În data de 11 octombrie 2017, D.S.P. Dâmboviţa a fost informată de către medicul de medicină şcolară despre apariţia a două cazuri de scarlatină la grupa mijlocie a Grădiniţei cu Program Prelungit numărul 16 din Târgovişte.

În acest context, prin personalul de specialitate din Compartimentele Boli transmisibile şi igiena şcolară, s-au verificat:

- modul de supraveghere zilnică a stării de sănătate a copiilor prin efectuarea triajului epidemiologic de către medicul de colectivitate;

- îndeplinirea atribuţiilor specifice personalului medico-sanitar, conform Metodologiei de supraveghere a scarlatinei;

- condiţiile igienico-sanitare, precum şi stocurile de produse biocide,

- materiale de curăţenie şi a modului de utilizare a acestora.

Nu au fost constatate deficienţe.

În cursul acestei dimineţi, a fost confirmat un al treilea caz de scarlatină, întrunindu-se condiţiile declarării unui focar de colectivitate. A fost demarată ancheta epidemiologică preliminară şi au fost dispuse şi alte măsuri specifice pentru limitarea focarului.

În data de 12.10. 2017, cu ocazia controlului efectuat în unitate de care Inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică, s-au constatat următoarele:

- grădiniţa este curat întreţinută în toate spaţiile utilizate

- în unitate există materiale de curăţenie, detergenţi şi produse biocide în cantitate suficientă care sunt utilizate conform procedurilor de lucru.

- au fost efectuate operaţiuni de dezinfecţie a întregii unităţi cu prestator autorizat.

S-au făcut recomandări privind intensificarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în unitate, aerisirea frecvenţă a sălilor de grupă ori de câte ori copiii desfăşoară activităţi în alte spaţii, creşterea concentraţiilor de produse biocide utilizate, cu supravegherea modului de preparare şi utilizare a acestora, supravegherea şi trierea zilnică a copiilor la intrarea în colectivitate, educaţia sanitară a părinţilor, personalului grădiniţei şi preşcolarilor, în vederea limitării focarului de scarlatină.

DSP Dâmboviţa, va recolta probe biologice de la cazurile suspecte şi contactii febrili şi/ sau cu angina eritematoasă, conform Metodologiei de Supraveghere a Scarlatinei în România.

Unitatea de învăţământ va fi sancţionată contravenţional pentru neanunţarea la DSP Dâmboviţa a modificărilor intervenite în structura funcţională a acesteia.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Sorin STOICA