Comunicat de presă - ICR Viena

 •  Comunicate
338 afişări

'Forme fără fond și criticism: Moștenirea controversată a lui Titu Maiorescu'

794cff55-09a9-4fd4-a006-7b1e5f74657e

În data de 18 octombrie, de la ora 18.30, are loc prelegerea 'Forme fără fond și criticism: Moștenirea controversată a lui Titu Maiorescu' susținută de dr. Mădălina Diaconu la Institut fur Osterreichkunde (Hanuschgasse 3, 1010) din Viena. Evenimentul marchează 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu (15 februarie 1840 — 18 iunie 1917).

Manifestarea face parte din seria de prelegeri 'Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social', susținute de dr. Mădălina Diaconu în perioada septembrie 2017 — iunie 2018.

'Deși s-a spus că științele umaniste românești nu au format tradiții și curente de gândire, teoria formelor fără fond, schițată de Titu Maiorescu în 1868, a făcut școală în România. Prin aceasta, mentorul Junimii a criticat începuturile procesului de modernizare din România ca fiind pripit, mimetic și neselectiv, dar îndeosebi inadecvat în raport cu 'fondul' românesc. Conferința se oprește asupra influențelor teoretice exercitate asupra filosofului format la Viena și Berlin, discută originalitatea teoriei formelor fără fond și receptarea sa controversată până astăzi. Cum se explică actualitatea lui Maiorescu atât în rândul intelectualilor publici din România de orientare prooccidental-liberală, cât și a celor tradiționalist-conservatori? și cum poate fi evaluată validitatea acestei teorii?' (Mădălina Diaconu)

Mădălina Diaconu, docentă la Institutul de Filosofie și lector la Institutul de Romanistică ale Universității din Viena, deține doctorate în filosofie la Universitatea București (1996) și la Universitatea din Viena (1998), abilitată în filosofie la Universitatea din Viena (2006). Vicepreședintă a Wiener Gesellschaft fur interkulturelle Philosophie, membră în redacția revistelor polylog. Zeitschrift für Interkulturelles Philosophieren (Viena) și Studia Phaenomenologica (București).

Autoare a 10 monografii, printre care 'Bukarest — Wien. Eine kulturhistorische Touristik an Europas Randern' (împreună cu L. M. Vosicky, 2007), 'Sinnesraum Stadt' (2012), 'Phanomenologie der Sinne' (Reclam, 2013) și 'De gustibus. Breviar de gastrosofie' (premiul ex-aequo pentru Cartea de specialitate la Gala Industriei de Carte 2014). Editoare a șapte volume colective, printre care 'Constantin Noica, De dignitate Europae' (2012), 'Geisteswissenschaften im Dialog. Deutsch-Rumanisch / Rumanisch-Deutsch' (coeditare cu A. Corbea-Hoisie, 2016) și 'Grenzen im Denken Europas. Mittel—und osteuropaische Ansichten' (coeditare cu B. Boteva-Richter, 2017).

Partenerii implicați în seria prelegerilor 'Introducere în istoria ideilor din România. Reprezentanți, curente, impact social' sunt Institut fur Osterreichkunde din Viena, Academia Română (Fundația Familiei 'Menachem H. Elias'), Societatea Austro-Română și Institutul Cultural Român de la Viena.

Institutul Cultural Român de la Viena

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe