CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

VIGILENŢĂ SPORITĂ DATORATĂ CREŞTERII SEMNIFICATIVE A FURTURILOR DIN AUTOTURISME ŞI LOCUINŢE

Din analiza situaţiilor statistice care reflectă situaţia operativă la nivelul I.P.J. Sibiu, la nivelul întregului judeţ, în anul 2009, comparativ cu anul 2008, se constată o creştere a infracţionalităţii constatate atât pe linia furturilor din autoturisme, cât şi pe linia frturilor din locuinţe.
Astfel, în anul 2009 au fost constatate 560 de infracţiuni de furt din autoturisme, faţă de 337 de astfel de fapte constatate în anul 2008. Din cele 560 de infracţiuni, 538 au fost constatate în mediul urban şi numai 22 în mediul rural.
Creşteri se constată şi la infracţionalitatea sesizată, astfel că, dacă în anul 2008 au fost sesizate 589 furturi din autoturisme, în anul 2009 au fost sesizate 722 de astfel de infracţiuni, 691 dintre acestea fiind în mediul urban şi 31 în mediul rural.
Compartimentul Furturi din auto din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu a înregistrat în anul 2009 un număr de 601 furturi din autoturisme, fapt ce a condus la orientarea activităţilor preventive către Municipiul Sibiu, municipiu reşedinţă al judeţului Sibiu, identificat ca fiind zona cu cel mai ridicat risc criminogen pe această linie.
S-a constatat, de asemenea, faptul că autorii preferă să acţioneze asupra autoturismelor parcate stradal, iar zonele în care s-au produs cel mai frecvent furturi din autoturisme au fost idenntificate ca fiind zona Centrală, zona Terezian şi zona Lazaret; zilele în care s-au comis cu preponderenţă astfel de furturi au fost zilele de marţi, joi şi sâmbătă, majoritatea fiind sesizate poliţiei în intervalul orar 06,00 - 14,00.
Obiectele sustrase cel mai frecvent de către infractori au fost: detectoare radar, sisteme de mavigaţie, genţi, borsete, iar modalitatea folosită de infractori a fost, în majoritatea cazurilor, de spargere a geamului portierei laterale.
Furturile din locuinţe au înregistrat şi ele o evoluţie ascendentă în anul 2009, comparativ cu anul 2008, raportată la dinamica şi frecvenţa comiterii acestui gen de infracţiuni pe raza judeţului Sibiu. Astfel, în anul 2009 au fost constatate 302 infracţiuni de acest gen, cu 70 fapte mai mult faţă de anul precedent.
Din totalul de infracţiuni constatate la nivelul judeţului Sibiu, 202 au fost comise în mediul urban, iar 100 - în mediul rural.
Dintre localităţile judeţului Sibiu, acest gen de infracţiuni au fost comise cu preponderenţă în municipiul Sibiu, municipiul reşedinţă al judeţului Sibiu - 116 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 21 mai multe decât în anul 2008.
Făcând o scurtă incursiune în ceea ce presupune, în esenţă, conceptul timp, lunile februarie, martie şi noiembrie au fost lunile în care s-au înregistrat creşteri semnificative în domeniul furturilor din locuinţe, raportat la dinamica acestui tip de infracţiune pe raza municipiului Sibiu, în timp ce, printre zilele preferate de hoţi, s-au regăsit zilele de luni, miercuri şi joi cînd acest gen de fapte au fost comise în procent de aproximativ 60 % din totalul de furturi din locuinţe.
În ceea ce priveşte intervalul orar în care acest tip de fapte au fost comise cu preponderenţă, din analiza sesizărilor depuse de către părţile vătămate sau a celor sesizate din oficiu reiese faptul că cele mai multe dintre ele se comit între orele 06.00 - 14.00; în cursul anului 2009, în acest interval orar au fost comise un număr de 73 infracţiuni de furt din locuinţă, însumând un procent de aproximativ 54, 5% dintre infracţiunile supuse analizei.
Străzile preferate de către hoţii din locuinţe, în municipiul Sibiu, sunt cele aflate în zona centrală a oraşului, urmate de zona Turnişor şi zona Terezian.
Dintre modurile de operare cel mai des întâlnite se detaşează semnificativ pătrunderea în incinta locuinţelor prin forţarea uşii de acces, ruperea butucului de la uşile de acces, escaladarea - cumulate, în multe dintre cazurile sesizate, cu lăsarea uşilor de acces descuiate sau lăsarea deschisă a geamurilor de la baie sau bucătărie. Bunurile care atrag interesul hoţilor sunt dintre cele mai diverse, respectiv: bijuterii din aur, produse electronice şi electrocasnice (telefoane mobile, laptop-uri, aparate foto, casetofoane, televizoare, centrale termice, boxe audio), produse alimentare şi alcoolice, genţi sau poşete etc.
Având în vedere situaţia privind dinamica acestor două tipuri de infracţiuni, prin grija poliţiştilor din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, activităţile de prevenire vor fi continuate şi direcţionate cu o şi mai mare frecvenţă atât pe linia furturilor din autoturisme, cât şi pe linia prevenirii furturilor din locuinţe.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.