Comunicat de presă - ICR

 •  Comunicate
51 afişări

Aniversare 'Alexa Visarion 70' la ICR Institutul Cultural Român organizează marți, 17 octombrie, de la ora 18.00, la sediul din Aleea Alexandru, nr. 38, un eveniment în onoarea regizorului și profesorului Alexa Visarion.

a6f0002f-ffaf-4864-99c6-c87e9864d76d

În cadrul aniversării va fi lansat volumul de eseuri 'Împotriva uitării', apărut la editura Ideea Europeană, în parteneriat cu ICR. Alexa Visarion ne propune în această carte, într-o abordare interdisciplinară, fascinante trasee de creativitate privind universul teatral. Alături de autor, vor mai vorbi despre carte profesorul universitar Vasile Morar, filmologii Elena Dulgheru și Bujor T. Rîpeanu și actorii Dorel Vișan și Mircea Diaconu. Dialogurile vor fi moderate de scriitoarea Aura Christi.

În încheierea evenimentului va fi proiectat filmul-portret 'Magia Teatrului și a Filmului' (TVR), regizat de Liliana Chițescu , un documentar care a primit Premiul Special al Uniunii Cineaștilor 'Adina Darian', în anul 2014.

Alexa Visarion a montat în țară și în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O'Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului românesc, între care 'Înainte de tăcere' (1978), 'Înghițitorul de săbii' (1981), 'Năpasta' (1982), 'Luna Verde' (2008), 'Ana' (2014).

A obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creație teatrală și cinematografică (2008), Premiul pentru întreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Secției de Critică ATM pentru exegeză scenică și filmică a operei lui I.L. Caragiale (1979), Marele Premiul la Festivalul Internațional de Teatru Arezzo (1979). A fondat, în 1991, primului teatru independent bilingv din România, Teatrul româno-american 'Eugene O'Neill', și a înființat, în 2002, Asociația Culturală 'Dialog'.

În 1983, Visarion primește primul Grant Fulbright, în domeniul teatrului. În perioada 1985-1986 este invitat să predea la Universitatea din Texas iar între 1986-1988 îi este acordată o nouă bursă Fulbright și susține cursuri în domeniul filmului la universități din Los Angeles, New York și Boston.

Alexa Visarion este autorul unei serii de volume dedicate teatrului și al unor articole, eseuri și interviuri de referință atât pentru domeniul artistic cât și pentru cel didactic. Preocuparea sa pentru teme de strategie și management s-a materializat în cronici și comentarii publicate în importante reviste din țară. Despre personalitatea complexă a regizorului au apărut două cărți: 'Alexa Visarion sau destinul vocației', coordonată de Elena Saulea (Editura Junimea), și 'Univers filmic — Alexa Visarion (Jurnal de spectator)' de Vasilica Bălăiță (Editura Artes).

Este Director Onorific al Teatrului 'Mihai Eminescu' din Botoșani, cetățean de onoare al Municipiului Botoșani (1992), cetățean de onoare al comunei natale Bălușeni (2015). A primit Ordinul Național ,,Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler, acordat de Președinția României. Este membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), membru fondator al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF). Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar între anii 1985-2005 a fost membru al The Association for Theatre Higher Education (ATHE) — SUA și membru fondator al Societății 'I.L.Caragiale' (1979-1985).

Pentru întreaga sa activitate, regizorul și profesorul Alexa Visarion a primit, pe 12 octombrie 2017, marele premiul 'George Apostu'.

Direcția Comunicare și IT

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe