentată de prof. univ. dr. Claudiu Vasile Kifor, prorector al universităţii, prof. univ. dr. Gabriel Racz, director al Departamentului de Maşini şi Echipamente Industriale şi prof. univ. dr. Radu Breaz.

Programul de studii vizat de proiect este Mecatronica, care s-a bucurat de un succes deosebit, atât din partea absolvenţilor de liceu cât şi din partea companiilor industriale din Sibiu, încă de la înfiinţare. Astfel, prin proiectul DYNAMIC, specializarea Mecatronică va fi prima din România care va fi structurată în regim dual, adică vor fi suplimentate semnificativ stagiile de practică productivă în companii, care se vor desfăşura acum pe durata întregului an universitar.

Parteneri industriali din România ai proiectului DYNAMIC sunt companiile Continental Automotive Systems Sibiu şi Marquardt Schaltsysteme Sibiu, a căror contribuţie majoră va fi implementarea etapei pilot în cadrul proiectului, care presupune organizarea stagiilor de practică productivă pentru studenţii care vor urma forma duală a programelor de studiu vizate prin proiect.

Încă din faza de debut, proiectul DYNAMIC se bucură deja de o atenţie deosebită pe plan internaţional; astfel, la invitaţia membrilor UB Forum din Croaţia, proiectul va fi prezentat în cadrul 'Annual Thematic University Business Forum'; de asemenea, Agenţia Naţională pentru Schimburi Academice din Germania (DAAAD) şi-a exprimat interesul pentru proiectul DYNAMIC şi l-a inclus în seminarul Erasmus+ Strategic Partnerships and Knowledge Alliances, ce va avea loc în luna noiembrie 2017 la Frankfurt.

Este primul proiect de învăţământ dual din mediul universitar, din România. Durata lui este de 3 ani, iar proiectul va demara efectiv cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. În luna decembrie va avea loc în Germania o întâlnire pentru stabilirea efectivă a modului de implementare, fiind necesară adaptarea lui la cerinţele ARACIS. În proiect vor fi implicaţi 20 de studenţi, iar firmele partenere vor asigura module de practică specifice.

De asemenea, pentru cei interesaţi, mâine, ora 11,00, în sala IM 301 din cadrul Facultăţii de Inginerie va avea loc o întâlnire între partea germană, ULBS şi companiile care vor intra în proiect.