Comunicat de presă - MAE

•  Comunicate
66 afişări

Lansarea Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

b98da4f0-9942-420b-ba73-ed24f8273b8d

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat, joi, 12 octombrie 2017, Forumul de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene — 'EU-RO 2019'.

Evenimentul, găzduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare 'Carol I' din București, a avut loc în prezența a numeroși reprezentanți ai autorităților publice, administrației locale și centrale, exponenți ai mediului patronal, sindical sau academic, membri ai societății civile, jurnaliști și reprezentanți ai delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European, respectiv Comitetul European al Regiunilor.

Forumul 'EU-RO 2019' este o structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcționează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, și are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de priorități ale agendei politice a Președinției României, precum și a definirii obiectivelor de promovare a României avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019. La Forum pot adera membrii delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, organizații patronale, sindicale, academice, profesionale, precum și alte structuri ale societății civile organizate sau asociații de administrații locale.

În cadrul Forumului funcționează mai multe grupuri de lucru, acționând în domeniile politice corespunzând configurației Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe și Apărare; Afaceri Generale; Agricultură și pescuit; Aspecte economice și financiare; Cercetare și inovare; Competitivitate; Cultură, tineret și sport; Dezvoltare regională; Educație și formare; Energie; Justiție; Mediu și schimbări climatice; Ocuparea forței de muncă și Politică socială; Sănătate și Protecția consumatorului; Societatea informațională; Transporturi.

'Acest prim mandat al României la președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate, dar și o datorie pentru orice stat membru. Ne dorim o Președinție transparentă, iar alegerea politicilor prioritare nu trebuie să se facă în spatele ușilor închise. În acest sens, efortul nostru este de a clădi un mecanism de dialog permanent la nivelul întregii societăți, pentru ca cetățenii să simtă că acest proiect le aparține cu adevărat', a declarat Victor Negrescu.

De asemenea, ministrul delegat a prezentat stadiul actual al procesului de pregătire a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe dimensiunile de resurse umane și de comunicare, realizând totodată și o trecere în revistă a calendarului evenimentelor formale și informale din primul semestru al anului 2019, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru România. Pe durata celor șase luni de mandat, România va organiza 1.330 de evenimente formale și informale la Bruxelles și 250 de evenimente formale și informale în România, care vor avea loc în toată țara, cu sprijinul autorităților locale și județene.

'Este nevoie ca România să fie mai pragmatică în abordarea sa europeană, iar dorința noastră este de a crește capacitatea administrativă a sistemului public, pentru a gestiona mai eficient dosarele cele mai importante în perspectiva Președinției', a subliniat Victor Negrescu.

Elemente de context

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene — una din cele șapte instituții ale Uniunii. țara noastră face parte din trio-ul de Președinții, care mai include Finlanda și Croația. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și aproximativ 200 grupuri de lucru. De asemenea, Președinția conduce negocierile a sute de dosare legislative, organizează întâlniri cu Parlamentul European și alte reuniuni formale la toate nivelele.

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a fi calibrat în funcție de evoluția unor dosare cu miză majoră la nivel european. În acest moment cele mai vizibile dintre acestea, dincolo de dosarele legislative ordinare, apar a fi, în principal, Brexit și cadrul financiar multianual post-2020.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Trimite-ne comunicatul tau