RETRANSMITERE Comunicat de presă - Universitatea Lucian Blaga Sibiu

 •  Comunicate
63 afişări

Învățâmânt dual, după model German, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

5178b3a3-8a30-4a77-a3c5-e44b5eb7c2f1

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este partener în proiectul finanțat recent de Comisia Europeană: Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education (DYNAMIC).

Proiectul are drept obiectiv principal dezvoltarea, implementarea, testarea și validarea formei duale educaționale pentru trei programe universitare în domeniul ingineriei, în universități din România, Bulgaria și Croația, prin introducerea unor stagii de practică în companii industriale, cu o durată semnificativ mai mare decât a celor existente în forma actuală a programelor de studii inginerești vizate.

Proiectul este dezvoltat în parteneriat cu instituții din cinci țări: Austria, Bulgaria, Croația, Germania și România, incluzând un total de 16 parteneri, printre care Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană (AHK România), Camera de Comerț și Industrie Bulgaro-Germană (AHK BG) și Camera Croată de Economie (CCE).

Coordonarea proiectului DYNAMIC este asigurată de către Universitatea de științe Aplicate din Wismar, Germania, iar managementul va fi asigurat de către o echipă de la Institutul Robert Schmidt din cadrul acestei universități, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu fiind reprezentată de prof. univ. dr. Claudiu Vasile Kifor, prorector al universității, prof. univ. dr. Gabriel Racz, director al Departamentului de Mașini și Echipamente Industriale și prof. univ. dr. Radu Breaz.

Programul de studii vizat de proiect este Mecatronica, care s-a bucurat de un succes deosebit, atât din partea absolvenților de liceu cât și din partea companiilor industriale din Sibiu, încă de la înființare. Astfel, prin proiectul DYNAMIC, specializarea Mecatronică va fi prima din România care va fi structurată în regim dual, adică vor fi suplimentate semnificativ stagiile de practică productivă în companii, care se vor desfășura acum pe durata întregului an universitar.

Parteneri industriali din România ai proiectului DYNAMIC sunt companiile Continental Automotive Systems Sibiu și Marquardt Schaltsysteme Sibiu, a căror contribuție majoră va fi implementarea etapei pilot în cadrul proiectului, care presupune organizarea stagiilor de practică productivă pentru studenții care vor urma forma duală a programelor de studiu vizate prin proiect.

Încă din faza de debut, proiectul DYNAMIC se bucură deja de o atenție deosebită pe plan internațional; astfel, la invitația membrilor UB Forum din Croația, proiectul va fi prezentat în cadrul 'Annual Thematic University Business Forum'; de asemenea, Agenția Națională pentru Schimburi Academice din Germania (DAAAD) și-a exprimat interesul pentru proiectul DYNAMIC și l-a inclus în seminarul Erasmus+ Strategic Partnerships and Knowledge Alliances, ce va avea loc în luna noiembrie 2017 la Frankfurt.

Este primul proiect de învățământ dual din mediul universitar, din România. Durata lui este de 3 ani, iar proiectul va demara efectiv cel mai devreme la sfârșitul anului viitor. În luna decembrie va avea loc în Germania o întâlnire pentru stabilirea efectivă a modului de implementare, fiind necesară adaptarea lui la cerințele ARACIS. În proiect vor fi implicați 20 de studenți, iar firmele partenere vor asigura module de practică specifice.

De asemenea, pentru cei interesați, mâine, ora 11,00, în sala IM 301 din cadrul Facultății de Inginerie va avea loc o întâlnire între partea germană, ULBS și companiile care vor intra în proiect.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe