Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

Fundaţia World Vision şi MSD România au organizat prima dezbatere privind asistenţa medicală comunitară în contextul legislativ actual

"Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România"

Bucureşti, 6 octombrie, 2017 - Proiectul "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame", cel mai amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră, dezvoltat de Fundaţia World Vision România şi MSD România a marcat săptămâna internaţională de sănătate maternă "Safe Motherhood" prin organizarea la Palatul Parlamentului a unei ample dezbateri privind asistenţa medicală comunitară în România, în contextul legislativ actual: 'Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România"

Obiectivul principal al discuţiilor a fost identificarea rolului asistenţei medicale comunitare în dezvoltarea la nivel naţional a unor modele de intervenţie medico-socio-educaţionale prin care să se asigure accesul la servicii de asistenţă medicală prenatală pentru toate femeile din comunităţi vulnerabile, pornind de la principiul că sănătatea maternă este un drept fundamental al omului. Temele au inclus şi responsabilitatea autorităţilor publice centrale şi locale în organizarea, funcţionarea şi finanţarea activităţii de asistenţă medicală comunitară, precum şi identificarea oportunităţilor de finanţare prin fonduri europene a centrelor comunitare şi a formării resurselor umane necesare asistenţei comunitare.

Evenimentul a fost deschis de Dr. Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat şi de Doamna Consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, Conf. Dr. Diana Păun, care au subliniat importanţa pe care sănătatea mamei şi copilului trebuie sa o aibă in politicile publice ale statului român.

Reprezentanta Ministerului Sănătăţii, Doamna Director Lidia Onofrei, a prezentat stadiul actual al dezvoltării reţelei naţionale de asistenţă comunitară şi necesitatea colaborării între asistenta medicală comunitară, asistenta socială, mediatorii sanitari, reţeaua de asistenţă primară şi direcţiile de sănătate publică în abordarea cu succes a grupurilor vulnerabile din comunităţi şi, cu precădere, a gravidelor şi copiilor.

Cu acest prilej, Fundaţia World Vision a dat publicităţii rezultatele implementării proiectului "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame" la 18 luni de la lansare şi a făcut recomandări bazate pe identificarea barierelor întâmpinate de femeile vulnerabile din mediul rural în accesarea serviciilor de asistenţă prenatală şi planificare familială.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa doamnei Mary-Ann Etiebet, MD, director executiv al programului MSD for Mothers, care a declarat: "Am investit jumătate de milion de dolari în acest proiect pentru că ştim că vieţile acestor mame sunt de nepreţuit. Când o mamă moare, ceilalţi copii ai ei sunt de zece ori mai mult expuşi riscului de abandon şcolar şi, în cazul fetelor, riscului de sarcină în adolescenţă".

"Acest proiect pilot a dezvoltat soluţii integrate, cost-eficiente, inovative pentru informarea, educarea şi facilitarea accesului la servicii medicale a mamelor vulnerabile, aplicabile şi la nivel naţional. Accesul la un pachet de servicii de asistenţă maternă trebuie să fie egal şi echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau situaţie financiară, iar barierele existente în prezent pot fi înlăturate prin alinierea politicilor de sănătate maternă la toate celelalte politici relevante", a declarat Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager proiect "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame", World Vision România.

6400 de femei din Vâlcea, Dolj şi Vaslui au fost informate în cadrul sesiunilor de educaţie susţinute de educatori comunitari despre sănătatea reproducerii, spaţierea optimă a naşterilor şi dreptul la îngrijiri medicale gratuite.

Două aplicaţii mobile de tip sms alert privind calendarul ovulaţiei şi asistenţa prenatală au fost dezvoltate în cadrul proiectului pentru o mai bună informare şi educaţie a femeilor din mediile vulnerabile, fiind transmise 4000 de sms-uri pentru un număr de 450 de beneficiare.

Un număr de 400 de gravide au fost monitorizate şi informate prin program, fiind consiliate şi sprijinite să acceseze serviciile de asistenţă prenatală;

Doua cursuri de e-learning privind îngrijirea gravidelor pentru medicii de familie au fost dezvoltate pe platforma edu-cnsmf.ro, cursurile, accesibile gratuit până anul viitor, fiind creditate de Colegiul Medicilor din România.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai Preşedintiei ,Parlamentului Romaniei, Ministerului Sănătăţii, DSP, Ministerului Muncii şi Justitiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, SOGR, SNMF, INSMC, OAMGMAMR , Asociaţiei Primarilor din Comune, Asociaţiei Moaşelor Independente, primari, medici de familie, asistenţi medicali comunitari din 6 judeţe, jurnalişti, ONG, specialişti.

În România una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naştere , iar rata mortalităţii materne este de peste două ori mai mare faţă de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia şi Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia . Una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sănătate şi 1 din 10 gravide este minoră. În 2015 au fost raportate 26000 de sarcini la minore, numărul acestora fiind în creştere în mediul rural.

Vă invităm să urmăriţi un videoclip care ilustrează situaţia mamelor minore vulnerabile din mediul rural aici: Vezi film mame minore

Gabriela Onofrei

Manager PR şi Comunicare

Fundaţia World Vision România

Cornelia Scărlătescu Paraschiv

Manager Proiect Mame pentru Viaţă!

Fundaţia World Vision România

Despre proiectul "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame"

Proiectul "Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame" finanţat prin programul global MSD for Mothers, implică dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de calitate de asistenţă medicală prenatală şi sănătate reproductivă în România rurală.

Implementat în 30 de comunităţi din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici în cadrul iniţiativelor de reducere a mortalităţii infantile şi materne în Europa.

Proiectul şi-a formulat obiective pe trei niveluri: îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale materne şi de planificare familială, creşterea competenţelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunităţii locale şi educarea populaţiei cu ajutorul unor instrumente adaptate şi eficiente, şi dezvoltarea, împreună cu autorităţile locale. a unor programe de susţinere a mamelor vulnerabile. Sunt vizate 15000 de femei fertile din mediul rural, din trei judeţe, 225 de furnizori de servicii medicale şi autorităţile locale din cele 30 de comunităţi ţintă ale proiectului.

Despre World Vision România

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundaţie creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 27 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Despre MSD România

Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a deschis un birou în România în urmă cu 22 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaţionale cu prezenţă locală. Cu un accent constant pe inovaţie şi ştiinţă, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de reţetă şi vaccinuri) şi medicamente de uz veterinar.

Fiind o companie responsabilă, recunoaştem că avem un rol de jucat - în parteneriat cu alţi actori cheie - în a ne asigura că produsele noastre sunt accesibile pacienţilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenţa MSD în board-urile ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) şi LAWG (Local American Working Group), precum şi în asociaţiile Foreign Investors Council şi AmCham denotă angajamentul companiei faţă de piaţa din România. Mai mult, platforma locală de responsabilitate corporativă 'MSD pentru viaţă. Împreună pentru viaţă" operează prin 4 piloni, cu accent în zona de sănătate, precum şi în susţinerea comunităţilor locale. Compania a luat ca o provocare plasarea actuală a României pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, într-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv în mortalitatea maternă. În MSD, la baza strategiei de business se află angajamentul faţă de valori şi integritate. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.msd.ro sau www.msd.com.

Despre proiectul MSD for Mothers

MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD - precum şi resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial - pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.

Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.