COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

ANTISOCIAL revine la Cluj, la un an de la izbucnirea incidentului de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai

Criza sistemului educaţional şi conflictul dintre generaţii au luat amploare în mediul online şi, odată cu spectacolul ANTISOCIAL, au câştigat un nou spaţiu de dezbatere: sala de teatru. ANTISOCIAL este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă - elevi, părinţi, profesori - debusolarea şi tensiunea din învăţământul românesc al ultimilor ani.

Vă invităm să ne fiţi alături la una dintre reprezentaţiile spectacolului Antisocial din data de 22 februarie 2016, pentru a discuta faţă în faţă, alături de nume importante din domeniul educaţiei şi culturii, despre aceste subiecte prea mult evitate. Fără încrâncenare, fără furie, fără vorbe mari. Reprezentaţiile vor avea loc luni, 22 februarie 2016, de la ora 18:00 şi de la ora 20:00, la Sala de Spectacole Radio Cluj - str. Donath, nr. 160.

ANTISOCIAL este produs de Teatrul Naţional Radu StancaSibiu şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. Actorii din distribuţie, masteranzi ai departamentului sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Şerban, Cristian Timbuş şi Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminiţa Puiuleţ, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu şi de consultantul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu.

Subiectul piesei ANTISOCIAL vă este, probabil, familiar. Într-un liceu din România anului 2015, elevii creează un grup secret pe o platformă de socializare. Ajutaţi de câţiva elevi, profesorii află, se infiltrează şi îi demască. Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă şi provocatoare, care îmbină biografiile reale ale actorilor cu teme actuale. Pentru a duce mai departe întrebările ridicate de spectacol, acesta este urmat de o dezbatere liberă cu publicul.

Anul trecut TNRS, ULBS şi BRD prin Platforma culturală BRD Scena9, au realizat un turneu naţional, Manifest pentru Dialog, în 21 de oraşe ale ţării, în perioada noiembrie - decembrie 2015: Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Iaşi, Botoşani, Suceava, Deva, Bistriţa, Târgu Mureş, Albă Iulia, Ploieşti, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timişoara, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti şi au adunat în sălile de spectacole peste 3500 de părinţi, profesori şi elevi.
Mai mult, pagina de Facebook a turneului s-a transformat într-un forum deschis pentru toţi cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii şi profesorii, cât şi părinţii, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinţi. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări, şi abia apoi, să aducă posibile soluţii. Nu întâmplător s-a referit domnul Preşedinte Klaus Iohannis în faţa Guvernului, în fata Parlamentului, la nevoia uriaşă de a porni o dezbatere reală la nivel naţional despre ceea ce înseamnă educaţia. Noi am prefigurat acest fapt şi am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins că iniţiativa noastră va lansa noi provocări care vor arăta calea normală de dezvoltare a tinerilor în această societate!, declara Constantin Chiriac la debutul turneului.

Avem o şansă importantă, în acest moment, să punem în discuţie educaţia bazată pe autoritate, în care tinerii sunt trataţi cu condescendenţă. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spaţiu în care toată lumea învaţă de la toată lumea, un spaţiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinţi, elevi sau profesori.explică Bogdan Georgescu.

Bogdan Georgescu dezvoltă, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metodă proprie de teatru, pe care o numeşte Artă Activă. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internaţionale, conferinţe şi workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi România. Se defineşte ca artist şi observaţionist.

Printre premiile obţinute de Bogdan Georgescu se numără: Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secţia română (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Cel mai bun spectacol la Festivalul European al Spectacolului de Teatru, Timişoara (2012) sau premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).

Prin Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi programul său de voluntariat, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu şi Şcoala Doctorală în Artele Spectacolului din cadrul aceleiaşi universităţi se profilează ca un centru vibrant al teatrului tânăr, un spaţiul deopotrivă al excelenţei şi al experimentului în artele spectacolului. Sub îndrumarea reputatului manager cultural şi actor Constantin Chiriac, oraşul a atras în ultimii ani nume importante din artele spectacolului din întreaga lume, teatrul devenind un element definitoriu pentru brandul cultural al oraşului.

Platforma culturală BRD Scena9 îţi propune să fie acel loc în care tinerii artişti visează, explorează, se exprimă, învaţă, creează, produc valoare. Platforma s-a confirmat a fi un spaţiu al dialogului în care coexistă proiecte strălucitoare cu proiecte ce creează punţi între educaţie şi cultură, cum sunt Ideo Ideis şi Manifest pentru Dialog. BRD Scena9 îşi propune să reunească toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emoţie, precum şi din tehnologie.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.