Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

NextCARDIO: a fost pus în funcţiune primul centru de cercetare în chirurgia endovasculară din România

În cadrul proiectului 'Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare - NextCARDIO', implementat din toamna anului 2016, a fost deschis primul centru de cercetare ?n domeniul chirurgiei endovasculare din România.

Medici români, dar şi din străinătate, vor lucra în centrul de cercetare deschis în cadrul Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu, instituţia care este beneficiară a proiectului NextCARDIO. Echipele de medici care vor lucra aici beneficiază de asistenţa şi expertiza unor chirurgi de prestigiu la nivel mondial, precum prof. dr. Sherif Sultan, preşedintele Societăţii Internaţionale de Chirurgie Vasculară. În cadrul centrului de cercetare de la Sibiu, funcţional din cursul lunii septembrie 2017, medicii se vor putea specializa în utilizarea unor softuri de mare putere, al căror rol este de a simula comportamentul unor dispozitive medicale sau a unor medicamente în corpul uman, de a îmbunătăţi, în cele din urmă, rezultatele chirurgiei şi terapiei endovasculare.

"Scopul nostru este de a trece la o tehnologie superioară. Practic, realizăm o endoscopie virtuală vaselor de sânge, totul fiind gândit prin intermediul computerului. Pacientul vine, facem o tomografie computerizată şi noi vedem imaginea din interior ca şi cum am fi acolo", exemplifică dr. Victor Costache, directorul proiectului NextCARDIO.

La inaugurarea centrului au participat şi Noureddine Frid şi Boubker Ait Brik, specialişti în domeniul terapiei endovasculare din cadrul Virtual Simulation & Core Lab Director, care vor ajuta la formarea echipei de la Sibiu specializată în utilizarea softurilor dedicate. 'Nu trebuie să operăm oamenii, astfel de softuri ne ajută la realizarea unor lucruri mai bune în viitor, ne ajută să prevenim. Înainte să tratezi persoana vei ştii cum să faci, vei ştii după ce să te uiţi. şi dacă un medic ştie dinainte aceste lucruri, poate să trateze', a declarat Noureddine Frid, potrivit căruia centre precum cel de la Sibiu se regăsesc în Spania şi Anglia.

Deschiderea centrului de cercetare de la Sibiu urmează publicării mai multor articole de specialitate realizate în cadrul proiectului NextCARDIO, articole publicate în reviste cotate ISI. O parte din aceste cercetări au fost prezentate la mai multe congrese internaţionale majore în domeniu, organizate în Brazilia, Italia, India şi România.

Proiectul "Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare - NextCARDIO' este implementat de Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, având o valoare de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 - 2020
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.