Secretarul de stat Alexandru Oprean, prezent la Munchen la Zilele Culturii Române 2017

În perioada 7-8 noiembrie a.c., la invitaţia Consulatului General al României şi a Asociaţiei Pentru Promovarea Culturii şi Tradiţiei Române (GE.FO.RUM), secretarul de stat Alexandru Oprean s-a aflat într-o vizită oficială la München, Republica Federală Germania.

Marţi, 7 noiembrie a.c., domnul secretar de stat Alexandru Oprean a avut o întâlnire cu Prof. Dr. Andreas Otto Weber, directorul Haus des Deutschen Ostens, secretar de stat şi coordonator al secţiei Cultură şi Formare. Haues des Deutschen Ostens este o instituţie culturală ce organizează anual o serie de evenimente în domeniul culturii şi formării şi are în vedere organizarea unor activităţi legate de celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Astfel, cu această ocazie, demnitarul român a mulţumit pentru iniţiativele instituţiei şi a discutat împreună cu omologul său eventuala implicare a părţilor în organizarea acestora.

În acceaşi zi, începând cu ora 18:00, demnitarul român a participat la deschiderea oficială a Zilelor Culturii Române 2017, eveniment organizat de către Forumul Germano-Român în parteneriat cu Consulatul General al României la München. În cadrul Zilelor Culturii Române 2017 vor avea loc conferinţe, mese rotunde dar şi un Festival de Film Românesc. La evenimentul de deschidere au participat înalţi oficiali ai Cancelariei de Stat a Bavariei, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la München, precum şi ai mediului academic şi ai comunităţii româneşti din sudul Germaniei.

În discursul său, secretarul de stat Oprean a reconfirmat relaţiile culturale excelente pe care România le are cu Germania şi a încurajat la o colaborare reciprocă şi mai fructuoasă, date fiind valorile comune pe care atât România, dar în special comunitatea românească din Bavaria, le împărtăşesc cu poporul german.

Miercuri, 8 noiembrie, Alexandru Oprean a avut o întâlnire cu partenerii culturali români din Munchen. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte legate de efortul comun ce va fi depus pentru o cât mai bună reprezentare culturală a României şi a comunităţii româneşti în anul aniversar ce va urma.

Cu stimă,

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale