COD GALBEN: 11-07-2020 ora 13 Intre 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora 18:00Fenomene vizate se va semnala 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora 18:00Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comunicat de presa al grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului: 33 de ediţii ale Campaniei de "Prevenţie şi educaţie pentru sănătate", mii de oameni ajutaţi!

Înţelepciunea din bătrâni arată că "A preveni este mult mai uşor decât a vindeca"! Acesta este şi motto-ul Campaniei de "Prevenţie şi educaţie pentru sănătate", desfăşurată de către Voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, care au descins în diferite zone ale ţării pentru a-i ajuta pe oameni, în egală măsură adulţi şi copii, să conştientizeze practicile care dăunează sănătăţii fizice şi psihice. Programele educaţionale derulate de către voluntari, în medii defavorizate, în localităţi izolate, în şcoli, la persoane adulte şi minore aflate în detenţie, la familii cu situaţii materiale precare - monoparentale, cu copii nou-născuţi etc., au avut un real succes. Nu mai puţin de 6726 de persoane au beneficiat de consultaţii şi sfaturi pertinente din partea medicilor-voluntari, în cele 33 de ediţii ale campaniei.

Proiectul "Prevenţie şi educaţie pentru sănătate" este o extensie a "Campaniei Sănătate pentru Sate" (desfăşurată în baza protocolului dintre Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii, datat 03.09.2015) şi s-a "născut" ca urmare a constatării, conform căreia, oamenii ajung să-şi deterioreze sănătatea din lipsă de cunoştinţe.Beneficiarii Campaniei "Prevenţie şi educaţie pentru sănătate" au asistat la prezentări PowerPoint interactive, de aproximativ 15 minute, pe următoarele teme de educaţie: stomatologie, boli de nutriţie şi metabolism, psihologie/psihiatrie, recuperare medicală, igienă şi sănătate publică. Au fost susţinute lecţii demonstrative de periaj corect al danturii, postură corectă a coloanei vertebrale, managementul furiei şi prevenirea fenomenului bullying. De asemenea, pacienţii au primit produse de strictă necesitate şi alimente, recomandate pentru o viaţă sănătoasă.Specialiştii au consiliat oamenii în domenii variate, cum ar fi: prezentarea tehnicilor de prim-ajutor; respectarea normelor de igienă şi sănătate publică; consiliere pentru prevenţia infracţiunilor; reconversie profesională şi reintegrare socială; consiliere pentru creşterea copilului şi menţinerea familiei. 

Prevenţia oro-dentară este o necesitate dată de prevalenţa deosebită a afecţiunilor dentare. Medicii au prezentat pacienţilor o serie de măsuri profilactice care se pot lua pentru a îndepărta, corectă sau opri manifestarea cauzelor, care pot determina sau agrava îmbolnăviri în sfera oro-dentară. De altfel, teama de medicul stomatolog îi determină pe mulţi să evite controalele periodice. De aceea, voluntarii le-au explicat celor prezenţi la acţiuni că vizitele la medic nu sunt atât de dureroase, precum se aşteaptă, şi le-au prezentat modalităţile de prevenire a cariei dentare.

"Conform statisticilor, în Romania, consumul de pastă de dinţi este relativ scăzut. Prin urmare, scopul campaniei este de a-i conştientiza pe copii asupra importanţei periajului. Ei au învăţat tehnica de periaj corecta, necesitatea utilizării mijloacelor auxiliare periajului cum ar fi: aţa dentară, apa de gură, dusul bucal, în ideea reducerii incidentei cariilor dentare. De asemenea, le-am spus despre importanţa vizitei la cabinetul stomatologic de două ori pe an, chiar dacă ei nu acuza dureri, pentru ca medicul poate descoperi eventuale cariute ascunse sau alte probleme de care ei nu-şi dau seama. Copiii au fost receptivi, mi-au adresat întrebări, iar la sfârşit le-am oferit cadou câte o cărticică de colorat şi câte un orar în care să deseneze un zâmbet atunci când se spala corect pe dinţi", a explicat dr. Claudia Buduna, medic specialist stomatologie generală şi voluntar al CMN.

Importanţa sănătăţii mintale este de multe ori neglijată şi puţin promovată. Societatea este mediul în care fiecare individ îşi dezvoltă abilităţile şi comportamentele necesare pentru a deveni un adult adaptat social. Presiunea performanţei şi a acceptării sociale este resimţită de fiecare om, în parte, şi uneori mecanismul de a face faţă acestei presiuni este agresivitatea sau hărţuirea cu intenţie a celor din jur şi sfidarea autorităţii, comportament cunoscut sub denumierea "bullying", care se manifestă, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor, La polul opus, victimele acestor agresori, se izolează şi au foarte mult de suferit. Voluntarii au încercat, prin programele educaţionale derulate, reducerea stigmatizării, agresivităţii şi a tuturor formelor de manifestare a violenţe psihice, în rândul pacienţilor, prin creşterea gradului de conştientizare a propriilor emoţii faţă de sine şi de ceilalţi; întărirea legăturii copil - părinte; încurajarea directă a beneficiarilor să ceară ajutor în situaţii de criză şi exersarea directă, împreună cu beneficiarii, a unor tehnici utile în managementul furiei şi al reacţiilor impulsive.

"Fenomenul de bullying reprezintă agresivitatea fizică şi verbală, cu bună ştiinţă, intre doi sau mai mulţi elevi, în care o parte joacă rolul de agresor şi o parte pe cel de victimă. La baza acestor comportamente, se afla gestionarea deficitară a propriilor resurse şi forţe.

Efectele bullyingului sunt devastatoare: elevul agresat se izolează, risca să abandoneze şcoala şi în cazuri extreme, apar chiar, tentativele de suicid. Pe de altă parte, agresorul poate să menţină acest comportament şi în viaţa adultă, devenind o persoană cu probleme sociale. Este important să prevenim acest comportament care pare să ia amploare, în special, în mediul urban, unde accesul la tehnologie accentuează violenta. În zonele rurale, fenomenul pare să fie mult mai redus, datorită expunerii mai mici la violente şi a consumului energetic prin munca fizică", a explicat psihologul drd. Raluca Simion, voluntar al Campaniei.

Rolul specialiştilor în recuperare medicală, implicaţi în campanie, este acela de a prezenta beneficiarilor soluţiile prin care pot combate principalii factorii de risc precum ţinuta greşită a corpului; purtatul greutăţilor în spate sau pe un singur umăr şi lipsa exerciţiilor fizice adecvate. De altfel, cadrele medicale au exersat împreună cu elevii posturile corecte de stat în bancă, la televizor şi la calculator.Normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie. Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică poate afecta şi deteriora sănătatea individuală şi colectivă, uneori, generând epidemii cu efecte grave în rândul comunităţilor din proximitate. Este necesar ca fiecare individ să conştientizeze cât mai repede, chiar de la o vârstă fragedă, rolul pe care îl joacă în menţinerea sănătăţii persoanale şi sociale. Conştientizarea uşurinţei de transmitere a virusurilor aduce un aport important în prevenţia îmbolnăvirii. Prin urmare, beneficiarilor le-au fost exemplificate şi modalităţile prin care sunt transmise virusurile; cum trebuie să reacţioneze corect în cazul unui strănut; metode corecte de spălat pe mâini şi altele.

Campania "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate" presupune destul de mult efort din partea voluntarilor CMN care îşi dau silinţa să onoreze toate solicitările primite de la cetăţeni din diverse colţuri ale ţării, care au auzit de campanie sau deja au fost beneficiari şi doresc o nouă ediţie. De multe ori, cadrele medicale sunt însoţite, la acţiuni, de artişti care prin programele lor culturale înveselesc pacienţii.

Campaniile derulate de către voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au la bază principul iubirii semenilor şi al sacrificiului. Medici din mai multe zone ale ţării precum Braşov, Piteşti sau Râmnicu Sărat au aflat de campaniile Catedralei Naţionale şi au dorit să se alăture echipei de voluntari. Medicii parcurg zeci de km ca să ajungă la întâlnirea cu pacienţii şi de multe ori, după turele de gardă, se pleacă direct către locurile unde se desfăşoară campaniile CMN, efortul fiind considerabil. Un astfel de om cu suflet mare este medicul specialist în Psihiatrie pediatrică, Georgiana Tocaci, care locuieşte în Piteşti. Distanţa nu o împiedică, însă, să fie prezentă la aceste campanii, chiar dacă trebuie să facă naveta. Ca şi în cazul celorlalţi medici, tot părintele Ciprian Grădinaru a determinat-o să se implice în aceste acţiuni. 

"Am fost întrebată de multe ori ce mă motivează, având în vedere că vin din Piteşti pentru această campanie. Voluntariatul nu este un loc de muncă. Voluntariatul se simte şi prin el încercăm să ajutăm şi să oferim puţin din talentul care ni s-a dat. Nu cred că este atât de relevant locul de unde vin, nu sunt singura care face acest lucru, important e faptul că suntem o echipă, chiar mai mult, o familie adunată în jurul părintelui Ciprian, care încearcă să ajute şi să ofere puţină alinare celor care au nevoie. Pe parcursul Campaniei "Sănătate pentru Sate" am avut pacienţi cu diferite patologii, care nu au fost niciodată la un psihiatru şi aveau nevoie de ajutor. Am consultat şi copii cu manifestări anxioase uşoare, opoziţionism sau tulburări de adaptare la un factor de stres - divorţul părinţilor, părinţi plecaţi din ţară, mediu conflictual în casă etc.; toate acestea pot evolua şi se pot agrava, dar prin prevenţie putem să ameliorăm, să îi învăţăm să facă faţă diferitelor situaţii într-un alt mod', a spus dr. Tocaci.

"Ceea ce mă bucură cel mai mult este că ne-am depăşit ţinta propusă la începutul Campanie. Iniţial, ne-am propus să atingem cifra de 6000 de beneficiari, dar ni s-a spus că este o cifră mare şi irealizabilă. Surprinzător, avem, deja, 6726 de beneficiari, de la începutul campanie care a debutat pe 4 august 2016. Pe parcursul unui an şi ceva, ne-am deplasat în foarte multe oraşe din ţară: Braşov, Brăila, Maramureş, Prahova, Ilfov, Vrancea, Cluj şi altele. Faptul că s-a constituit un nucleu al Campaniei la Cluj care funcţionează cu propriul grup de voluntari este un lucru extraordinar. De asemenea, am reuşit, în acest an, să semnăm un protocol de colaborare cu Inspectoratul şcolar din Bucureşti şi ne-am adresat unui număr însemnat de copii care s-au dovedit a fi receptivi la evenimentele derulate în cadrul Campaniei noastre de "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate". O altă reuşită a fost faptul că am avut ocazia să ne adresăm persoanelor aflate în detenţie, şi aici, mă refer, la faptul că am fost în Penitenciarul Jilava de 2 ori, prima oară am adus minorii de 1 iunie să-şi viziteze taţii în penitenciar şi al doilea eveniment - am organizat Ziua Limbii Române în Penitenciarul Jilavă. Am mai fost la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, din Brăila şi la Penitenciarul Focşani, din Vrancea. Sunt persoane aflate în suferinţă care au dovedit deschidere faţă de programele noastre social-culturale şi de foarte multe ori ne-am adaptat agenda campaniei, în funcţie de solicitări. Oamenii află de Campaniile derulate de către grupul de voluntari al Catedralei Naţionale şi ne invită. Feedback-ul pe care-l avem de la beneficiari este extraordinar şi ne motivează să continuăm!", a spus Dan Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Campania "Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate" se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale. 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.