CURS BNR

EUR
4.6346Up
USD
3.9285Up
GBP
5.2711Up
CHF
3.9729Up
MDL
0.2275Down
BGN
2.3697Up
Sursa: Banca Naţională a României
Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Clasici francezi, la cel de-al doilea concert al stagiunii

La cel de-al doilea concert al stagiunii din acest an a concertelor simfonice, care va avea loc în Sala Mare a Teatrului Tamasi Aron, vineri, 20 noiembrie, de la ora 19,00, Filarmonica din Braşov aduce publicului iubitor de muzică clasică operele unor mari clasici francezi ai secolului al XIX-lea, Claude Debussy, Edouard Lalo şi Georges Bize. Dirijor I. Ionescu-Galaţi, şi solist Florin Ionescu-Galaţi.

Filarmonica din Braşov este una din invitatele permanente ale stagiunii concertelor simfonice din Sfântu Gheorghe, de-a lungul acestei fructuoase colaborări născându-se, acum aproape un deceniu, şi seria concertelor de muzică clasică, din judeţul nostru.

Cu această ocazie, Filarmonica urcă pe scenă cu orchestră mare, făcându-se auzite instrumentele a mai mult de cincizeci de muzicieni. Pentru concertul din 20 noiembrie au ales opere ale unor clasici francezi, concertul demarând cu piesa la pian a lui Debussy, intitulată Berceuse Heroiquem, pe care a compus-o în 1915.

Figura cea mai proeminentă a muzicii impresioniste şi simboliste, care transpune în operele sale gândurile şi emoţiile, unul din cei mai mari compozitori ai muzicii franceze, Debussy a fost şi în căutarea de noi căi ale stilului romantic.

Potrivit mărturiilor sale, Debussy a dorit să încânte, iar succesul neîntrerupt pe scena muzicii internaţionale, confirmă această intenţie, şi în zilele noastre. Armoniile şi nuanţele muzicale pot avea efecte şi pe cont propriu - aşa suna descrierea, pe bună dreptate, a pictorului contemporan Monet, cu privire la esenţa muzicii compozitorului francez.

Dintre operele lui Edouard Lalo, compozitor de origine spaniolă, cele mai cunoscute sunt operele simfonice, totodată fiind un adevărat maestru al compoziţiilor muzicii de cameră.

Caracteristicele muzicii lui sunt coloritul spaniol, ritmul şi linia melodică care, la acel moment, au început să fie la modă în capitala franceză, şi care, în special, au ridicat popularitatea lui Lalo. Elita muzicală pariziană contemporană iubea cel mai mult piesele sale orchestrale, primul fiind Concertul la vioară intitulat Simfonia Spaniolă, compusă în 1874, acesta bucurându-se de un imens succes atât în rândul publicului, cât şi în rândul criticilor.

În Simfonia Spaniolă, compozitorul extinde cele trei părţi ale formelor tradiţionale ale concertelor simfonice, cu încă două părţi scurte, astfel că, în această piesă se regăsesc, de la virtuozitatea pasională, până la lirismul intim, toată gama de sentimente.

Sfârşitul serii va evoca atmosfera uneia dintre cele mai cunoscute şi mai frecvent interpretate opere, Carmen.

Compozitorul Georges Bizet nu a mai apucat să vadă succesul extraordinar de care s-a bucurat mult-aşteptata lui ultima operă. Cele două Suite - Carmen au fost compilate după moartea marelui compozitor, din cele mai populare scene ale operei, neurmărind, neapărat, firul cronologic al evenimentelor. Cea mai cunoscută piesă a Primului Act este Les TorEadors. Melodia Aria toreadorului este cunoscută în toată lumea, fiind, deseori, enumerată între cele mai populare 100 de melodii clasice.

Pentru concertul de vineri seara sunt valabile abonamentele stagiunii din acest an a concertelor simfonice, iar bilete se pot achiziţiona de la Biroul de Organizare Evenimente Culturale. După Filarmonica din Braşov, în decembrie vor susţine concerte Orchestrele de Cameră Georgius şi Ciuc.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.