COD GALBEN: 13-12-2017 ora 12 Intre 12:15 si 14:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m și ocazional sub 50 m in Județul Caraș-Severin; COD GALBEN: 13-12-2017 ora 12 Intre 12:00 si 14:00 se va semnala Ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Brașov, Județul Harghita, Județul Covasna;

CURS BNR

EUR
4.6327Down
USD
3.9431Up
GBP
5.2626Up
CHF
3.9757Up
MDL
0.2277Up
BGN
2.3687Down
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Declaraţie de presă

Lucian Romaşcanu pregăteşte desfiinţarea AGERPRES ca agenţie de presă independentă

Votul de astăzi, 30 octombrie, din Senat nu este doar un vot de modificare a unei simple legi. Publicul AGERPRES trebuie să ştie că votul celor 64 de senatori este unul împotriva Agenţiei, împotriva criteriilor profesionale obiective şi, mai ales, este un vot pentru subordonarea politică a celei mai stabile instituţii de presă publică din acest moment.

În ultima perioadă am adus continuu, în mod public, argumente în sprijinul independenţei editoriale a AGERPRES, deşi, într-o democraţie funcţională, nu ar fi trebuit ca o asemenea discuţie să îşi aibă locul. Din păcate, votul de astăzi din Senat scoate în evidenţă argumentul suprem al iniţiatorilor modificării legii AGERPRES: subordonarea politică. Da, Parlamentul ar trebui să poată demite conducerea unei instituţii pe care tot Parlamentul o numeşte. Dar nu oricum, nu printr-un vot total politic, ci în urma analizei unor criterii profesionale cuantificabile, care să fie relevante asupra evoluţiei instituţiei respective. În cazul de faţă, majoritatea senatorilor, inclusiv domnul Romaşcanu, au respins tocmai acele amendamente care aduceau criteriile de performanţă în proiectul domnului ministru al Culturii, îmbunătăţindu-l şi scoţându-l practic din sfera influenţei votului politic.

Ce dovadă mai clară despre intenţiile domnului Romaşcanu şi a celorlalţi iniţiatori şi votanţi ai modificării legii AGERPRES decât renunţarea totală la criteriile de performanţă ca bază a analizei activităţii Agenţiei? De fapt, dânşii nu doresc reforma sau modernizarea Agenţiei de presă, ci doar transformarea acesteia într-un alt buton de comandă a presei publice, pentru partidul politic aflat la putere. Pentru domnul ministru al Culturii, opiniile profesioniştilor naţionali şi internaţionali sunt partizane. Presupun că, dacă erau de acord cu domnia sa şi concurau la distrugerea AGERPRES, ar fi dat dovadă de bună credinţă, în opinia dânsului.

Până acum, am preferat să nu cred că această iniţiativă legislativă ar avea drept scop demiterea mea din funcţie. M-am luptat şi voi continua să mă lupt pentru principiile libertăţii presei şi ale democraţiei pe care această iniţiativă legislativă le încalcă. Dar nu pot să nu constat că, în fond, în acest moment, directorul AGERPRES, alături de organizaţiile naţionale şi internaţionale ce apără libertatea presei, stau între o parte a puterii politice şi nevoia de control total al presei publice din România. Este evident acest lucru, atunci când dorinţa nestăvilită de reformă se concretizează, în primul rând, printr-un proiect care face mai uşoară demiterea persoanei care nu funcţionează ca un simplu buton de comandă. În consecinţă, mă voi poziţiona în continuare, ferm, în acelaşi mod ca şi până acum, pentru că nu pot renunţa, oricare ar fi presiunile, la principiile care m-au ghidat până acum în viaţă. Le mulţumesc, pe această cale, tuturor organizaţiilor care susţin AGERPRES şi înţeleg că libertatea presei publice este una dintre condiţiile de bază pentru a avea o democraţie funcţională.

În încheiere, voi adresa, din nou, public, câteva întrebări domnului Lucian Romaşcanu, reformatorul AGERPRES, cu speranţa sinceră că voi primi răspunsuri la fel de publice:

1. Care sunt motivele reale pentru care doriţi eliminarea mea din conducerea AGERPRES?

2. De ce aţi calificat opiniile organizaţiilor naţionale şi internaţionale drept partizane?

3. De ce aţi susţinut în plenul Senatului eliminarea amendamentelor ce aduceau criteriile de performanţă în analiza activităţii AGERPRES?

Alexandru Ion Giboi

Director General

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

www.agerpres.ro
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.