COD GALBEN: 04-12-2020 ora 18 Intre 18:00 si 21:00 se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 04-12-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...60 km/h in Județul Sibiu; COD GALBEN: 04-12-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 90...100 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 04-12-2020 ora 14 Intre 14:00 si 20:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor depăși local 55-65 km/h; în zona montană, vitezele la rafală vor depăși 70-90 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Timiş; COD GALBEN: 04-12-2020 ora 13 Intre 13:00 si 19:00 se va semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși temporar 55...60 km/h in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Parlamentarii recomandă Ministerului Sănătăţii implementarea şi finanţarea unui program de vaccinare împotriva cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV

16 octombrie 2017: Asociaţia Mame pentru Mame, sub patronajul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a organizat astăzi, 16 octombrie, dezbaterea cu tema 'Prevenţia cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV', cu scopul consolidării unui consens politic cu privire la necesitatea şi importanţa demarării şi finanţării unui program complet de vaccinare împotriva infecţiilor cu HPV.

La eveniment au participat membrii din Comisiile de sănătate, buget, învăţământ şi protecţie socială din Camera Deputaţilor şi Senatul României, reprezentanţi ai instituţiilor publice din domeniul sănătăţii, reprezentanţi ai societăţii civile precum şi societăţi medicale profesionale. La finalul acestei dezbateri, preşedinţii celor două comisii de sănătate - domnul Dr. Corneliu-Florin Buicu, Preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, respectiv domnul Dr. Laszlo Attila, Preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, precum şi toţi parlamentarii participanţi la dezbatere, membri ai mai multor partide politice, au semnat o scrisoare de susţinere publică cu privire la importanţa demarării unui program coerent şi complet de vaccinare împotriva bolilor provocate de infecţia HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenţie şi reducere a poverii cancerului în România.

În plus, parlamentarii prezenţi, reprezentanţii societăţilor medicale profesionale şi ai societăţii civile au transmis Ministerului Sănătăţii cât şi tuturor autorităţilor cu competenţe în elaborarea de politici publice în domeniul sănătăţii o serie de recomandări cheie pentru iniţierea unui program de prevenţie a cancerului de col uterin şi a bolilor provocate de infecţia cu HPV.

'O dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. În fiecare an, în România, peste 1900 de femei îşi pierd viaţa în lupta cu această boală. Am semnat acest document prin care îmi exprim susţinerea publică pentru demararea şi finanţarea unui program naţional de prevenţie împotriva cancerului şi bolilor asociate infecţiei cu HPV, pentru că sănătatea femeilor din România trebuie să reprezinte o prioritate pentru sistemul de sănătate public.', a declarat domnul Dr. Corneliu-Florin Buicu, Preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor.

'Situaţia cu privire la mortalitatea prin cancerul de col uterin, în România, este dramatică, iar una dintre soluţiile eficiente pentru prevenirea acestei boli crunte, care afectează mii de femei în ţara noastră, este accelerarea demarării unui program de vaccinare coerent. În contextul dezbaterilor privind Legea vaccinării în Parlamentul României, îmi exprim susţinerea pentru extinderea listei de vaccinuri şi aducerea în atenţie a sferei oncologice', a declarat Dr. Laszlo Attila, Preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Dezbaterea a fost organizată în contextul în care, în România, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin o dată la două ore şi aproape 2000 pierd lupta cu această boală cauzată de virusul HPV, în fiecare an. Mai mult, ţara noastră este pe primul loc din întreaga Uniune Europeană în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin acest tip de cancer, femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani fiind cele mai afectate de cancerul de col uterin.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul Dr. Corneliu-Florin Buicu, Preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Dr. Laszlo Attila - Preşedintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul Romîniei, Dr. Carmen Ungurean, Coordonator Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, Prof. Dr. Alexandru Rafila, Preşedinte Societatea Română de Microbiologie, Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', Dr. Sandra Alexiu, Vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile - Ana Măiţă, Preşedinte Asociaţia Mame pentru Mame, Simona Ene, Membru Consiliu al Grupului de advocacy pentru pacienţi 'ENGAGe' şi Carmen Surăianu - Director Executiv Societatea pentru Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, care au subliniat, pe rând, impactul bolilor provocate de infecţia cu HPV şi necesitatea implementării unor programe de prevenţie.

Principalele teme de discuţie din cadrul dezbaterii au avut în vedere prevalenţa HPV, povara bolilor asociate HPV, importanţa comunicării eficiente şi a informării corecte a populaţiei privind modalităţile de prevenţie şi impactul vaccinării HPV în prevenţia cancerului şi bolilor asociate HPV.

'Statisticile alarmante cu privire la rata incidenţei cancerului de col uterin în România - de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, şi rata mortalităţii (14,2)2 ne obligă să gândim proactiv şi să încercăm să atragem toate părţile implicate, de la autorităţile competente la societăţile medicale profesionale şi societatea civilă. Credem că este necesară crearea unui cadru funcţional menit să ajute în mod real părinţii din România să îşi protejeze fetiţele de una dintre cele mai crunte boli pe care acestea le pot dezvolta la vârsta adultă. Cancerul de col uterin, dar şi celelalte tipuri de cancer provocate de infecţia cu virusul HPV, trebuie considerate o prioritate de sănătate publică în România şi nu mai putem amâna dezvoltarea şi finanţarea unui program naţional de prevenţie împotriva acestora. Este necesar ca toate părţile implicate să fie conştiente că aceste programe necesită o implementare coerentă şi corectă, orientată exclusiv către binele femeilor din România, fie că vorbim de fete sau de femei tinere şi mame', a declarat Ana Măiţă - Preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Virusul HPV, al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, în lume
Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial , estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus.

De altfel, în ultimul raport al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, virusul HPV a fost clasificat drept al doilea agent patogen responsabil pentru cancer în lume, având în vedere că 12 tulpini HPV cu risc oncogen provoacă o treime din totalul cancerelor cauzate de infecţii în întreaga lume. Dintre genotipurile cu risc oncogen crescut, tulpinile 16 şi 18 sunt responsabile pentru provocarea a peste 70% dintre cancerele de col uterin, iar aproximativ 90% dintre cazurile înregistrate cu această boală sunt cauzate de tulpinile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58. Pe lângă cancerul de col uterin, infecţia cu virusul HPV cauzează şi alte tipuri de cancere, peste 500 de cazuri noi pe an fiind înregistrate în ţara noastră: 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cazuri de cancer vaginal, 133 de cazuri de cancer anal atât la femei cât şi la bărbaţi, 38 de cazuri de cancer penian şi 256 de cazuri de cancer orofaringian atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Conform medicilor specialişti, cea mai eficientă şi sigură metodă de prevenţie împotriva infecţiei cu virusul HPV este vaccinarea. Eficienţa acesteia a fost fost dovedită în ţări precum Australia, Noua Zeelandă, S.U.A., Canada, Danemarca, Suedia sau Germania, unde a fost înregistrată o reducere semnificativă a numărului de infecţii cu virusul HPV, respectiv a bolilor cauzate de infecţia cu acest virus.

În România, vaccinarea HPV este inclusă în Programul Naţional de Vaccinare, la categoria 'vaccinarea grupurilor populaţionale la risc' şi se adresează fetiţelor cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani. Conform Programului, părinţii pot transmite o cerere de vaccinare medicului de familie la care sunt înregistraţi, pentru a primi cele trei doze de vaccin pentru fetiţele lor.

Despre Asociaţia Mame pentru Mame
Asociaţia 'Mame pentru Mame' este cea mai activă organizaţie din România care promovează protecţia şi drepturile femeilor de a avea educaţie şi servicii pentru naşterea netraumatică şi o experienţă de maternitate care să le împlinească.

Obiectivele asociaţiei privesc un domeniu larg care acoperă toate nevoile femeilor în timpul sarcinii, naşterii şi îngrijirii copiilor.

Toate obiectivele sunt bazate pe un angajament ferm de a transmite şi sprijini politicile publice care sunt în linie cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului:
* Advocacy pentru dreptul femeilor de a avea o experienţă medicală sigură şi demnă în timpul naşterii, indiferent de alegerea lor
* Advocacy pentru o educaţie sănătoasă, imparţială şi actualizată pentru părinţi
* Advocacy pentru o educaţie sănătoasă şi alegerea stilului de viaţă pentru părinţi, cum ar fi naşterea naturală (atunci când este sigură din punct de vedere medical), alăptarea exclusivă (conform recomandărilor Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi imunizarea împotriva bolilor prevenibile

Asociaţia Mame pentru Mame
Ana Măiţă, Preşedinte