Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Discursul viceprim-ministrului Paul Stanescu la cea de-a 17-a Conferinta Europeana a CEMAT

Excelenţele voastre,

Distinşi invitaţi,

Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită onoare să reprezint România, ţară gazdă a celei de-a XVII-a Conferinţe Europene a Miniştrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului, organizată sub egida Consiliului Europei, şi să deschid lucrările acestei conferinţe.

Este un domeniu de colaborare multi-statală care, în curând, aniversează 50 de ani. Importanţa evenimentului este dată nu doar de unicitatea sa, fiind singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul planificării spaţiale şi dezvoltării teritoriale, ci şi de obiectivul comun pe care îl urmăreşte: dezvoltarea teritorială durabilă a continentului european.

Considerăm foarte utilă o astfel de platformă pentru dezbateri, schimb de experienţă şi bune practici, şi credem cu tărie că poate asigura inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre şi cele non-membre. Întâlnirea de astăzi reprezintă, în primul rând o recunoaştere a importanţei domeniului în procesul de asigurare a unei dezvoltări durabile a continentului european. La nivelul Uniunii Europene, cooperarea în domeniul dezvoltării teritoriale şi urbane a avut deseori la bază documentele elaborate anterior la nivelul CEMAT.

Rezultatele activităţilor din Preşedinţia CEMAT sunt deosebit de importante pentru România, în contextul în care la nivel naţional a fost iniţiat un amplu proces de revizuire şi adaptare a legislaţiei din domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, astfel încât să răspundem necesităţilor şi tendinţelor de dezvoltare economică şi socială. Organizarea CEMAT a fost promovată şi în contextul în care în anul 2019, România va asigura Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, creându-se oportunitatea realizării unei conexiuni între cele două paliere de cooperare în domeniul dezvoltării teritoriale.

Tematica propusă pentru prezenta sesiune a Conferinţei se referă la Zonele funcţionale - capitalizarea potenţialului local prin politici de dezvoltare teritorială în Europa. Este un subiect de actualitate, în concordanţă cu obiectivele Consiliului Europei şi ale CEMAT în strânsă conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desfăşurate în Grecia, Rusia sau Portugalia. În momentul alegerii acestui subiect s-a ţinut cont şi de tendinţele şi provocările actuale pentru dezvoltarea teritorială şi obligaţia asumată de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, stabilite prin Agenda 2030.

Pentru acest deziderat, cuvântul-cheie este colaborarea: colaborarea între unităţi adminitrativ teritoriale, între nivelul central şi local al administraţiei publice, între sectorul public, cel privat şi cel neguvernamental, dar şi între diverşi operatori economici. Studiul iniţiat de noi arată că există deja o mare varietate de zone funcţionale în Europa, ca urmare vedem posibil ca acest concept să fie prezent în viitoarele exerciţii financiare multianuale de programare a fondurilor europene (post 2021).

Din acest punct de vedere, ne dorim ca întâlnirea de astăzi să contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor funcţionale cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone şi prezentarea rolului democraţiei teritoriale în eficientizarea activităţilor de dezvoltare.

Cel mai important aspect este că astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cetăţenilor noştri, în ţările pe care le reprezentăm, să găsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare într-o societate din ce în ce mai complexă şi mai competitivă, ca ei să poată trăi mai bine în localităţile în care aleg să locuiască, indiferent că e vorba de mediul rural sau urban.

Vă mulţumesc tuturor pentru participare, îmi doresc ca lucrările acestei conferinţe să fie spornice, şi spun încă o dată bun venit în România invitaţilor noştri din alte ţări - sper să găsească aici locuri atractive de vizitat, fie în Bucureşti, fie în împrejurimi.

Directia Comunicare

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene

Bd. Libertatii nr. 16, Latura Nord, sector 5, cod 050706, Bucuresti

Tel. 0372 111 499

[email protected]

Site: www.mdrap.ro, www.fonduri-ue.ro

Facebook: MinisterulDezvoltarii

Twitter: eDezvoltare

YouTube: eDezvoltare

Issuu: mdrt

Slideshare: eDezvoltare

LinkedIn: http://bit.ly/1AKRZV6

Wikipedia: http://bit.ly/2jneoSl

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.